Vladimir Putin de ziua Marinei Ruse

Președintele Franței, dezvăluiri după o întâlnire cu Putin: “Îţi cer să-l cedezi Rusiei!”

5057
„Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”

BUCUREȘTI, 5 sept – Sputnik. Cunoscutul scriitor Dan Ciachir a prezentat pasaje dintr-o carte de memorii a președintelui francez Nicolas Sarkozy, ”Le Temps des Tempêtes” (Vremea furtunilor) și care se referă la anii 2007-2012, perioada mandatului său.

Un mandat dificil, marcat de trauma crizei economice – și de atacul asupra Libiei, cu controversata implicare directă a președintelui francez.

Cartea este un succes, Dan Ciachir precizând, în articolul publicat de DC News, că revista „Le Point” ”consemna că în decurs de o lună, de când a apărut, din ”Vremea furtunilor” s-au vândut 200.000 de exemplare”!

O amintire extrem de interesantă o povestește președintele francez după întâlnirea cu președintele rus, Vladimir Putin.

Scriitorul Dan Ciachir este surprins de impresia de excepție pe care Putin i-a făcut-o lui Sarkozy, în total contrast cu cea creată de liderii europeni.

Chiachir notează -  ”Dacă descrierea Angelei Merkel era previzibilă şi lipsită de relief, modul cordial în care este zugrăvit Putin surprinde” – și redă un pasaj din textul lui Sarkozy:

”Vladimir Putin are o voce care nu corespunde prin nimic caracterului său. O voce dulce, plată, fără putere, nici farmec aparte. Întotdeauna m-a surprins acest contrast. De câte ori l-am întâlnit pe preşedintele rus, care este realmente o personalitate carismatică, autoritară şi puternică, repetam această remarcă”.

Mai mult, Nicolas Sarkozy comentează: ”Este o plăcere să te întreţii cu el. Ştie să asculte, plin de curtenie, fără morgă, simpatic şi înclinat spre surâs şi râs”.

”Este cât se poate de fidel prietenilor, ca şi convingerilor sale, şi poate să îşi schimbe poziţia dacă îl convingi. Este totodată neîncrezător în toţi şi în toate”, scrie Sarkozy.

Dar, atenție la o întâmplarea relatată de Sarkozy și care este semnificativă pentru Putin și gândirea sa profund atașată unor valori adevărate! Putin i-a dresat lui Sarkozy o rugăminte, cu caracter de serviciu personal, de favoare:

”Nicolas, vreau să-ţi cer un serviciu. Este ceva foarte important pentru mine întrucât priveşte Biserica Ortodoxă Rusă. Tu ştii că inclusiv în perioada comunistă ea a rezistat. Dacă noi ne-am revenit atât de repede după 80 de ani de comunism, este pentru că Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus. Este de mare însemnătate pentru mine ceea ce vreau să te rog”.

După această introducere lungă, după care te-ai fi așteptat la cine știe ce cerere de retrocedare, pe modelul unor state sau comunități, Putin și-a surprins interlocutorul:

”E vorba de un teren din inima Parisului aparţinând statului francez”, a spus Putin, formulând scurt și la obiect: ”Îţi cer să-l cedezi Rusiei, plătim preţul care trebuie, şi să autorizezi să construim acolo o biserică ortodoxă şi un centru cultural legat de ea”.

Reacția lui Nicolas Sarkozy, surprins de cererea puternicului președinte rus, spune totul… ca și urmarea!

”Am acceptat pe loc...”, a spus Sarkozy, iar Dan Ciachir completează: ”În pofida tergiversărilor primarului de atunci al Parisului, superba biserică cu dimensiuni de catedrală a fost terminată în urmă cu câțiva ani”.

Concluzia, după lecturarea acestui pasaj despre impresia lăsată de Putin, este simplă: așa arată un adevărat conducător al unei națiuni, un conducător care apără țara din toate punctele de vedere, inclusiv cele spirituale – credința și Biserica Națională!

Ideea forță - ”Biserica ortodoxă, chiar şi în momentele cele mai grele, a fost coloana vertebrală a poporului rus” – spune multe despre președintele Rusiei, dar și despre cei care, la fiecare rând de alegeri, îi acordă încrederea lor deplină. 

