Sudan

SUA cer bani de la Sudan ca scoată țara de pe lista celor care sponsorizează terorismul

127
O invenție unică în politica SUA: Sudanului i s-a propus să plătească 330 de milioane de dolari către Statele Unite pentru a fi scoasă de pe lista țărilor care sponsorizează terorismul

BRUXELLES, 26 aug - Sputnik. Nevoie mare de bani în Statele Unite ale Americii, care au propus eliminarea Sudanului de pe lista statelor care sponsorizează terorismul dacă plătesc despăgubiri în valoare de 330 de milioane de dolari pentru victimele americane din Al-Qaida. Pretextul despăgubirilor nu poate ascunde însă mercantilismul SUA, care șantajează un stat pe bani mulți ca să ridice o etichetă inventată tot de americani.

Desigur că propunerea americanilor i-a înfuriat pe cei din Sudan, una din cele mai sărace țări din lume, obligată să plătească o sumă imensă pentru acest stat pauper, doar pentru ca SUA să ridice anatema ”teorismului”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a vizitat ieri Khartoum pentru a sublinia sprijinul statului american pentru noul guvern de tranziţie care a luat puterea în urma căderii guvernului lui Omar al-Bashir, anul trecut.

SUA insistă însă, în continuare, ca cererile sale să fie soluţionate înainte ca ţara să fie eliminată de pe lista statelor care sponsorizează terorismului, pretenția principală a americanilor fiind să li se dea bani.

Sudanul este pe lista întocmită de SUA a statelor care sponsorizează terorismul din 1993 şi se confruntă cu o serie de măsuri restrictive, inclusiv imposibilitatea de a accesa ajutorului financiar atât de necesar din partea instituţiilor multilaterale internaţionale.

Instanţele din SUA au găsit Sudanul vinovat că a oferit sprijin esenţial al-Qaida atunci când Bin Laden a avut sediul în ţară între 1991 şi 1996.

Solicitarea unei asemenea sume de bani a stârnit însă indignare în rândul oficialilor, membrilor opoziției și cetățenilor, susținând că este nedrept ca noul guvern din Sudan să sufere din cauza faptelor fostului șef de stat.

Shamael el-Noor, participant la protestele în masă care au dus la plecarea lui Bashir, a declarat că SUA ar fi trebuit să scoată imediat numele Sudanului de pe lista ţărilor care susţin terorismul. "Terorismul a fost legat de ideologia fostului regim ... Este nedrept să păstrezi Sudanul pe această listă", a spus El-Noor.

127
Tagurile:
SUA, terorism, Sudan
Tematic
Ambasadorul rus în Sudan a fost găsit mort la reședința sa
Ambasada Rusiei în Sudan dezvăluie cauza decesului diplomatului rus
Весы Фемиды

Statul de drept, pus la colț de Germania și de alte state UE

25
(reînnoit 19:21 25.09.2020)
Mai multe state europene, printre care și Germania, au criticat Parlamentul European că blochează planul de relansare de 750 de miliarde de euro şi bugetul european agățându-se de ”statul de drept”.

BRUXELLES, 26 sept - Sputnik. Prin faptul că Parlamentul European vrea să impună condiţionarea accesării fondurilor europene de statul de drept, acesta blochează programul de relansare și bugetul UE, iar criticile nu vin de la Ungaria sau Polonia, pe care PE le ”vânează”, ci chiar de la Germania și de la alte state europene.

''Fără un acord general rapid între Consiliu şi Parlamentul European'' asupra bugetului multianual pentru perioada 2021-2027 ''riscăm să întârziem planul de relansare'', a atras atenția astăzi ambasadorul german pe lângă UE, Michael Clauss.

El s-a arătat extrem de îngrijorat de faptul că negocierile progresează mult prea lent și a cerut accelerarea lor, menționând că eurodeputaților ar trebui să lucreze și în week-end.

Parlamentul European consideră însă că suma de 1.074,3 miliarde de euro convenită în urma negocierilor între liderii europeni pentru viitorul buget multianual este insuficientă, ba, mai mult, cere garanţii pentru crearea de noi surse de venit pentru bugetul european, cum ar fi noi taxe de mediu şi asupra sectorului digital.

Cireașa de pe tort este pretenția principalilor lideri de grupuri politice din Parlamentul European ca accesarea fondurilor europene să fie condiționată de situaţia statului de drept, o măsură îndreptată împotriva Ungariei şi Poloniei.

Ideea condiţionării accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept a provocat divizări între statele membre și amenință să blocheze activitatea din UE.

Ca soluție, ambasadorul Germaniei la UE a anunțat că Berlinul va face curând o propunere care va fi orientată mai degrabă către instituirea unui mecanism de sancţiuni pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor europene.

Acest lucru va pune capăt însă pretențiilor Parlamentului European de a decide cine respectă și cine nu fantomaticul ”stat de drept”, spre dezamăgirea eurocraților care voiau să-și impună dictatele Budapestei și Varșoviei.

25
Tagurile:
UE, Germania

Загрузка...
Coronavirus în Franța: Ambulanță

Record în Franţa: peste 16.000 de cazuri noi de Covid-19

43
Franța a atins un nou record trist pe 24 septembrie, înregistrând peste 24.000 de infecții cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, a anunțat Direcția Generală a Sănătății, care a adăugat că boala a ucis peste 31.500 de persoane în țară de la începutul epidemiei.

BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik. Direcția Generală a Sănătății (DGS) din Franţa a anunțat că pe 24 septembrie Franța a înregistrat 16.096 de noi cazuri de infectare cu Covid-19 în 24 de ore, ceea ce înseamnă un nou record.

Recordul zilnic anterior a fost atins pe 19 septembrie, când s-au înregistrat 13.498 de cazuri noi.

De la începutul epidemiei, numărul total de cazuri de infecţie în Franța a ajuns la aproximativ o jumătate de milion: 497.237. Boala a ucis 52 de persoane în spitale în 24 de ore, aducând numărul total de morți la 31.511, potrivit Sputnik France

În prezent, 6.031 de persoane sunt spitalizate, ceea ce înseamnă o premieră începând cu 22 iulie, în timp ce 1.048 au fost admise la terapie intensivă.

Cu o zi înainte, Franța a înregistrat 13.072 de cazuri noi de Covid-19 în 24 de ore, în timp ce rata testelor pozitive a continuat să crească, conform cifrelor de la Serviciul de Sănătate Publică din Franţa (SPF). Această rată, adică ponderea bolnavilor dintre cei testați, a atins 6,5% față de 6,2% miercuri și faţă de 5,4% săptămâna trecută, potrivit cifrelor publicate de agenție.

De asemenea, în raportarea sa săptămânală, SPF observă o „creștere exponențială a internărilor la terapie intensivă” și o „creștere a răspândirii SARS-CoV-2 în rândul celor cu vârsta de peste 65 de ani”.

43
Tagurile:
Franța, COVID-19
Tematic
Încă o dispută între Franța și SUA: Washingtonul nu vrea taxarea multinaționalelor
Coronavirus în Franța: iarăși peste 10 mii de cazuri în 24 h
Record în Franța: peste 13.000 de cazuri noi de Covid-19

Загрузка...