Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus

Lukașenko a spus de ce a apărut cu o armă la Palatul Prezidențial în timpul protestelor

142
(reînnoit 07:50 09.09.2020)
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, comentând apariția sa cu o armă în mâini, a spus că a fost o chemare a sufletului.

CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. Cuvintele liderului din Belarus sunt citate de jurnalistul de la „Pervii Kanal”, Anton Vernitsky, care, împreună cu alți trei jurnaliști ruși, l-au intervievat pe Lukașenko.

"Știți, a fost o chemare a sufletului. A fost un impuls al sufletului. Poate că, dacă aș fi fost mai puțin incitat, nu aș fi făcut acest lucru. Dar acest impuls al sufletului a arătat că nu voi pleca nicăieri și nu aș da Belarus nimănui .." Am arătat acest lucru atât susținătorilor mei, cât și adversarilor mei ... (Un semn) și unora și altora (observatori externi și interni - nota red.) ", - a spus Vernitsky în emisie la Pervii Kanal, citându-l pe Lukașenko.

Pe 23 august, în mass-media a apărut un videoclip care arăta sosirea lui Lukașenko cu elicopterul la reședința prezidențială, lângă care se desfășura acțiunea de protest. Există, de asemenea, imagini cu Lukașenko într-o vesta antiglonț și cu o mitralieră în mâini, a ieșit în stradă către forțele de ordine care asigurau ordinea la miting și le-a dat promisiunea de a „face față” protestatarilor. A fost însoțit și de fiul său Nikolai, de asemenea înarmat.

Alegerile prezidențiale au avut loc în Belarus pe 9 august, în care Lukașenko a câștigat pentru a șasea oară. Opoziția țării nu a recunoscut rezultatele alegerilor, consideră că Svetlana Tikhanovskaya le-a câștigat. După alegeri, au început proteste masive ale opoziție în țară. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine; împotriva protestatarilor, care nu au fost de acord cu rezultatele, au folosit gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade cu zgomot fulgerător, gloanțe de cauciuc. Apoi, forțele de ordine au încetat să disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. După cum a raportat Ministerul Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, printre care peste 130 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Autoritățile au confirmat oficial moartea a trei protestatari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
armă, Belarus, Alexandr Lukașenko

Declarație comună a președinților Putin și Biden după summitul de la Geneva

46
(reînnoit 06:33 17.06.2021)
Liderii celor două țări au anunțat în cadrul unei declarații comune lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin și Joe Biden au emis o declarație comună în urma discuțiilor de la Geneva. Ea este consacrată problemelor de stabilitate strategică, comunică RIA Novosti.

„Rusia și Statele Unite au demonstrat că, chiar și în perioade de tensiune, sunt capabili să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a asigura previzibilitatea în sfera strategică, pentru a reduce riscurile conflictelor armate și amenințarea unui război nuclear”, este menționat în document.
Drept exemplu al unei astfel de abordări este adusă extinderea recentă a Tratatului START III.

„Astăzi ne reafirmăm aderarea la principiul conform căruia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și acesta nu trebuie declanșat niciodată”, se arată în declarația comună.

Liderii celor două țări au anunțat lansarea unui dialog complex privind stabilitatea strategică, care ar trebui să pună bazele viitorului control al înarmărilor.

46
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...

Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA e în criză prezidențială

404
(reînnoit 06:34 17.06.2021)
Gafele și slăbiciunea lui Biden remarcate de presa americană la întâlnirea cu Putin sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

BUCUREȘTI, 17 iun – Sputnik. O primă impresie după întâlnirea de la Geneva este că președintele Joe Biden a fost făcut praf de presa americană. Elegant ca de obicei, Vladimir Putin a avut gentilețea de a nu profita de gafele partenerului de dialog, ci l-a caracterizat ca un ”om politic cu mare experiență”.

”Dacă mă întrebați ce fel de partener este președintele Biden, aș spune că este un om echilibrat și profesionist și este clar că are o mare experiență”, a consemnat corespondenta CNN la Casa Albă, Kaitlan Collins din declarația lui Putin. ”Mi se pare că am vorbit în aceeași limbă”, a mai spus Putin, numind discuțiile „pragmatice”.

​În general, chiar dacă a comentat intrigată anumite declarații a președintelui rus, presa americană a reflectat o imagine pozitivă a lui Vladimir Putin – atitudine, prezență, prestație și mai ales perfecta pregătire și stăpânire a poziției susținute în cadrul dialogului.

