International Holocaust Remembrance Day at the Jewish Museum in Moscow. (File)

Sondaj şocant: ce cred tinerii americani despre Holocaust

163
(reînnoit 19:30 16.09.2020)
Tinerii mileniali și cei din Generaţia Z din Statele Unite au fost întrebați despre cunoștințele și percepția lor cu privire la Holocaust. Rezultatele sondajului au dezamăgit în mare măsură organizația din Germania care a comandat sondajul.

BUCUREŞTI, 16 sept – Sputnik. Rezultatele unui vast studiu realizat în toate cele 50 de state americane au fost publicate miercuri, 16 septembrie, pe site-ul Conferinței despre Revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei, o organizație germană care își propune în principal să facă dreptate victimelor Holocaustului. Sondajul i-a vizat pe tinerii „mileniali” și pe cei din generația Z, adică cei născuți după anii 1980.

Sondajul a arătat o „lipsă îngrijorătoare de cunoştinţe de bază despre Holocaust”, a scris cu regret asociația. Aproape 10% dintre cei intervievaţi nu auziseră niciodată de cuvântul „Holocaust”. 63% dintre cei chestionați au declarat că nu știu că șase milioane de evrei au fost uciși în al Doilea Război Mondial, iar peste jumătate credeau că au fost două milioane sau mai puțin.

„Cea mai importantă lecție este că nu mai putem pierde timpul”, a precizat Greg Schneifer, vicepreședinte executiv al organizației, în timp ce sunt din ce în ce mai puțini supraviețuitori ai Holocaustului încă în viață ca să-şi spună povestea.

„Dacă lăsăm aceste tendințe să continue pentru încă o generație, lecțiile cruciale din această parte oribilă a istoriei ar putea fi pierdute”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France

O cifră a dezamăgit asociaţia în mod special, și anume că 11% au răspuns că evreii au provocat Holocaustul. Mai mult, cifra crește la 19% în statul New York, care are cea mai mare populație evreiască, și la 16% în Louisiana și Montana.

O mare parte a problemei provine de la rețelele de socializare, notează organizația, 49% dintre respondenți spunând că în spațiul virtual au citit negări sau dezinformări despre Holocaust în ultimii cinci ani. La nivel național, aproape o treime dintre respondenţi au văzut simboluri naziste afișate în acest spaţiu, iar Nevada și New York urcă la 70%, respectiv 67%.

Totuși, potrivit lui Schneifer, această „lipsă generală de cunoştinţe cu privire la Holocaust”, combinată cu numărul tinerilor americani care asistă la afirmaţii de negare sau la observații denaturate, confirmă faptul că trebuie „să luptăm împotriva acestei deformări a istoriei și să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a împiedica giganții social media să permită acest conținut dăunător pe platformele lor”.

În acest sens, „Conferința privind revendicările” a lansat recent mișcarea #NoDenyingIt, care are scopul de a distribui mărturii video ale supraviețuitorilor Holocaustului și de a solicita CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, eliminarea de pe site-ul de social media a tuturor formelor de negare a Holocaustului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Evrei, SUA, holocaust
Imagine din arhivă

Noi rețineri la Minsk și în alte orașe ale Belarusului

70
(reînnoit 16:47 20.09.2020)
În centrul orașului Minsk, unde s-au adunat mai mulți protestatari, au loc rețineri, transmite corespondentul RIA Novosti de la fața locului. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Reținerea protestatarilor a fost confirmată de către Ministerul de Interne al Belarusului, care a precizat că operațiuni similare se desfășoară și în alte orașe, transmite RIA Novosti

„Mai bine de 10 persoane sunt reținute la Minsk, dar datele se actualizează. Sunt rețineri și în regiunile Belarusului, dar nu putem spune acum cu exactitate câți oameni au fost reținuți în total. (...) Toate reținerile sunt legate exclusiv cu încălcarea legislației privind întrunirile în masă”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului de Interne al Belarusullui Olga Cemodanova pentru RIA Novosti. 

Astăzi, ca și în duminicile precedente, opoziția belarusă organizează tradiționalul marș de protest.

Mai mulți participanți care s-au adunat ngă stația de metrou Nemiga au fost dispersați. Acolo a ajuns o coloană de mașini ale forțelor de ordine din care au ieșit trupele OMON și au început reținerile. 

