Совместные военные учения вооруженных сил Грузии и США Достойный партнёр

SUA, sancțiuni împotriva procurorilor care au investigat soldați americani

217
(reînnoit 18:55 02.09.2020)
SUA au anunţat astăzi instituirea de sancţiuni împotriva procuroarei şefe a Curţii Penale Internaţionale, Fatou Bensouda, și a lui Phakiso Mochochoko, şeful diviziei jurisdicţie a CPI, pentru că au investigat soldații americani acuzați de crime de război în Afganistan

BRUXELLES, 2 sept - Sputnik. SUA a atacat dur Curtea Penală Internațională pentru a protejarea faptele soldaților americani. Astfel, SUA au impus sancțiuni atât împotriva procuroarei șefe a CPI, Fatou Bensouda, cât și pe Phakiso Mochochoko, şeful diviziei jurisdicţie a CPI, pentru că au investigat faptele soldaților americani acuzați de potențiale crime de război în Afganistan.

Mai mult, Mike Pompeo a anunțat că și alți indivizi sau entități care o vor susține material pe procuroarea șefă a CPI vor fi sancționați.

"Orice individ sau entitate care va continua să o sprijine material" pe procuroarea şefă a CPI "se expune de asemenea la sancţiuni", a precizat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsurile luate de SUA împotriva CPI au început mai devreme în acest an, când administraţia Trump a impus sancţiuni economice împotriva unor angajaţi ai CPI implicaţi în investigarea trupelor SUA pentru potenţiale crime de război în Afganistan.

CPI a fost înfiinţată în 2002 de comunitatea internaţională pentru a judeca crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii în zone în care autorii nu ar fi altfel traşi la răspundere, dar SUA nu au aderat la organizație.

Pompeo a justificat  atitudinea SUA prin aceea că nu au aderat la CPI, ceea ce ar face investigaţia "ilegitimă", potrivit secretarului de stat american.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
Procurori, SUA
Tematic
Paștele la Chișinău cu foc haric, bucate pascale și soldați americani
Retragerea trupelor SUA? Sute de soldați americani sosiţi la bazele americane din Siria
Soldați americani vor purta turbane, barbă și hijab
Спящая девушка в кровати

Din ce sunt făcute visele: descoperirea oamenilor de știință

74
(reînnoit 17:40 22.09.2020)
O echipă de oameni de știință a descoperit o schimbare dramatică a scopului somnului, schimbare care are loc atunci când oamenii ajung la vârsta de aproximativ doi ani și jumătate. Care sunt schimbările care apar odată cu înaintarea omului în vârstă.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik. Potrivit oamenilor de ştiinţă, de la vârsta de aproximativ doi ani și jumătate, scopul somnului trece de la creșterea rapidă la o funcție permanentă de control al daunelor.

Înainte de această etapă, creierul crește foarte rapid, un rol important avându-l somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM) pentru a construi și a consolida sinapsele, conexiunile dintre neuroni, pe măsură ce bebelușii învață într-un ritm foarte rapid.

Totuşi, odată ce pragul de doi ani și jumătate este trecut, cercetătorii spun că funcția primară a somnului ajunge să fie permanent una de întreținere și refacere.

Toate animalele suferă leziuni cerebrale continue ca o simplă consecință a faptului că sunt în viață. Această degradare în ritm scăzut are ca rezultat resturi, sub formă de gene și proteine deteriorate, care se pot acumula în timp și pot provoca boli ale creierului ulterior.

Somnul este mecanismul necesar prin care sunt curăţate aceste resturi și aproape toată această întreținere are loc în timpul somnului, potrivit autorului principal al studiului, Van Savage, și al echipei de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles.

„Am fost șocat cât de mare este această schimbare într-o perioadă scurtă de timp și că această schimbare apare atunci când suntem foarte mici. Este o tranziție similară celei prin care apa se transformă în gheață”, a spus Savage, citat de RT.  

Savage și o echipă interdisciplinară de neurologi, biologi, statisticieni și fizicieni au preluat date din peste 60 de studii referitoare la somn, care au implicat atât oameni, cât și alte mamifere, și au examinat impactul unor factori precum timpul total de somn, timpul total de somn REM, rata metabolică a creierului și mărimea creierului în raport cu mărimea corpului. Descoperirile lor au fost publicate în revista Science Advances

Echipa a colectat toate datele din fiecare cele 60 de studii și le-a folosit pentru a construi și testa un model matematic pentru a examina funcția somnului în timp și schimbările care au loc în timpul somnului.

Havuzul din Luvru
© Sputnik / Наталья Селиверстова

La toate speciile testate, inclusiv iepuri, șobolani și porci, rezultatele au fost uniforme: o scădere dramatică a somnului REM atunci când acestea au ajuns la vârsta de dezvoltare echivalentă cu doi ani și jumătate la om.

Astfel, cercetătorii au observat o relație inversă între creșterea creierului și timpul de somn REM; pe măsură ce înaintăm în vârstă și creierul nostru se dezvoltă, avem din ce în ce mai puțin somn de tip REM.

De exemplu, la nou-născuți, aproximativ 50% din somnul lor este somn REM, ceea ce facilitează creșterea extraordinar de rapidă a creierului. La copiii de 10 ani, somnul REM scade la aproximativ 25% din somnul total, în timp ce la adulții de peste 50 de ani, acesta scade la doar 15% din timpul de somn.

