Granița dintre Ungaria și Austria

La cererea României, Ungaria a acceptat țină deschise 12 puncte de trecere a frontierei

84
(reînnoit 17:27 31.08.2020)
Marcel Vela, ministrul român de interne a discutat cu omologul ungar, Sandor Pinter, în contextul restricțiilor de circulație pentru cetățenii străini impuse, începând cu data de 1 septembrie 2020, de autoritățile maghiare.

BUCUREȘTI, 31 aug – Sputnik. Românii care doresc să tranziteze Ungaria au la dispoziție încă patru puncte de trecere a frontierei pe lângă cele opt comunicate inițial.

Marcel Vela, ministrul român de interne și Sandor Pinter, ministrul ungar de interne au analizat măsurile care pot fi instituite de partea maghiară.

La propunerea părții române, Ungaria a acceptat menținerea în funcțiune a încă patru puncte de trecere a frontierei, suplimentar față de cele opt comunicate inițial, scrie digi24.ro.

Punctele de trecere a frontierei deschise pentru tranzitul cetăţenilor români sunt: PETEA – CSENGERSIMA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă - tranzit; URZICENI – VÁLLAJ, destinat traficului internaţional de persoane - tranzit; VALEA LUI MIHAI – NYÍRÁBRÁNY, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; BORŞ – ÁRTÁND, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; VĂRŞAND – GYULA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; TURNU – BATONYA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; NĂDLAC – NAGYLAK, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; NĂDLAC 2 – autostradă - – CSANÁDPALOTA, destinat traficului internaţional de persoane şi marfă – tranzit; CENAD – KISZOMBOR – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri; CURTICI – LOKOSHAZA -feroviar; SĂCUIENI – LETAVERTES – destinat tuturor tipurilor de trafic; SALONTA – MEHKERE – destinat inclusiv tranzitului lucrătorilor transfrontalieri.

În ceea ce privește traficul internațional de marfă, acesta nu va fi restricționat, el urmând să se desfășoare în aceleași condiții ca și până acum.

Vela și omologul său maghiar au agreat și operaționalizarea în cel mai scurt timp a noului PTF Borș II. Acesta va fi inaugurat în data de 4 septembrie 2020.

Reamintim că, sâmbătă, 29 august 2020, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu ministrul Peter Szijjarto la telefon în cursul zilei despre situația românilor care traversează Ungaria în contextul închiderii granițelor de la 1 septembrie.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români care sunt lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate, notează Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
România, Ungaria
Tematic
Lecții pentru România: ce măsuri extraordinare a luat Ungaria pentru a-și proteja economia
Ungaria va înăspri restricțiile la graniță începând cu 1 septembrie
Ungaria, pași decisivi în lupta împotriva pandemiei
Zlatan Ibrahimovic

VIDEO: AC Milan-Bologna - Zlatan Ibrahimovic, eroul meciului

33
Starul suedez Zlatan Ibrahimovic va face 39 de ani pe 3 octombrie. Chiar și așa, el a fost cel mai bun jucător a lui AC Milan în prima etapă din Serie A cu Bologna, scor 2-0.

Ibrahimovic a hărțuit tot timpul apărarea adversă și în minutul 35 a deschis scorul cu o lovitură de cap după o centrare a lui Theo Hernandez. Vedeta lui Milan a ieșit la rampă și în minutul 50, când a transformat impecabil o lovitură de la 11 metri.

Oaspeții s-au trezit doar pe final, dar n-au reușit să marcheze golul de onoare. La Milan, portarul român Ciprian Tătărușanu a fost rezervă. Tătărușanu a semnat cu AC Milan în această vară și va câștiga 1,2 milioane de euro pe an.

Următoarele meciuri din Serie A vor avea loc sâmbătă, 26 septembrie. Echipa lui Artur Ioniță, Benevento va juca pe terenul Sampdoriei.

33
Tagurile:
AC Milan

Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

223
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

223
Tagurile:
mormânt, lichidat, China

Загрузка...
Protest. Poză de arhivă

Părinții cer MEC schimbarea regulilor în grădinițe

0
(reînnoit 12:57 22.09.2020)
La o săptămână de la începerea școlii, părinții au trimis o serie de propuneri Ministerului Educației și Cercetării prin care solicită modificarea ordinului comun semnat alături de Ministerul Sănătății.

BUCUREȘTI, 22 sept – Sputnik. Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți cer Ministerului Educației și Cercetării modificarea ordinului comun semnat împreună cu Ministerul Sănătății.

Mai exact, părinții doresc, printre altele, să existe posibilitatea interacțiunii profesor-elev prin deplasarea școlarului la tablă dar și a dascălului la banca elevului, acordarea de către unitatea de învățământ a puterii de a decide să cheme la cursuri față în față și alte clase în afara celor din ciclul primar și din ani terminali chiar dacă localitatea este în scenariul 2.

În ceea ce privește elevii care nu doresc să poarte mască, părinții cer ca acestora să li se permită să învețe online, de acasă.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a precizat că sindicatele și reprezentanții elevilor au făcut, de asemenea, propuneri de modificare a ordinului comun.

“Noi sperăm ca după alegerile din 27 septembrie să se modifice ordinul. În orice țară acest ordin comun a fost updatatat, ceea ce este normal, pentru că este o diferență între teorie și practică”, a declarat Cristache, potrivit edupedu.ro.

Părinții cer ca, la grupa mică, să se facă excepție de la regula potrivit căreia trebuie păstrată distanțarea de un metru pentru copii.

În ceea ce privește igienizarea jucăriilor de exterior, părinții propun ca legea să prevadă că jucăriile pot fi folosite normal, dar cu respectarea igienizării - spălare și dezinfectare - obligatorii a mâinilor înainte și după accesul la locul de joacă.

De asemenea, aceștia doresc modificarea următoarei prevederi din ordinul în vigoare: “Curtea școlii va fi măturată și spălată zilnic cu jeturi de apă dimineața, înaintea începerii cursurilor”.

Părinții spun că, deși înțeleg importanța acestei măsuri, în cele mai multe situații este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal, a condițiilor existente în unele instituții de învățământ din mediul rural, acolo unde nu există apă curentă sau a suprafețelor foarte mari de curte interioară pe care le dețin unele instituții de învățământ.

Se dorește schimbarea prevederii referitoare la intrarea eșalonată, în intervale orare stabilite în funcție de zone sau clădiri, pe motiv că o asemenea măsură este imposibil de implementat.

Intrarea preșcolarilor în grădiniță se face în intervalul orar 7.00 – 8.30, preluarea acestora de către îngrijitoarea/educatoarea de la grupă, realizarea triajului și introducerea lui în colectivitate în funcție de ora de sosire. De asemenea, anotimpul rece și ploios nu va mai permite organizarea unor grupuri mai mari de preșcolari în curtea unității, motiv pentru care recomandăm suplimentar introducerea lor în colectivitate în funcție de ora la care vin, dar cu respectarea obligatorie a distanțării la vestiare și limitarea interacțiunii cu preșcolari din alte grupe, spun părinții.

Interesant este că abia acum și-au dat seama și părinții, dar și sindicatele că unele măsuri din ordinul comun sunt aberante și imposibil de aplicat. Ideal ar fi fost ca acest lucru să se fi observat înainte de începerea anului școlar și nu pe parcurs, după ce profesorilor le-au fost făcuți nervii terci.

0
Tagurile:
Grădinițe, Ministerul Educației, Părinți

Загрузка...