Aleksandr Lukașenko

Lukașenko a transmis avertismente liderilor europeni și a dat indicații KGB-ului

459
(reînnoit 15:39 19.08.2020)
Lușanenko a transmis liderilor europeni avertismente dure și a dat indicații KGB-ului în cadrul ședinței Consiliului de Securitate Națională.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al republicii urmează să informeze partenerii occidentali, inclusiv cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, despre situația din țară și să avertizeze asupra responsabilității pentru provocarea dezordinilor.

“Trebuie doar să le relatăm despre ceea ce se întâmplă în Belarus. Această informație trebuie să ajungă și la Merkel, și la Macron, și la Duda (președintele Poloniei), și la Nauseda (președintele Lituaniei) și alții, inclusiv Zelenski (președintele Ucrainei). Pentru ca ei să știe ce se întâmplă în Belarus, să cunoască punctul de vedere oficial și să-i avertizăm despre responsabilitatea (pe care o poartă n.r.) în provocarea dezordinilor. Finanțarea dezordinilor reprezintă o incitare. Astăzi observăm că această finanțare continuă”, a declarat Lukașenko, potrivit agenției de știri Belta.

Totodată, Lukașenko a avertizat liderii statelor occidentale că “zăngănitul cu șenilele” la frontiera republicii este una contraproductivă.

“Zăngănirea cu șenilele la frontiera Belarusului, organizarea unor exerciții militare e contraproductiv. Ei trebuie să înțeleagă acest și lucru și vor purta răspundere dacă se va întâmpla ceva”, a adăugat liderul Belarus.

Totodată, șeful statului a dat indicații Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) să suprime acțiunile organizatorilor dezordinilor de stradă și sursele lor de finanțare.

„Oricât de complicat ar fi, trebuie să continuăm această activitate și să lucrăm la maxim”, a spus președintele belarus. Potrivit lui, Comitetul pentru Securitatea Statului urmează să identifice și să curme acțiunile organizatorilor dezordinilor de stradă, să identifice canalele de finanțare a acestor acțiuni în Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

459
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus (124)
Tematic
Lukașenko: Occidentul sponsorizează acțiunile de protest
Opoziția a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko de "tentativă de lovitură de stat"
Lavrov, despre declarațiile UE, legate de Belarus: Nu sunt despre drepturile omului
Kremlinul a comentat discuția purtată de Putin și Lukașenko
Parlamentul European vrea sancțiuni imediate împotriva Belarusului
Karabah

Azerbaidjanul va continua luptele până la retragerea trupelor armene din Karabah

24
Azerbaidjanul a declarat că va continua operațiunea militară până la retragerea totală a forțelor armate ale Armeniei.

BUCUREȘTI, 30 sep – Sputnik. Azerbaidjanul va continua operațiunea militară în Karabah până la retragerea totală a forțelor armate ale Armeniei, a declarat Ministerul azer al Afacerilor Externe într-un declarație, făcută marți, la reuniunea specială a consiliului permanent al OSCE.

“Partea azeră speră că grupul de la Minsk al OSCE va conștientiza toată seriozitatea intențiilor Azerbaidjanului și va cere retragerea forțelor armate ale Armeniei de pe teritoriile ocupate pentru a asigura pacea în regiune. Până atunci, Azerbaidjanul își va continua operațiunile militare legitime”, se spune în declarație.

Armenia a decretat legea marțială și mobilizarea generală. Fostul viceministru al Justiției al Armeniei, fostul ombudsman al Karabahului, Ruben Melikean, a declarat agenției RIA Novosti că este pentru prima dată când în Armenia este anunțată mobilizarea generală. Președintele Azerbaidjanului a decretat legea marțială în câteva orașe și regiuni ale republicii și stare de asediu în toată țara și a anunțat mobilizarea parțială.

Pe 27 septembrie, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”.

Bakuul și Erevanul s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Bakuul și Erevanul să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe o cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. Totodată, OTSC a menționat că Armenia nu a solicitat ajutor din partea organizației pentru soluționarea conflictului.

24
Tagurile:
Karabah, Azerbaidjan, Armenia
Tematic
Erevanul acuză Turcia de doborârea unui avion militar armean
Markedonov: Baku și Erevan se întrec în cursa înarmării
ONU - declarație privind situația din Nagorno-Karabah

Загрузка...
Angela Merkel la congresul CDU

Merkel și-a confirmat intenția de a se întâlni cu Tihanovskaia

32
(reînnoit 17:35 30.09.2020)
Angela Merkel se va întâlni în curând cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia.

BUCUREȘȚTI, 30 sep - Sputnik. Cancelarul german Angela Merkel, în timpul discursului din Bundestag, a declarat că se va întâlni în curând cu fostul candidat pentru funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit RT, discursul cancelarului german a fost difuzat pe site-ul Bundestagului.