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Pe unele străzi din orașul Minsk circulația a fost sistată. 

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 130 de agenți de ordine. Autoritățile au confirmat oficial decesul a trei protestatari.

Pe de altă parte, în Belarus au loc acțiuni de protest în susținerea lui Aleksandr Lukașenko. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Belarus, Rețineri, Minsk
Tematic
Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus
Kremlinul nu are niciun canal de comunicare cu opoziția din Belarus
Tihanovskaia a anunțat începutul unei „revoluții pașnice” în Belarus
Proteste în Belarus: 91 de persoane, reținute în timpul manifestațiilor de sâmbătă
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
A fighter of Daesh holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, Iraq, in this June 23, 2014.

Forțele de securitate irakiene l-au reținut pe liderul ISIS

173
(reînnoit 15:15 20.09.2020)
Unul din liderii ”Statului Islamic” a fost reținut în capitala irakiană de către forțele de securitate.

BUCUREȘTI, 20 sep - Sputnik. Forțele de securitate irakiene au împiedicat o serie de atacuri teroriste în țară și l-au reținut pe unul dintre liderii grupului terorist ”Stat Islamic” în capitala Bagdad, anunță postul de televiziune Al-Sumaria, citând o declarație a serviciului de presă al organelor de securitate ale Irakului.

Oficialii securității naționale din Bagdad au organizat o ambuscadă asupra unuia dintre liderii ISIS din Irak, acesta pregătea atacuri teroriste asupra Arba'in (procesiunea memorială anuală a șiiților în a patruzecea zi de doliu Ashur).

La sfârșitul anului 2017, Bagdad a anunțat o victorie asupra IS * în țară, dar armata irakiană, cu sprijinul coaliției internaționale antiteroriste și a unităților de miliție, continuă operațiunile de identificare a „celulelor adormite” ale grupărilor teroriste din anumite zone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

173
Tagurile:
ISIS, atac terorist, Irak
Tematic
Războiul în Irak și eșecul Americii: cum a fost posibil
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
După Irak, încă o țară vrea să scape de trupele americane de pe teritoriul său

Загрузка...
Супермаркет

Alimentele de calitate slabă cresc mortalitatea cu 7%

0
(reînnoit 18:40 20.09.2020)
Un studiu francez realizat pe baza datelor colectate în 10 țări europene de la peste 500.000 de participanți cu vârsta de peste 17 ani a confirmat că există o mortalitate mai mare în cazul consumului de produse alimentare de calitate slabă.

BUCUREŞTI, 20 sept – Sputnik. O echipă de cercetători de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM), Institutul Național de Cercetare în domeniul Agriculturii, Alimentației și Mediului (INRAE), Conservatorul Național de Arte și Profesii (CNAM) și Sorbonne Paris Nord au dezvăluit că consumul de alimente de proastă calitate creşte mortalitatea. Acest nou studiu a fost publicat pe 16 septembrie în British medical journal.

Mortalitate în creștere

„Oamenii care consumă alimente de o calitate nutrițională mai slabă vor avea o mortalitate crescută de aproximativ 7%”, a explicat, la Radio Europa 1, Mélanie Deschazaux, cercetător INSERM.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după cercetări efectuate pe 500.000 de persoane din 10 țări europene, timp de 17 ani.

Cercetătorii au analizat alimentaţia acestora în funcție de scorul nutrițional, un logo prezent tot mai des pe ambalajele alimentare, care clasifică produsele de la A la D, printr-un logo colorat în verde, portocaliu sau roșu, potrivit Sputnik France. Apoi aceştia au comparat aceste diete cu sănătatea consumatorilor.

Potrivit cercetătoarei Deschazaux, alimentele cu cea mai slabă clasificare sunt cele bogate în sare, zahăr, acizi grași saturați și, prin urmare, destul de sărace în fibre, fructe și legume sau proteine.

În ceea ce privește produsele clasificate cu portocaliu, dar mai ales în roșu, acestea ar putea provoca apariția cancerului și a bolilor cronice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
produse
Tematic
Marea Britanie interzice antenele 5G produse de Huawei
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Produse periculoase pentru slăbit

Загрузка...