A woman holds the Polish national flag as she takes part in a march demanding their government to respect the country's constitution in Warsaw, Poland, March 12, 2016.

Tensiuni germano-poloneze: Varșovia refuză noul ambasador al Germaniei

355
(reînnoit 15:37 31.08.2020)
De două luni Polonia tărăgănează procedura de acceptare a ambasadorului Germaniei în Varșovia, al cărui tată ar fi servit în buncărul cancelarului Adolf Hitler.

CHIȘINĂU, 29 aug – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei refuză să-l accepte pe noul ambasador al Germaniei la Varșovia, Arndt Freytag von Loringhoven, numit de Angela Merkel. Potrivit lui Jarosław Kaczyński, liderul partidului polonez de guvernare, tatăl noului reprezentant diplomatic ar fi servit în buncărul lui Adolf Hitler.

Freytag von Loringhoven urma să ajungă în capitala poloneză la începutul lunii iulie, odată cu preluarea de către Germania a președinției Consiliului European. Urmând să-l înlocuiască pe fostul ambasador, candidatura Freytag von Loringhoven a fost prezentată în această primăvară, iar partea poloneză nu prezentase atunci nicio obiecție.

Totuși, potrivit publicației Wyborcza, decizia de a tărăgăna primirea noului ambasador a fost luată nu la Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, ci la sediul partidului Lege și Justiție. Mai exact, ar fi vorba de Jarosław Kaczyński, care ar fi citit un articol, publicat în presa poloneză proguvernamentală, în care se afirmă că tatăl noului ambasador a servit în buncărul lui Hitler. Materialul a picat într-un sol fertil, scrie Wyborcza, Kaczyński fiind cunoscut pentru viziunile sale germanofobe.

Tatăl noului ambasador, Bernd Freytag von Loringhoven, a condus o companie de tancuri sub Stalingrad, în calitate de ofițer al Wehrmachtului. La începutul anului 1943, după ce germanii au fost încercuți de Armata Roșie, el a fost evacuat de unul dintre ultimele avioane care a părăsit Stalingradul înainte de predarea nazistă. A fost promovat la funcția de maior și a devenit ofițer de personal. Ca membru al personalului, a luat parte la ședințele militare ale lui Adolf Hitler. În 1945, ședințele au avut loc în buncărul infam de sub Cancelaria Reichului. Pe 29 aprilie, când lupta împotriva Armatei Roșii și a unităților armatei poloneze care au ajuns pe străzile Berlinului, Bernd Freytag von Loringhoven a cerut permisiunea de a părăsi orașul și de a se alătura trupelor de pe front. Cererea sa a fost acceptată și, în curând, Freytag von Loringhoven a fost luat prizonier de britanici.

După război, a participat la refacerea armatei din Germania de Vest, în cadrul căreia a primit gradul de locotenent general. A fost o carieră tipică pentru mulți ofițeri germani din generația sa.

“Totuși, de ce Kaczyński este deranjat?”, se întreabă publicația poloneză și își oferă ipoteză, bazată pe propriile surse: “deoarece președintele partidului Drept și Justiție a repetat în mai multe rânduri că germanii nu au fost trași la răspundere corespunzătoare pentru cel De-Al Doilea Război Mondial, și ar fi încercat să-și falsifice istoria și, la fel ca naziștii, vor să preia controlul asupra Poloniei.

„El a tratat această nominalizarea pentru funcția de ambasador a fiului unui ofițer din Wehrmacht drept o palmă data de cancelarul Angela Merkel și chiar un semnal al unei politici anti-poloneze”, notează Wyborcza.

Pe de altă parte, una dintre rudele noului ambasador, Wessel Freytag von Loringhoven, a fost implicată în tentativa de asasinat a liderului Germaniei naziste din 20 iulie 1944, furnizând colonelului Claus von Stauffenberg explozibilii cu care urma să fie asasinat Hitler. Când complotul a ieșit la iveală, acesta s-a sinucis.

