Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo

Pompeo: SUA nu vor permite Rusiei și Chinei furnizeze arme Iranului

260
(reînnoit 19:15 21.08.2020)
Statele Unite vor face tot posibilul pentru a nu permite Rusiei și Chinei să furnizeze arme Iranului, a declarat Mike Pompeo.

CHIȘINĂU, 21 aug  - Sputnik. SUA vor face tot posibilul pentru a nu permite Rusiei și Chinei să ofere arme Iranului, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Виталий Белоусов

“Când sancțiunile ONU vor reveni, vă asigur că Statele Unite vor utiliza fiecare instrument din arsenalul său, pentru ca nici chinezii, nici rușii să nu poată livra Iranului arme care ne-ar amenința. Vom face tot posibilul pentru ca aceștia să nu primească nici bani pentru deveni un furnizor global”, a declarat oficialul american la postul de televiziune Fox News.

În acest fel el a răspuns la întrebarea despre o posibilele sancțiuni împotriva Moscovei și Beijingului în cazul nerespectării de către aceștia a sancțiunilor ONU, pe care SUA amenință că le vor restabili.

Joi, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a transmis Consiliului de Securitate al ONU o plângere împotriva Iranului, pe care îl acuză de nerespectarea prevederilor Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), pentru a determina lansarea procesului de restabilire a sancțiunilor împotriva Iranului, în cadrul rezoluției 2231. SUA au denunțat JCPOA în anul 2018, iar părțile rămase în acord (Rusia, Franța, Marea Britanie, Germania și China) consideră că Statele Unite nu mai dispun de dreptul de a cere lansarea mecanismelor de restabilire a sancțiunilor împotriva Iranului. Teheran împărtășește aceeași poziție. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a susținut și el această poziție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260
Tagurile:
JCPOA, Mike Pompeo, Iran, China, Rusia
Tematic
SUA au pierdut în fața Iranului – înfrângere legată de controversatul 11 septembrie 2001!
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Iranul cere SUA „să pună capăt violenţelor" împotriva propriului lor popor
Maduro sfidează SUA: anunță că va vizita Iranul în scurt timp
În ce mizerii s-a băgat România?! De la cazul Dragomir la asasinarea judecătorului iranian
Moartea judecătorului iranian în România – MAE-Aurescu reacționează cu tupeu
Rusia, Turcia și Iranul își intensifică coordonarea în problema Siriei
Iranul i-a mulţumit Rusiei pentru ajutorul oferit în lupta cu COVID-19
Iranul este satisfăcut de sprijinul diplomatic al Rusiei
Semne rele? Iranul expune rachete denumite după generalul Soleimani ucis în atacul SUA
Vaccin anti-COVID și Pașaport

UK: pașapoartele de vaccinare, transformate în cărţi naționale de identitate?

4
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Guvernul britanic a fost acuzat că intenţionează să implementeze în secret un program național de identificare, după ce a intrat în parteneriat cu o companie care a susținut transformarea pașapoartelor de vaccinare într-un document multifuncțional.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Entrust, o firmă IT care se declară a fi „lider global în [documente] de identitate, plăți și protecție a datelor”, a primit luna trecută un contract de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie pentru a lucra la sistemul de certificate de vaccinare Covid-19.

Companiei i s-au acordat 250.000 de lire sterline pentru a furniza servicii de cloud computing pentru sistemul guvernamental de certificare a statutului privind Covid, relatează iNews. Contractul urmează să expire în martie 2022, dar guvernul are opțiunea de a-l prelungi pentru încă un an.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luna trecută că dovada vaccinării va fi „necesară” pentru călătoriile internaționale și, în ultimele săptămâni, au apărut rapoarte care susțin că guvernul britanic ar putea cere documentul persoanelor care participă la evenimente sportive sau la alte adunări mari.