5057
Tagurile:
Vladimir Putin, Nicolas Sarkozy
Tematic
Finanțarea libiană: Ce a răspuns Nicolas Sarkozy judecătorilor pentru a se apăra
Sarkozy, la Moscova: „Rusia este din nou o putere mondială”
Sarkozy „Occidentul este în declin”, „Africa și Europa au destine unite”
Sarkozy riscă din nou să ajungă după gratii. Ce acuzații i se aduc
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah

54
(reînnoit 14:28 27.09.2020)
Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah, a declarat astăzi Erdogan într-o convorbire cu președintele azer, Aliev.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a contactat telefonic pe omologul său azer, Ilham Aliev, pentru a-i manifesta sprijinul deplin din partea Ankara în situația din Karabah, anunță agenția RIA Novosti, făcând referință la serviciul de presă a lui Aliev.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”. Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

 “Pe 27 septembrie președintele Republicii Turce, Recep Tayyip Erdogan, l-a contactat telefonic pe președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev. Președintele Turciei și-a exprimat astăzi condoleanțele șefului statului și poporului Azerbaidjanului în legătură cu decesul civililor și militarilor Azeri în urma provocării militare ale Armeniei. Recep Tayyip Erdogan a subliniat că Turcia, ca întotdeauna, susține Azerbaidjanul. Exprimându-și mulțumirea pentru condoleanțele aduse, șeful statului a apreciat înalt sprijinul acordat de către președintele Turciei în conflictul armeano-azer și cel din Karabahul de Munte. Cei doi lideri și-au exprimat convingerea că relațiile dintre cele două state frățești, Turcia și Azerbaidjan, se vor dezvolta în continuare cu succes”, a anunțat serviciul de presă al lui Aliev.

54
Tagurile:
Ilham Aliev, Recep Tayyip Erdogan, Azerbaidjan, Armenia
Tematic
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video
Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre situația din Karabah
Video: Armenia arată cum a distrus tancurile Azerbaidjanului
Armenia declară stare de război și mobilizare generală

Загрузка...
Serghei Lavrov și Mevlüt Çavuşoğlu

Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre situația din Karabah

52
(reînnoit 14:24 27.09.2020)
Miniștri de Externe ai Rusiei și Turciei, Serghei Lavrov și Mevlüt Çavuşoğlu, au discutat despre situația curentă din zona de conflict a Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, au făcut un schimb de opinii în legătură cu situația din Karabahul de Munte, subliniind necesitatea încetării cât mai rapidă a focului și stabilizării situației pe linia de contact, se spune în comunicatul diplomației ruse.

“Pe 27 septembrie a avut loc o discuție telefonică între ministrul Afacerilor Interne al Rusiei, Serghei Lavrov, și ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii asupra situației curente din zona conflictului Karabahului de Munte”, se spune în comunicat.

De asemenea, Lavrov și Çavuşoğlu și-au exprimat condoleanțele față de rudele și persoanele apropiate ale celor decedați în urma acțiunilor militare.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”. Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert și a îndemnat populația să se ascundă. Autorităție republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Conflictul din Karabah a izbucnit în februarie 1988, când regiunea autonomă Karabahul de Munte și-a anunțat ieșirea din componența Azerbaidjanului. În perioada conflictului militar, între 1992-1994, Azerbaidjan a pierdut controlul asupra Karabahului de Munte și șapte raioane învecinate. Din 1992, sunt purtate negocieri pentru reglementarea pașnică a conflictului în cadrul grupului OSCE de la Minsk, condus de trei copreședinți – Rusia, SUA și Franța. Azerbaidjan insistă asupra păstrării integrității sale teritoriale, Armenia apără interesele republicii nerecunoscute, odată ce Karabahul de Munte nu este parte la negocieri.

52
Tagurile:
Război, Karabah, Azerbaidjan, Armenia, Serghei Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu

Загрузка...
 Снег

Surpriza de alegeri: a NINS, strat consistent de zăpadă!

31
Alegerile locale din acest an sunt marcate de o surpriză – a nins mult mai devreme decât anul trecut – și o șosea importantă e acoperită parțial de zăpadă.

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. O surpriză de alegeri, a nins în România – ba chiar s-a depus un strat de zăpadă într-una dintre cele mai frumoase zone din țară

Meteorologii au înregistrat prima ninsoare semnificativă din acest sezon, în zona munților Parâng – pe cea mai înaltă șosea din țară, Transalpina, care atinge cota 2200 în pasul Urdele.

Transalpina e ”acoperită cu un strat consistent de zăpadă, transmite DIGI24, care precizează că ”temperatura a scăzut până la un grad Celsius, iar ploaia s-a transformat în lapoviţă şi chiar în ninsoare pe alocuri”.

Sursa citată atrage atenția că anul trecut, prima ninsoare s-a înregistrat abia la finalul lunii octombrie.

31
Tagurile:
Rezultate alegeri, Zăpadă, alegeri locale
Tematic
Prezența vot la ora 15.00, anunțată de BEC – peste așteptări
Date noi la secții: prezență dubioasă, rezultate influențate
Rezultate exit poll la alegeri locale 2020 București – Firea conduce

Загрузка...