Vizita lui Mihail Mișustin în Minsk, 17 iulie 2020

Premierul Rusiei a sosit în Minsk: care vor fi subiectele negocierilor

170
(reînnoit 13:01 03.09.2020)
Prim-ministrul Rusiei a sosit în Minsk, unde va avea discuții cu omologul său belarus și președintele Aleksandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik. Prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, a sosit în Minsk, unde va avea o întrevedere cu premierul Belarus, Roman Golovcenko, și președintele republicii, Aleksandr Lukașenko.

Vizita șefului guvernului rus în Minsk a fost anunțată miercuri de către ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în timpul întrevederii cu omologul său belarus, Vladimir Makei la Moscova. În următoarele câteva săptămâni, în capital rusă ar urma să aibă loc o întâlnire a președinților Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko.

Ultima vizită a lui Mișustin a avut loc până la alegerile prezidențiale în Belarus. La mijlocul lunii iulie, aici a avut loc reuniunea Consiliului Interguvernamental Eurasiatic. Pe lângă participarea la summit, premierul rus a avut o întrevedere cu Lukașenko.

De această dată, Mișustin se va întâlni cu premierul belarus, iar apoi discuțiilor se va alătura Lukașenko. Întâlnirea va avea loc la reședința președintelui belarus din Minsk – Palatul Independenței.

Una din problemele agendei bilaterale curente este legată de perspectivele restructurării datoriei Belarusului față de Rusia de un milliard de dolari.

Sediul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei
© Sputnik / Максим Блинов

Pe 27 august, Lukașenko a declarat că a discutat cu omologul său rus despre problema refinanțării datoriei. Ministrul Finanțelor al Rusiei, Anton Siluanov, a anunțat pe 1 septembrie, că ministerele de Finanțe ale celor două țări lucrează asupra detaliilor tehnice ale refinanțării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fiind întrebat dacă joi ar putea fi luată o decizie de către guvernul rus cu privire la această datorie, a declarat că totul depinde de rezultatele vizitei lui Mișustin în Minsk, menționând că cele două state continua discuțiile.

În toamna anului trecut, Ministerul Finanțelor al Rusiei a examinat solicitarea de acordare a unui credit Belarusului în valoare de 630 milioane de dolari pentru refinanțarea datoriei față de Rusia. Totuși, mai târziu Lukașenko a declarat că nu cere Rusiei credite, iar acordul așa și nu a fost semnat. Potrivit datelor ministerului Finanțelor a Belarusului, datoria externă a țării pe 1 august constituia 17,8 miliarde de dolari, majorându-se de la începutul anului cu 3,7 la sută.

Un alt subiect important de pe agenda discuțiilor ruso-belaruse este aprofundarea proceselor integraționiste în cadrul Uniunii Statale. Acordul cu privire la crearea unei Uniuni Statale Rusia- Belarus a fost semnat pe 8 decembrie 1999 la Moscova, iar în decembrie 2019, la 20 de ani de la semnarea documentului, urma să fie adoptat un program de aprofundare a procesului integraționist. A fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unor propuneri, cele două părți ajungând să definească 31 de proiecte de „foi de parcurs” sectoriale. Cu toate acestea, programul nu a fost adoptat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Mihail Mișustin, Belarus
Tematic
Reporterul RIA Novosti, reținut de miliția belarusă
Moscova critică politica UE față de Belarus
Lavrov: Rusia nu are niciun motiv să se întâlnească cu opoziția belarusă
Vladimir Putin

Premierul Armeniei l-a sunat pe Putin

63
(reînnoit 18:10 27.09.2020)
Prim-ministrul Armeniei l-a contactat telefonic pe Vladimir Putin pentru a discuta despre situația creată în zona Karabahului de Munte.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, l-a contactat telefonic pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi oficiali au discutat despre agravarea situației din zona conflictului Karabahului de Munte, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

„La inițiativa părții armene, a avut loc o discuție telefonică între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean. A fost abordat subiectul tensionării situației în zona conflictului Karabahului de Munte”, se spune în comunicat.

