Доллары США

Datoria SUA la cote istorice: nu s-a mai întâmplat de la al doilea război mondial

194
(reînnoit 16:33 03.09.2020)
Datoria SUA va echivala în acest an cu Produsul Intern Brut al SUA la sfârşitul lui 2020, urmând ca anul viitor chiar să depășească PIB-ul țării, o situație care nu s-a mai întâlnit de la finele celui de-al doilea război mondial

BRUXELLES, 3 sept - Sputnik. Estimarea creșterii enorme a datoriei SUA a fost făcută de Oficiul pentru Buget al Congresului SUA (CBO). Aceasta a estimat că datoria publică a SUA va echivala cu 98% din Produsul Intern Brut (PIB), care, potrivit cifrelor Băncii Mondiale, se ridică la 20,54 de trilioane de dolari.

Potrivit Washington Post, este vorba de cel mai înalt nivel al datoriei de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, CBO prognozează că anul viitor datoria publica a SUA va depăşi PIB-ul ţării.

Aceeași publicație afirmă că deficitul bugetar va creşte la 3,3 trilioane de dolari spre finalul acestui an fiscal (1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020), de trei ori mai mult decât în 2019.

Creșterea datoriei publice se explică prin aceea că, dacă guvernul federal investeşte în general peste 4 trilioane de dolari anual în programe şi servicii, de data aceasta, pentru a face faţă crizei provocate de coronavirus, Congresul a aprobat din martie în mod suplimentar peste 3 trilioane de dolari sub formă de fonduri de urgenţă, printre care ajutoare pentru companii şi pentru milioanele de şomeri care au rezultat în urma impunerii măsurilor de izolare.

Cifrele șomajului în SUA sunt și ele motiv de îngrijorare. Peste 33 de milioane de americani au solicitat ajutor de şomaj ca urmare a valului de concedieri provocat de pandemie.

În aprilie, deficitul federal ajunsese la 737,9 miliarde de dolari, faţă de 160 de miliarde în luna aprilie a anului 2019, un record lunar datorat creşterii masive a cheltuielilor şi a scăderii veniturilor ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
SUA, Datorie, Dolari
Tematic
SUA își utilizează superarmele împotriva propriilor cetățeni: Ce a rezultat
„Au plecat pe la casele lor cu tot cu arme”. Victoriile și eșecurile SUA în Irak
"E doar primul pas" - de ce SUA își trimit submarinele la frontierele Rusiei
SUA, sancțiuni împotriva procurorilor care au investigat soldați americani
Lavrov a numit nelegitime sancțiunile SUA împotriva Nord Stream 2
Centrul Rockefeller. New York

Guvernul mondial: fantasmă conspiraționistă sau realitate dezvăluită de Covid 19?

17
Eseistul Olivier Piacentini critică ”doctrina mondialistă” și ”religia liberului schimb” într-un dialog memorabil cu Sputnik.

BRUXELLES, 12 mai – Sputnik. Eseistul Olivier Piacentini descrie într-un interviu pentru Sputnik Franța o lume guvernată de o mică elită globalizată care ar acapara toate profiturile, descriind acest proces ca un fenomen pe care apariția Covid nu ar fi făcut decât să îl accelereze.

”Uniunea Europeană este laboratorul viitoarei guvernanțe mondiale”, spune Olivier Piacentini, el fiind convins că proiectul ”mondialist” este în desfășurare de o jumătate de secol. Mai rău este că susținătorii acestei guvernanțe mondiale și a liber-schimbului globalizat nici măcar nu se mai ascund, spune gânditorul.

”Acest lucru a fost evocat de domnii Rockefeller și Warburg când au creat grupul Bilderberg în anii 60. Era deja în discuție un guvern mondial cu bancheri, cei care, credeau ei, nu vor putea face niciodată mai rău decât au făcut oamenii politici până în prezent”, a destăinuit eseistul.

Acesta nu este un plan care se face pentru cinci ani, ci unul care se derulează pe decenii, a mai spus Olivier Piacentini.

