Maria Zaharova

Zaharova: Rusia este dispusă coopereze cu Germania în cazul lui Navalnîi

279
Rusia este gata să coopereze cu Germania în elucidarea circumstanțelor legate de cazul cu bloggerul rus Navalnîi, însă Berlinul tergiversează răspunsurile la solicitările Moscovei.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Moscova este gata în regim non-stop să coopereze cu Berlinul în cazul lui Aleksei Navalnîi și îndeamnă Berlinul la un răspuns operativ la solicitările Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Maria Zaharova.

“Suntem dispuși în regim non-stop la o cooperare cu partea germană. Vreau să amintesc că atunci când ambasadorul rus a venit la sediul MAE al Germaniei, a întrebat dacă există anumite date concrete, pe care partea rusă le-ar putea primi pentru le studia în cadrul investigației. Nu i-au oferit nimic. Același lucru îl observăm și astăzi”, a spus reprezentantul diplomației ruse la postul de televiziune Rossiya 24.

Zaharova a reamintit că partea rusă a transmis Germaniei adresarea Procuraturii Generale a Rusiei în cazul lui Navalnîi pe 27 august. Odată ce solicitarea a fost transmisă operativ, Moscova așteaptă din partea autorităților germane o operativitate similară, a menționat ea.

“Ce observăm în schimb? Nu există niciun răspuns. Mai mult decât atât, s-a constatat că abia vineri solicitarea a fost transmisă serviciului juridic al Berlinului, direcția de justiție... Dacă Berlinul are nevoie de operativitate, atunci, în primul rând, de o operativitate trebuie să dea dovadă partea germană”, a explicat reprezentantul MAE al Rusiei.

“Încercăm,și o facem în mai multe rânduri, îndemnând Berlinul să răspundă operativ la solicitările respective. Dacă este vorba de o investigație, auzim îndemnuri ale partenerilor din NATO la o anchetă internațională, la o adresare organizațiilor internaționale, iar dacă e vorba de niște investigații, acestea trebuie să se desfășoare într-un câmp legal. Anume pe o astfel de cale mergem”, a spus Zaharova.

Mai devreme, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat că așteaptă din partea Rusiei acțiuni în legătură cu cazul lui Navalnîi în “zilele apropiate”. În caz contrar, Berlinul va discuta cu partenerii săi despre măsuri de răspuns. Fiind întrebat în ce măsură este convins că în situația lui Navalnîi este implicat statul rus, Maas a răspuns că “în această privință există mai mulți indici, iată de ce partea rusă se află în fața unei provocări”.

279
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, Germania, Rusia, Maria Zaharova
Tematic
Ambasadorul rus în Austria a fost convocat pentru cazul Navalnîi
Minskul a publicat interceptarea discuției Varșovia - Berlin pe cazul lui Navalnîi
Trump: SUA nu are dovezi despre implicarea Rusiei în “otrăvirea” lui Navalnîi
Moscova a reacționat la declarația Germaniei și Franței în cazul lui Navalnîi
Bloomberg: Ce a decis Merkel în privința Nord Stream- 2
Le ministre français de l'Economie Emmanuel Macron

Macron: cooperarea cu Rusia, necesară pentru pacea în Europa

1
Preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea cooperării cu Rusia pentru a asigura pacea în Europa. În plus, el a spus că țara sa nu l-a recunoscut pe Alexander Lukașenko drept președinte ales în Belarus.

BUCUREŞTI, 29 sept – Sputnik. În timpul vizitei sale în Lituania, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a vorbit în favoarea unui dialog cu Rusia. Potrivit acestuia, este importantă cooperarea cu Rusia pentru a menţine pacea în Europa.

Președintele Franței Emmanuel Macron
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Președintele francez a făcut declaraţia luni, 28 septembrie, în cadrul conferinței de presă din prima zi a vizitei sale în Lituania, care este prima oprire în turneul său în țările baltice, potrivit Sputnik France

În plus, Emmanuel Macron a subliniat că Franța și Rusia împart o istorie, precum și o geografie, afirmând că nu poate fi ignorată apropierea dintre cele două ţări.