Cercetătorii recomandă somnul suficient atunci când este necesar, pentru a evita potențiale probleme şi tulburările cerebrale cu înaintarea în vârstă, cum ar fi demența și alte tulburări cognitive sau diabetul și obezitatea, printre altele.

74
Tagurile:
oameni de știință, Descoperire
Tematic
Strigător la cer! Mama care şi-a sugrumat băieţelul în somn, eliberată!
Medic - despre cele mai periculoase obiceiuri pentru somn
Caz șocant: O familie din Ștefan Vodă a murit în somn - pericolul neașteptat din case

Загрузка...
Proteste în SUA

Facebook are un plan în cazul unui haos după alegerile din SUA

56
(reînnoit 17:37 22.09.2020)
Facebook dispune de un plan de restricționare a conținutului în rețele de socializare în cazul unor tulburări sociale după alegerile prezidențiale din SUA.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Compania Facebook va lua niște „măsuri drastice și excepționale” pentru a limita răspândirea unui conținut pe platforma sa, în cazul în care alegerile prezidențiale din noiembrie în SUA vor provoca un haos sau dezordini, a declarat șeful secției politici și comunicări a Facebook, Nick Clegg, într-un interviu oferit Financial Times.

Potrivit lui Clegg, compania a elaborat un set de măsuri restrictive pentru a face față unor posibile “tulburări sociale”, dar și pentru a minimaliza “dilemele politice”, care ar putea apăra din cauza că buletinele depuse direct la secțiile de vot sunt numărate mai repede decât cele expediate prin poștă.

“Avem câteva opțiuni extreme, în cazul în care va apărea o situație de haos extremă sau violențe”, a declarat Clegg, fără a specifica despre ce măsuri este vorba.

Facebook a refuzat să ofere detaliile planului de control al conținutului, în legătură cu alegerile, pentru că răufăcătorii ar putea utiliza această informație pentru elaborarea unor măsuri.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 3 noiembrie. Actualul președinte, Donald Trump, candidează pentru cel de-al doilea mandat, oponentul său fiind candidatul din partea Partidului Democrat, Joe Biden.

56
Tagurile:
Joe Biden, Donald Trump, Rezultate, SUA, alegeri, Facebook
Tematic
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Trump, inițiativă fulminantă, lovitură pentru ”progresiști”
Cine îi vrea moartea lui Trump? Președintele a primit otravă
Femeie arestată pentru tentativă de asasinare a lui Trump
Posibil o ultimă discuție între Trump și Putin înainte de alegerile din noiembrie

Загрузка...
Alegeri

Rezultatele alegerilor locale în București 2020

0
A început numărătoarea inversă pentru alegerile din București, bătălia pentru Primăria Generală a Capitalei fiind principala competiție electorală la orice scrutin de alegeri locale.

În București, votarea pentru alegerile locale 2020 se desfășoară duminică, 27 septembrie, între orele 7.00 – 21.00, iar la ora 21.00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care, la ora 21.00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

Cum se votează la alegerile locale 2020

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. După ce prezintă actul de identitate operatorului de calculator, alegătorul semnează în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, după caz, primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

Persoanele care nu se regăsesc în listele electorale permanente, dar pot dovedi cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința în raza teritorială a secției de votare respective, vor fi înscrise în lista electorală suplimentară.

Fiecare votant în București va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului București și unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

Alegeri prezidențiale în România, turul 2
© AP Photo / Andreea Alexandru

Alegătorul restituie preşedintelui ștampila cu menţiunea "VOTAT", iar acesta o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului.

În situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a încă unui membru al biroului electoral.

Rezultatele alegerilor locale 2020 la București

Secțiile din Capitală se închid la ora 21.00, iar rezultatele vor fi publicate pe măsură ce se efectuează numărătoarea. Dar alegătorii din București vor avea partea de două exit-poll-uri, astfel încât la închiderea urnelor deja se vor putea estima câștigătorii, precum și procentele aproximative ale principalelor partide în consiliile de Sector și în Consiliul General al Primăriei București.

Pe 27 septembrie, în București, se aleg consiliul local și primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti și primarul general al municipiului Bucureşti.

Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti și președintele consiliului județean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Rezultatele exit poll la alegerile locale 2020 din România

Trei institute de sondare a opiniei publice au fost acreditate de Biroul Electoral Central să facă sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Cele trei institute de sondare sunt Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”.

Astfel, CURS va efectua sondaje în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Piteşti, Constanţa, Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad.

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va activa în Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi şi Baia Mare.

Fundaţia „Biroul de Cercetări Sociale”- BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat şi în oraşul Eforie.

Potrivit hotărârilor adoptate, la alegerile locale 2020 operatorii de sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot. Aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Interesul maxim al publicului va fi pentru anunțarea exit-poll-urilor de la București, în principal referitor la alegerea Primarului General al Capitalei, dar și al primarilor celor 6 Sectoare. Un interes sporit va fi însă și pentru orașele mari, așa după cum se și poate observa din lista municipiilor la care au primit acreditare institutele de sondare a opiniei publice.

0
Tagurile:
București, alegeri locale, România
Tematic
Anunțul care zguduie clasa politică: absenteism la alegeri
Alegeri locale 2020: cine poate vota cu urna mobilă
Alegeri locale 2020: unde puteți vota

Загрузка...