Judecând după poziția companiei Entrust cu privire la această chestiune, este posibil ca guvernul să aibă planuri și mai ambițioase privind certificatul digital. Într-o postare publicată în februarie pe site-ul companiei, Jann Markey, directorul de marketing al Entrust, a susținut că pașapoartele de vaccinare ar putea fi folosite ca o oportunitate de a lansa un card național de identitate ca parte a „infrastructurii noii normalităţi”.

„Să ne gândim la o strategie națională de identificare: cu infrastructura și investițiile necesare pentru a furniza un pașaport viabil de vaccinare, de ce nu am converti acest efort în [implementarea unui] program național de identificare a cetățenilor, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în furnizarea sigură a serviciilor guvernamentale, securizarea călătoriilor transfrontaliere și documentația pentru [dovada] vaccinării”, se precizează pe blog, într-o postare care se referă la pașapoartele de vaccin în „lumea post-pandemică”.

În special, compania cu sediul în SUA a ajutat deja Albania, Ghana și Malaezia să implementeze sisteme naționale de identificare, potrivit iNews.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Însă parteneriatul Entrust cu guvernul britanic a cauzat tragerea unor semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru libertăți civile și din partea parlamentarilor.

Deputatul conservator David Davis, membru al grupului Covid Recovery împotriva lockdown-ului, a cerut explicații guvernului. Acesta a declarat pentru iNews că este „uimitor” faptul că Departamentul de Sănătate poate încheia contracte cu astfel de companii fără a obține mai întâi permisiunea din partea Parlamentului, adăugând că este deosebit de îngrijorător faptul că se poate acorda un contract unei firme care are „această atitudine sinistră cu privire la supravegherea cetățenilor”.

De asemenea, fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith şi-a exprimat aceeaşi nemulţumire, susținând că contractul este în contradicție cu „poziția declarată a guvernului” și ar trebui anulat.

După cum a spus şi Big Brother Watch, un grup care militează pentru protejarea confidențialităţii și a libertăților civile, contractul cu Entrust ar reprezenta o încercare a guvernului de a elibera cărți de identitate „pe uşa din dos”.

„Faptul că guvernul a încheiat un acord cu Entrust, o companie care plănuieşte în mod deschis tranziţia de la pașapoartele de vaccinare la cărțile de identitate digitale, evidenţiază că paşapoartele Covid reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăților noastre civile și a confidențialităţii”, a avertizat șeful de cercetări al organizaţiei, Jake Hurfurt, potrivit RT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că aplicația NHS utilizată pentru certificarea statutului de vaccinare nu va fi utilizată ca un sistem național de identificare, descriind programul ca un „mijloc simplu și sigur” pentru permiterea călătoriilor internaționale. Contactată de iNews, Entrust a refuzat să comenteze.

4
Tagurile:
Pașaport
Tematic
Consilierul pentru Securitate Națională al UK se află la Moscova
UK: Sute bărci ale migranților, abandonate în depozitul Dover
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climaterice” în timpul unui protest

Загрузка...
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.

Franţa: Din ce dată se vor redeschide discotecile pentru participanţii cu permis sanitar

15
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Cluburile de noapte, închise din martie 2020, se vor putea redeschide în Franța pentru participanţii cu un permis sanitar, a anunțat luni ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Din 9 iulie se vor redeschide cluburile de noapte în Franţa, la care vor avea acces doar persoanele cu permis sanitar. Un grad de ocupare de 75% va trebui respectat în interiorul unităților, iar purtarea măștii nu va fi obligatorie, a precizat ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

„Astăzi trecem la o nouă etapă [de relaxare]. Președintele [Republicii] a ales această zi, 21 iunie, pentru a anunţa redeschiderea cluburilor de noapte din data de 9 iulie, cu accesul rezervat celor care pot prezenta un permis sanitar”, a anunțat ministrul, citat de Sputnik France.

„Ideea este de a permite tinerilor și oamenilor în vârstă de a petrece în siguranță”, a adăugat acesta.

Guvernul a promis, de asemenea, că va continua să ofere sprijin financiar unităţilor „atâta timp cât sunt în vigoare măsuri sanitare restrictive”.

15
Tagurile:
Franța

Загрузка...