Nu l-a fel l-a văzut presa americană pe președintele Biden, căruia i-a scos în evidență gafele -  în frunte cu confundarea lui Putin cu… Trump! -  dar mai ales dependența de consilieri.

„Ceea ce nu l-am văzut făcând este să răspundă la astfel de întrebări fără ca asistenții săi să țipe la el să se oprească”, a comentat  Jeff Zeleny, corespondent CNN.

Corespondența lui Zeleny a fost reprodusă de jurnalista de investigații Sorina Matei, care caracterizează sec comentariul presei americane: ”Dezastrul Biden la CNN”.

 

Vizibil obosit de turneul european și marcat probabil de întâlnirea cu Putin, Joe Biden a avut o ieșire nervoasă față de corespondenta CNN, Kaitlan Collins. Jurnalista dorise precizări cu privire la declarația lui Biden că ”are încredere” după întâlnirea cu Putin.  

”Unde naiba m-ai auzit spunând că am încredere?!”, a repezit-o el pe corespondenta CNN.  

Înainte de a urca în Air Force One, Biden și-a cerut scuze de la Kaitlan Collins că i-a vorbit nepoliticos.

”Îi datorez scuzelor - nu ar fi trebuit să fac pe deșteptul cu ultimul răspuns pe care l-am dat ”, a spus el, referindu-se la „ unde naiba ”, m-ai auzit spunând că am încredere?”, a consemnat Jeff Zeleny (CNN).

În același timp, ziariștii de la New York Post îl critică pe Biden că a avut o ”fițuică” pe care o ținea ascunsă în palmă la întâlnirea cu Putin. Publicația oferă și fotografii care demonstrează afirmația.

”Biden pare să aibă un ”fițuică pentru a trișa” la întâlnirea la nivel înalt cu Putin”, titrează NY Post, comentând  ”Biden părea să-i ascundă notițele lui Putin, în timp ce se așezau pe laturile opuse ale unei măsuțe în interiorul istoriei Villa la Grange din Geneva”.

Publicația notează că în timp ce jurnaliștii înregistrau scena, Biden ”s-a uitat la fițuică înainte de a o băga într-un buzunar interior al hainei sale”.

Ziariștii americani consemnează și declarațiile uneori incoerente ale lui Biden, inclusiv incidentul în care președintele SUA ”a dat din cap (aprobator) după ce un reporter a întrebat dacă are încredere în Putin”.

”Directorul de comunicare de la Casa Albă, Kate Bedingfield, a scris repede pe Twitter, spunând că președintele „nu răspunde în mod clar la nicio întrebare, ci dă din cap în semn de recunoaștere presei în general”, comentează New York Post

Jurnaliștii americani au remarcat și nesiguranță față de ziariști, la conferința de presă,  dar și ajutorul de care are acesta nevoie din partea consilierilor pentru a face față ziariștilor.

În concluzie, presa din SUA a observat dificultățile evidente cu care se confruntă Joe Biden pentru a-și îndeplini îndatoririle prezidențiale. Sigur, unii ar putea încerca eschive - că sunt doar chestiuni de formă, slăbiciuni datorate oboselii dar… la un asemenea nivel ele sunt judecate cu totul altfel decât în cazul unor oameni politici obișnuiți.

De aceea, gafele și slăbiciunea lui Biden consemnate de presa americană sunt coroborate inevitabil cu lipsa de realism și concretețe a temelor abordate în turneul european.

Scriam ieri că turneul european al lui Biden – prima ieșire extra-americană a președintelui SUA – a fost un dezastru. Ei bine, după imaginea slabă lăsată de Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin, se poate ajunge la o singură concluzie:  așa zisa ”cea mai mare democrație din lume” se află într-o evidentă criză prezidențială.

Un președinte slăbit de ani și varii probleme, cu o agendă fără legătură cu problemele grave și reale ale omenirii (și ale propriei țări!) – ei bine, aceste NU este un președinte real. Ci numai formal.

Mai concret spus, America NU are acum președinte. Ceea ce este o criză – și chiar una periculoasă, de care pot profita grupurile de interese din SUA, făcând ceea ce am văzut în perioada Obama: haos, destabilizare mondială, pe toate planurile.

Aceasta mi se pare cea mai importantă concluzie (după turneul european al lui Joe Biden și întâlnirea la vârf Rusia – SUA) din 2021.

Joe Biden
© Screenshot / NYP HOLDINGS
Joe Biden
404
Tagurile:
Joe Biden

Загрузка...
Ворчун на свободе!

Salvamontiștii avertizează: ”Atenție la urși!” Foto