“Pentru Kaczyński, acest detaliu din familia noului ambasador este mai puțin relevant. El este convins că nu a existat nicio mișcare de rezistență în cel de-al Treilea Reich”, afirmă publicația poloneză.

Inițial, întârzierea acceptării lui Freytag von Loringhoven era privită ca un atac al partidului de guvernare, inclusiv a președintelui Andrzej Duda, împotriva presei poloneze controlate de conglomeratele germane. În special, asupra cotidianului Fakt, al companiei germane-elvețian-americană Ringier Axel Springer, care la sfârșitul campaniei electorale a publicat un articol de investigației despre un bărbat condamnat pentru pedofilie, grațial de Duda.

În timpul discursurilor publice, președintele polonez în exercițiu a declarat vădit iritat că “germanii nu vor alege un președinte în locul polonezilor”, iar reprezentanții partidului de guvernare “Lege și Justiție” au cerut Germaniei “să nu mai amestece în alegerile poloneze”.

Din cauza lipsei unui ambasador, Ministerul Afacerilor Externe la convocat pe responsabilul de relații diplomatice al ambasadei germane pentru a-i cere explicații. Guvernul german a respins toate acuzațiile care i se aduc, notează publicația poloneză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

355
Tagurile:
Andrzej Duda, Germania, Polonia
Zlatan Ibrahimovic

VIDEO: AC Milan-Bologna - Zlatan Ibrahimovic, eroul meciului

33
Starul suedez Zlatan Ibrahimovic va face 39 de ani pe 3 octombrie. Chiar și așa, el a fost cel mai bun jucător a lui AC Milan în prima etapă din Serie A cu Bologna, scor 2-0.

Ibrahimovic a hărțuit tot timpul apărarea adversă și în minutul 35 a deschis scorul cu o lovitură de cap după o centrare a lui Theo Hernandez. Vedeta lui Milan a ieșit la rampă și în minutul 50, când a transformat impecabil o lovitură de la 11 metri.

Oaspeții s-au trezit doar pe final, dar n-au reușit să marcheze golul de onoare. La Milan, portarul român Ciprian Tătărușanu a fost rezervă. Tătărușanu a semnat cu AC Milan în această vară și va câștiga 1,2 milioane de euro pe an.

Următoarele meciuri din Serie A vor avea loc sâmbătă, 26 septembrie. Echipa lui Artur Ioniță, Benevento va juca pe terenul Sampdoriei.

33
Tagurile:
AC Milan

Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

236
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

236
Tagurile:
mormânt, lichidat, China

Загрузка...
Alegeri prezidențiale în România, turul 2

Alegeri locale 2020: cine are dreptul de a alege

0
Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat datele generale privind alegerile pentru autoritățile administrației publice locale și a explicat cine are dreptul de a alege.

BUCUREȘTI, 22 sept - Sputnik. La alegerile locale din data de 27 septembrie se aleg primarii, consiliile locale, consiliile judeţene și președinții consiliilor județene.

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

În București, se aleg consiliul local și primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti și primarul general al municipiului Bucureşti.

Consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general al municipiului Bucureşti și președintele consiliului județean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

Pentru alegerea consiliilor locale şi a primarilor, fiecare comună, oraş, municipiu şi subdiviziune administrativ-teritorială a municipiului constituie o circumscripţie electorală.

Pentru alegerea consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, fiecare judeţ, respectiv municipiul Bucureşti, constituie o circumscripţie electorală. Numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene şi a municipiului Bucureşti se face prin hotărâre a Guvernului.

Cine poate vota

AEP informează că au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă și cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

0
Tagurile:
alegeri locale
Tematic
Anunțul care zguduie clasa politică: absenteism la alegeri
Astăzi au loc alegeri regionale în Rusia, principala zi de vot - detalii
Orban, anunțul cheie: MANEVRA politică distrugătoare la ALEGERI! PSD e în corzi!

Загрузка...