Revenind la această ţară vecină, președintele francez a făcut referire la un dialog lipsit de sfidare sau naivitate, menționând respectul faţă de Rusia.

Macron, despre Belarus

Franța este de acord cu Lituania și nu-l recunoaște pe Alexander Lukashenko drept președinte ales în Belarus, a mai spus Macron.

De asemenea, preşedintele francez a declarat că este în favoarea impunerii rapide de sancțiuni împotriva Belarusului și a medierii OSCE pentru rezolvarea situaţiei din această țară.

1
Tagurile:
Europa, Rusia, Emmanuel Macron

Загрузка...
Mihail Gorbaciov

Gorbaciov a oferit un sfat viitorului președinte al SUA

71
Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a oferit un sfat învingătorului în cursa prezidențiale din SUA.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Fostul președintele URSS, Mihail Gorbaciov, într-un interviu oferit publicației Times, a îndemnat viitorul învingător în cursa prezidențială din SUA să organizeze fără nicio tărăgănare o întrevedere cu Vladimir Putin.

Президент РФ Владимир Путин
© Sputnik / Алексей Дружинин

Fostul lider sovietic și-a exprimat temerile că o cursă a înarmărilor ar putea scăpa de sub control.

“Situația este una îngrijorătoare. Indiferent care va fi rezultatul alegerilor, trebuie să reluăm dialogul pentru a ieși din actuala stare de îngheț. Este nevoie de un nou impuls din partea președinții ambelor țări”, consideră Gorbaciov.

Acesta consideră că Rusia și Statele Unite trebuie să organizeze un “al doilea Reykjavik”, având în vedere întrevederea lui cu Ronald Reagan în Islanda, în 1986.

“Relațiile între Uniunea Sovietică și SUA la mijlocul anilor 80 au fost mult mai dificile decât sunt acum. Însă atunci am reușit să găsit o ieșire cu ajutorul încrederii, înțelegerii și stabilirii raporturilor reciproce”, subliniază fostul președintele al URSS.

Gorbaciov a declarat că este deosebit de îngrijorat în privința planurilor americane de crearea a unei noi arme nucleare.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Statele Unite pe 3 noiembrie. Donald Trump candidează pentru cel de-al doilea mandat și concurează cu candidatul din partea Partidului Democrat, Joe Biden.

Tratatul cu privire la reducerea armelor strategice ofensive (New Start, SNV-3) reprezintă singurul acord între Rusia și SUA cu privire la reducere a înarmărilor. Documentul expiră pe 5 februarie 2021. Anterior, Putin a propus prelungirea acordului cu cinci ani, fără precondiții. Cu toate acestea, Casa Albă a subliniat la diverse niveluri că este nevoie de includerea Chinei în negocieri, pentru elaborarea unui nou acord nuclear trilateral între Moscova, Beijing și Washington. China respinge acestă idee.

Autoritățile ruse menționează că Moscova nu observă o predispoziție din partea SUA de a prelungi New Start. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat anterior că Rusia nu va îndeplini cerințele nerealizabile ale partenerilor americani, inclusiv, în ceea ce privește participarea Chinei.

71
Tagurile:
Mihail Gorbaciov
Tematic
Atacul asupra Siriei și consecințele lui, văzute de Mihail Gorbaciov
Cum a încercat Ceaușescu să-l înlăture pe Gorbaciov de la putere
Gorbaciov: Cum putea fi evitată destrămarea URSS
Fostul lider al Germaniei de Est: Am avut prea multă încredere în Gorbaciov
Gorbaciov: Cine se face vinovat de destrămarea URSS
Mihail Gorbaciov: un nou război rece amenință să distrugă lumea civilizată
Steinmeier i-a adus mulțumiri lui Gorbaciov pentru aportul la reunificarea Germaniei

Загрузка...