An anti-submarine rocket blasts off a rocket launcher from the Bulgarian navy frigate Drazki during the BREEZE 2014 military drill in the Black Sea

Submarine, radare, exerciţii de război: NATO militează Norvegia - „amenințarea rusească”

262
Zborurile constante ale avioanelor de spionaj sunt un semn al sporirii prezenței NATO în apropierea granițelor Rusiei, un proces care s-a intensificat de când relațiile dintre Rusia și Occident au început să se deterioreze în 2014.

BUCUREŞTI, 19 aug – Sputnik. Deşi este membră a Alianței de la înființarea organizaţiei, Norvegia a rămas mult timp prudentă cu privire la acceptarea unui contingent masiv al NATO. Această abordare, adoptată iniţial pentru a evita o escaladare a tensiunilor cu Uniunea Sovietică, a fost abandonată în urmă cu câțiva ani, când țara a acceptat mai multe dislocări ale trupelor NATO, precum și crearea unui avanpost pentru alte proiecte și activități NATO, ţintind către un singur obiectiv: combaterea presupusei „agresiuni rusești”, scrie editorialistul Tim Korso de la Sputniknews

Printre aceste activități este construcția radarului Globus III, care a fost în mare parte sponsorizat de armata americană și va funcționa împreună cu Globus II, un alt radar creat pentru „colectarea de informații despre rachetele balistice”. Deși nu s-a recunoscut oficial că este vizată Rusia, ambele radare au fost construite destul de aproape de granițele Rusiei și, prin urmare, vor putea servi nu numai ca un sistem de avertizare timpurie, ci și pentru a monitoriza testarea de către Moscova de noi rachete.

În afară de sporirea contingentului, SUA ar putea să intenţioneze o mărire a flotei sale de submarine nucleare staționate în țară. Portul Grøtsund este reconfigurat pentru a găzdui mai multe submarine, care pot fi folosite pentru a monitoriza apele arctice, o zonă-cheie pe unde trec navele și submarinele rusești care navighează spre Atlantic.

De asemenea, multe baze aeriene norvegiene sunt modernizate. Multe dintre acestea găzduiesc avioane de spionaj NATO, cum sunt „radarele zburătoare” AWACS (Sistemul de avertizare și control aerian) și aeronava americană P-8 Poseidon. Zborurile acestora în regiune au devenit de mult rutină şi au testat, tot mai intens în ultima vreme, promptitudinea Forțelor Aeriene Ruseşti, care au fost determinate să trimită avioane și să intercepteze zilnic avioanele de spionaj NATO, în iulie și august 2020, având în vedere că avioanele de spionaj ale alianței se apropiau prea mult de granițele ruseşti.

Jocuri de război și militarizare a regiunii arctice

Un alt semn al sporirii activităților NATO în apropierea graniței dintre Norvegia şi Rusia sunt exercițiile militare obișnuite, precum exerciţiile masive de război Trident Juncture organizate de Alianța în țara din nordul Europei, în 2018. De asemenea, NATO organizează tot mai multe exerciții în Marea Barents și Marea Norvegiei, exerciţii care includ uneori până la 65 de nave de luptă de diferite clase, inclusiv superportavioane americane.

Oficial, exerciţiile de război sunt concepute pentru pregătirea pentru o invazie de către un inamic „ipotetic”, dar șeful Serviciului de Informații din Norvegia, Morten Haga Lunde, a fost mai clar în explicarea politicilor țării. Acesta a spus că Moscova reprezintă o ameninţare cheie pentru ţara sa, referindu-se la o presupusă întărire a bazelor militare în partea de nord a Rusiei și la dezvoltarea de noi rachete.