Putin și-a exprimat o îngrijorare față de reluarea confruntărilor militare de proporții în Karabahul de Munte.

Ambele părți au subliniat importanța depunerii tuturor eforturilor pentru a nu admite escaladarea situației în Karabah, iar cel mai important lucru este încetarea acțiunilor militare.

63
Tagurile:
Vladimir Putin
Tematic
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video
Armenia declară stare de război și mobilizare generală
Turcia sprijină Azerbaidjanul în conflictul din Karabah
Militarii azeri au preluat controlul asupra 6 localități din Karabah
Video: Armenia arată cum a distrus tancurile Azerbaidjanului

Загрузка...
Nikol Pașinean

Premierul armean admite recunoașterea independenței Karabahului

88
(reînnoit 17:32 27.09.2020)
Erevanul examinează versiunea recunoașterii independenței Karabahului de Munte, a declarat premierul Armeniei.

BUCUREȘTI, 27 sep – Sputnik. Erevan examinează varianta recunoașterii independenței Karabahului de Munte, a declarat prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, la o ședință extraordinară a parlamentului.

Potrivit lui, această problemă trebuie să fie examinată foarte serios, să fie lansate niște discuții publice.

“Discutăm toate variantele posibile, toate scenariile a evoluției evenimentelor”, a spus premierul.

De asemenea, el a menționat că în prezent în Karabahul de Munte “nu există o situație fixată, aceasta se află în schimbare”.

“Militarii noștri declară că situația este tensionată, însă este devreme să discutăm despre un tablou clare”, a adăugat Pașinean.

Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”. Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe o cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. Totodată, OTSC a menționat că Armenia nu a solicitat ajutor din partea organizației pentru soluționarea conflictului.

88
Tagurile:
Azerbaidjan, Erevan, Karabah, Armenia
Tematic
Rusia va obține acces la laboratoarele biologice din Armenia
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video
Armenia declară stare de război și mobilizare generală
Video: Armenia arată cum a distrus tancurile Azerbaidjanului

Загрузка...
Alegerile locale

Exit Poll alegeri locale 2020 București: cine este marele perdant

0
(reînnoit 18:35 27.09.2020)
Analistul Cozmin Gușă a prezentat datele din sondajele interne ale partidelor care arată că este cvasi-egalitate la Capitală

BUCUREȘTI, 27 sept - Sputnik. Analistul Cozmin Gușă invocă cifre din sondajele interne ale partidelor care ar arăta o situație de egalitate între Gabriela Firea și Nicușor Dan, cei doi fiind despărțiți de mai puțin de un procent.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, în care arată că ”Bucureștiul va fierbe în următoarele 3 ore”, Gușă spune că ultimele măsurători de acum 30 de minute indică o cvasi-egalitate în marja de eroare: Gabi Firea 40,3%, Nicușor Dan 40,8%. Acest lucru arată că orice mobilizare sporită din partea unui candidat va decide învingătorul, observă Gușă.

El consideră de altfel că marele perdant al alegerilor locale la București este PNL care are un scor de 20,5%, față de PSD cu 32% și USR-PLUS cu 36,5%.

Cozmin Gușă spune că este vorba de reușita unui plan al lui Ludovic Orban și al rezerviștilor ”de a reinventa electoral formațiunea politică de tip neo-securistic, USR-PLUS”, dar se întreabă cum vor primi liberalii ”trădarea LuCOVID-ului ”.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Alegerile locale 2020 – Cum poate fi fraudat votul
Exit Poll alegeri locale 2020 București – PSD pierde teren
Alegeri locale 2020 – MAI a pierdut evidența flotanților
Alegerile locale 2020 – BEC: prezența la vot la ora 18.00
Exit Poll alegeri locale 2020 București: cine este marele perdant
AEP: Cum vor vota persoanele cu COVID-19 la alegerile locale

Загрузка...