Muncitori pe plantație

Sute de români din Germania, exploataţi crunt şi lăsaţi fără buletine

476
(reînnoit 19:52 18.08.2020)
O mare fermă din localitatea germană Mamming, cu muncitori din România, este acuzată că a plătit angajaţilor salarii mult mai mici decât salariul minim legal, că le-a reținut cărțile de identitate și a cazat muncitorii în condiţii necorespunzătoare.

BUCUREŞTI, 18 aug – Sputnik. Consilierii Federației Sindicatelor din Germania pentru lucrătorii din Europa de Est aduc acuzații grave unei mari fermei de legume, unde 250 de lucrători sezonieri au fost infectați cu coronavirusul.

Marea fermă Gemüsebau Wagner din Mamming, cu aproximativ 500 de lucrători sezonieri, majoritatea din România, a plătit angajaţilor un salariu mai mic decât salariul minim legal, le-a reținut cărțile de identitate și a cazat muncitorii fără să fie respectată distanţa fizică, a declarat un reprezentant al proiectului DGB Faire Mobilität („Mobilitate echitabilă”), citat de rnd.de

În susţinerea acuzaţiilor lor, reprezentanţii proiectului se bazează pe două vizite la fața locului, pe declarații și fișe de lucru de la aproximativ 30 de lucrători, precum și pe date de la conturile companiei, unele dintre acestea fiind puse la dispoziţie cotidianului Taz. Ferma este în prezent unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din Germania.

„Încălcări grave ale legii salarizării minime”

„Am constatat încălcări grave ale legii salarizării minime. Muncitorii au primit uneori doar 6 euro pe oră, în loc de 9,35 euro cât fusese stabilit”, a declarat consultantul Sevghin Mayr pentru Taz.

Potrivit fluturaşului de salariu, un muncitor a obținut 772 de euro, dar, potrivit propriilor declarații, a lucrat 133 de ore. Aceasta corespunde unei plăţi pe oră de 5,80 euro, din care angajatorul mai trebuia să reţină o parte pentru cazare și „altele”. Însă, potrivit documentului, veniturile angajatului au fost reduse la 472 de euro. În plus, muncitorii au trebuit să plătească între 200 și 300 de euro unui agent, potrivit lui Mayr.

„Oamenii au fost foarte supărați, deoarece compania le-a luat cărțile de identitate la sosire și, în ciuda solicitărilor repetate, acestea nu le-au fost restituite până la plecarea lor. Desigur, au fost obligați să accepte totul pentru a-și primi înapoi documentele de identitate, fără de care nu se pot întoarce acasă”, a mai declarat consilierul pentru Taz. Astfel, cărţile de identitate le-au fost returnate printr-un intermediar după ce taxa pentru agenție a fost plătită în numerar.

Mai mult, potrivit consilierului, muncitorilor nu le-au fost înmânate contracte de muncă sau alte documente care să ateste relația de muncă. Cu toate acestea, lucrătorii au fost nevoiți să semneze documente pe care nu le înțelegeau și pe care nu aveau voie să le păstreze sau să le fotografieze.

„De asemenea, nu au fost respectate regulile de distanţare”, a mai spus consilierul, care a trimis o fotografie către Taz, cu condiţiile de cazare. În fotografie se poate vedea o cameră îngustă cu patru paturi ocupate. Distanţa dintre două paturi este mult mai mică decât decât distanța de siguranță necesară de 1,50 metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

476
Tagurile:
Români, Germania
Tematic
Coronavirus în România, 17 august: 71.194 (+733) persoane infectate, 3.029 (+38) decese
Știrea nopții: Germania a declarat NOI ZONE de RISC în România – ce se IMPUNE românilor
Românii îl distrug pe Iohannis după reacția la vaccinul COVID din Rusia, anunțat de Putin!
Români în Germania: schimbări importante pentru muncitorii români –ministrul Muncii german
Românii din Germania: domeniile cu cele mai multe oferte de joburi şi salariile oferite
Românii se îmbolnăvesc cu sutele în Germania
Coronavirus 13 august în România: un nou record de cazuri de infectare
Maria Zaharova

Zaharova a comentat noile principii ale UE în relațiile cu Rusia

10
(reînnoit 12:57 16.06.2021)
Maria Zaharova, purtătorul al MAE de la Moscova, a comentat principiile noii politicii externe ale UE în raport cu Rusia.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova a amintit că noua strategie a politicii externe a UE în privința Rusiei are la bază trei principii: respingerea, descurajarea și cooperarea.

“Oamenii care inventat o astfel de concepției au niște probleme vădite cu cunoașterea istoriei, percepția realității și predominarea fobiilor în raport cu o viziune creativă asupra lumii”, a scris diplomatul în canalul său Telegram.

Documentul a fost elaborat de Reprezentantul Înalt al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, pentru summitul de la Bruxelles, care urmează să aibă loc pe 24-25 iunie. Acesta a anunțat proincipiile menționate de Zaharova, însă nu a oferit alte detalii.

Relațiile dintre Rusia și Occident s-au înrăutățit brusc după lovitura de stat din Ucraina, reunirea Crimeei și declanșarea conflictului civil în Donbas. Moscova a fost acuzată de imixtiune și a fost supusă sancțiunilor, iar partea rusă a răspuns cu măsuri simetrice. Totodată, autoritățile ruse au declarat în mai multe rânduri că astfel de acțiuni sunt contraproductive.

Alte pretexte pentru continuarea acestui vector au devenit acuzațiile de influențare a alegerilor americane și implicarea în atacuri cibernetice, cazul celor doi Skripal, construcția Nord Stream 2 și multe altele.

10
Tagurile:
Uniunea Europeană, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova: Cum poate fi evitată includerea în lista „statelor neprietenoase Rusiei”
Zaharova: Companiile private cu platforme media online internaționale - o amenințare
Zaharova a vorbit despre o condiție pentru dialogul dintre Rusia și NATO

Загрузка...
Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a ține o conferința de presă comună cu Putin

49
(reînnoit 13:07 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a numit refuzul lui Biden de a petrece o conferință de presă comună cu președintele rus un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a evaluat decizia președintelui Joe Biden de a nu petrece o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrație de slăbiciune. Declarația a fost făcută în emisie directă la telecanalul Fox News.

"Faptul că dvs. nu sunteți pregătit să stați la șase sau opt picioare (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dvs. și să spuneți lumii despre ceea ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este o dovadă a unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă dvs. nu sunteți gata să stați pur și simplu pe podium și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau viclene, în timp ce adversarul dvs. stă la câteva picioare distanță de dvs., acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat încrederea că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să organizeze dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

49
Tagurile:
Vladimir Putin, Joe Biden, Mike Pompeo
Тема:
Summit Putin - Biden

Загрузка...