Kremlinul a negat în repetate rânduri afirmațiile potrivit cărora ar reprezenta o amenințare pentru statele europene, care au folosit argumentul presupusei amenințări reprezentate de „agresiunea rusă” ca pretext pentru a intensifica activitățile militare, de când relațiile dintre Moscova și Occident au început să se deterioreze în 2014. De asemenea, Ministerul rus de Externe a condamnat activităţile NATO în nordul Europei, cum sunt exerciții militare de rutină, acuzând-o că militează regiunea arctică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Norvegia, NATO
Tematic
Ziua Marinei, transformată de Iohannis în propagandă NATO și de sporire a trupelor străine
Tensiunile din Mediterana creează probleme în NATO și în UE
NATO și OSCE – semnale importante în cazul situației din Belarus

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

127
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

127
Tagurile:
Israel

Загрузка...

Armata israeliană manevră SUPRIZĂ în Gaza: ”Război psihologic sau greșeală?”

538
Au comis conducătorii militari israelieni o greșeală? După o noapte teribilă în Israel, armata israeliană invocă o… problemă de comunicare internă!

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. O noapte teribilă, cu evenimente surpriză: din Liban au fost trase 3 rachete către Israel – dar fără a dori să atingă teritoriul evreu. Rachetele ai căzut în mare, deci se pare că a fost un semnal.

Greu de înțeles ce a vrut însă armata israeliană să facă – pentru că, în ciuda opiniilor analiștilor, a avut loc o concentrare masivă de trupe și o pătrundere în Fâșia Gaza. Apoi… s-a retras!

Agerpres transmite derularea bizară a evenimentelor:

- ”Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a transmis iniţial armata israeliană.

- ”Soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care nu a specificat numărul militarilor sau durata şi scopul operaţiunii.

- Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a revenit cu ”clarificare”: ”În prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Întrebarea pusă de presa internațională este dacă a fost vorba de ”război psihologic sau de o simplă greşeală?”

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a mers până acolo încât a spus că a fost vorba de o ”problemă de comunicare internă”, confirmând să Israel bombardează Gaza, ”dar din afara teritoriului”.

Cert este că din Fâșia Gaza au fost lansate din nou rachete spre sudul Israelului, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra unor presupuse locații ale Hamas.

Armata israeliană a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul graniței teritoriului palestinian, iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza rezervişti, transmite sursa citată.

De amintit că ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gazaa avut loc în 2014. Atunci confruntarea dintre Israel şi Hamas a durat 50 de zile, înregistrându-se peste 2200 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi 74 de israelieni, majoritatea militari.

 

 

538
Tagurile:
armată, Atacuri, Israel, Fâșia Gaza

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Cîțu: Revenirea la economie, posibilă numai prin succesul vaccinării

0
Premierul României a îndemnat românii să îi convingă rudele, prietenii și cunoscuții să se vaccineze, afirmând că numai printr-o campanie de vaccinare de succes se poate trece la următoarea etapă, în care atenția să se focuseze pe economie și pe măsurile economice.

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Premierul României a declarat că maratoanele vaccinării vor începe în toate municipiile din țară, pe toată vara.

Acesta a subliniat că foarte mulți români s-au vaccinat, dar e important ca ei să își convingă rudele, prietenii, pe toată lumea să vină să se vaccineze.

”Este singura soluție de a trece la următoarea etapă, etapa post pandemie în care ne concentrăm din nou pe economie, pe lucrurile importante. Am fost concentrați pe sănătate, pe pandemie un an de zile, dar trebuie să revenim la perioada post pandemie. Am pregătit măsurile economice, dar trebuie să trecem de această perioadă și numai prin vaccinare, printr-o campanie de vaccinare de succes putem să ajungem mai repede la această perioadă”, a declarat premierul României, Florin Cîțu.

Acesta a adăugat că lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment, că investițiile sunt în creștere și sunt resurse financiare din PNRR și fonduri europene.

Cîțu a vorbit despre posibilitatea unei explozii economice în următorii ani – locuri de muncă, construcții de autostrăzi, de spitale, adică fix ce nu s-a construit în ultimii 30 de ani.

”Le putem face acum, dar mai avem acest lucru: să trecem peste pandemie și trebuie să ne vaccinăm”, a subliniat Florin Cîțu în cadrul unei declarație făcută după vizita la Centrul de vaccinare drive-through din Suceava.
0
Tagurile:
Suceava, Vaccinare, Florin Cîţu

Загрузка...