„În viitorul apropiat mă voi întâlni cu opozantul Tihanovskaia”, a spus ea.

Merkel a declarat că admiră curajul femeilor care ies pe străzile orașelor din Belarus.

De asemenea, ea a subliniat că Germania nu recunoaște alegerea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și condamnă ceea ce se întâmplă în republică.

Tikhanovskaia a anunțat anterior o întâlnire cu Merkel, aceasta ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Pe 29 septembrie, Tihanovskaia s-a întâlnit la Vilnius cu liderul francez  Emmanuel Macron.

32
Tagurile:
Svetlana Tihanovskaia, Angela Merkel
Tematic
Iohannis, întrevedere de prim rang cu Angela Merkel! Teme serioase și teme false
Merkel: Germania poate ajunge la 19.200 de infectări pe zi
Expert rus, despre mesajul lui Merkel, adresat ONU

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, declarații despre pandemie și alegeri

0
(reînnoit 18:28 30.09.2020)
Președintele Klaus Iohannis face declarații în această seară într-un moment în care cazurile de coronavirus au crescut îngrijorător, iar desfășurarea alegerilor locale se confruntă cu acuzații de fraudă.

BUCUREȘTI, 30 sep - Sputnik. În mod surprinzător, Klaus Iohannis și-a început declarațiile din această seară cu un atac la PSD pe tema justiției, care se anunță a fi tema principală de atac a PNL-USR-PLUS în viitoarea campanie electorală pentru alegeri generale, campanie căreia Iohannis i-a dat startul chiar astăzi.

Iohannis a declarat, astfel, că a avut o întâlnire cu premierul Orban și cu ministrul Justiției, pentru a discuta despre proiectele de lege ”reparatorii de corectare a legilor justiției”, afirmând că doar prin dialog transparent se pot repara ”prevederile toxice”.

Iohannis s-a lansat apoi din nou în a critica ”intervențiile intempestiva și brutale ale PSD asupra legilor justiției”, afirmând că efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra justiției, concertat și bine pus la punct.

Dar, s-a lăudat Iohannis, printr-un efort comun, s-a evitat îngenuncherea justiției, ceea ce nu înseamnă că România nu ar avea, în opinia președintelui, multe restanțe, printre care și recomandările MCV, GRECO sau ale Comisiei de la Veneția ”care trebuie implementate cât mai curând, dar care trebuie să se reflecte în soluții legislative votate de un Parlament responsabil”.

Iohannis și-a continuat atacurile la actuala majoritate pe care o acuză că ”a dovedit că orice proiect poate fi distrus sau deviat de la scopul său” și a cerut o altă majoritate care să-și asume legi ale justiției coerente, deja semnul că Iohannis face campanie electorală pentru alegerile din 6 decembrie!

Iohannis a dat directive clare ce trebuie să se întâmple în justiție: reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procurorului, o procedură transparentă de numire a procurorilor șefi, reinstituirea unui echilibru instituțional, reducerea influenței factorului politic și, nu în ultimul rând, desființarea Secției Speciale.

Iohannis și-a găsit timp să laude și ”hotărârea guvernului de a face tot ce ține de el pentru ca sistemul de justiție să funcționeze optim”, un îndemne electoral evident de susținere a PNL-ului.

Abia după ce a făcut campanie PNL-ului și a atacat PSD-ul, Iohannis și-a făcut timp să vorbească despre alegeri și despre situația epidemiologică, dar vinovatul de serviciu a fost tot PSD.

Mai întâi, Iohannis a interpretat rezultatele alegerilor locale ca o demonstrație că ”cetățenii vor administrație eficientă” și a cerut ca în decembrie să se continue tot pe acest drum.

”Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate”, a desființat Iohannis acuzațiile de fraudă, dând semnalul că alegerile rămân așa cum au fost stabilite.

După care, Iohannis a făcut referire la opinia specialiștilor că un al doilea val al pandemiei e iminent, a recunoscut că nici în România situația nu e bună, dar nu a criticat Guvernul pentru responsabilitatea pe care o are în fața acestei situații, ci a cerut ca toată lumea să facă eforturi pentru a inversa acest trend.

Iohannis a declarat apoi, răspunzând întrebărilor presei, că alegerile au fost câștigate de PNL, cu un scor politic de 34%. ”E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Această victorie e și una simbolică. E prima oară după revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale”, s-a lăudat Iohannis.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, fraudă, alegeri locale
Tematic
Mâine, LOVITURA decisivă pregătită de Iohannis
Cuplul zilei: Carmen Iohannis și Oana Lovin, asortate la vot
Iohannis, declarații incendiare după alegerile locale

Загрузка...