Pentru eseist, pandemia de Covid 19  marchează o nouă etapă pentru un program mondialist  care a trebuit să fie accelerat. ”Pandemia de Covid este pe cale să catalizeze această fractură între mondialism și suveranism.

”De 80 de ani am pus în acțiune în mod progresiv mecanisme economice, instituții și moduri de gândire  care se răspândesc și care ne duc la adaptarea morală, mentală, economică și culturală a unei forme de amestec al popoarelor ș ia guvernanței mondiale”, atrage el atenția.

Într-un eseu intitulat ”Mirajul mondialist”, același gânditor descrie ravagiile făcute de mondializarea în exces: pierderea noțiunii de sacru, distrugerea celulei familiale, succesul societății spectacolului, relativismul moral și cultural, imigrarea în masă, ștergerea suveranități naționale.

”Oamenii încep să își pună întrebări și ei văd bine că se vrea antrenarea noastră înspre dislocarea completă a tuturor normelor și a tuturor pilonilor care susține națiunile noastre”, avertizează autorul amintit.

Omul ar urma să fie redus astfel la condiția de ”consumator compulsiv solvabil”, ”în ochii multinaționalelor este singura ființă care contează”.

El mai atrage atenția marii jucători digitali încep a-și impune legile statelor-națiune, ele putând să-l cenzureze chiar și pe președintele SUA (cazul Trump).

17
Tagurile:
COVID-19, Guvern

Загрузка...
Orbán Viktor

Ungaria nu accesează creditele UE pentru a nu se îndatora

55
(reînnoit 16:33 12.05.2021)
Ungaria și-a depus aseară planul național de redresare și reziliență (PNRR) la Comisia Europeană, dar nu accesează creditele din acest plan pentru a nu se îndatora.

BRUXELLES, 12 mai – Sputnik. Guvernul Ungariei a depus aseară planul naţional de redresare şi rezilienţă, iar acesta conţine proiecte de dezvoltare strategică în valoare de peste 7 miliarde de euro, pentru următorii şase ani, conform declaraților lui Szabolcs Ágostházy, secretarul de stat care în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, responsabil pentru planurile de dezvoltare decontate de UE.

Cele peste 7 miliarde de euro corespund numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de redresare 'NextGenerationEU' în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar renunţând la creditele pe care le-ar putea accesa din acest fond pentru a nu se îndatora.

Szabolcs Ágostházy a spus că cel mai important element al planului maghiar îl reprezintă continuarea dezvoltării sistemului de sănătate, pentru care se doreşte alocarea a 34,1% din resurse.

Se va acorda o atenţie deosebită şi dezvoltării transportului ecologic, dezvoltării cuprinzătoare a sistemelor de educaţie – printre care cea a învăţământului superior, a învăţământul public, a formării profesionale şi a educaţiei adulţilor. Acestor două domenii li se vor aloca 25%, respectiv 20,4% din pachetul financiar, a precizat oficialul maghiar.

”Dezvoltarea învăţământului universitar se va face în principal cu fonduri care nu sunt europene'' pentru a nu alimenta disputa pe acest subiect cu Comisia Europeană, declarase luna trecută şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, arătând că Ungaria nu renunță la suveranitatea sa în fața Bruxelles-ului.

Restul resurselor urmează să fie utilizate pentru a facilita tranziţia către o economie circulară, pentru a dezvolta localităţile care au rămas în urmă şi pentru a sprijini iniţiativele care protejează mediul înconjurător, a mai spus Ágostházy.

El a arătat însă că domeniile de dezvoltare au fost aliniate de către Guvernul Ungariei la propriile obiective strategice naţionale. De asemenea, în baza unei decizii anterioare a guvernului maghiar, linia de credit disponibilă pentru Ungaria în cadrul instrumentului de finanţare al UE nu va fi utilizată deocamdată.

Guvernul maghiar se aşteaptă ca Ungaria să primească în luna august hotărârea de aprobare a planului de redresare, a declarat secretarul de stat.

55
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...