Un bărbat într-o tabără de refugiați din Puerto Rico

Italia, în pericol! Migranții fug din centrele de carantină

146
Mai multe sute de migranți din afara UE ajunși în Italia pe mare au fugit din centrele de carantină, punând sănătatea publică în pericol.

BRUXELLES, 28 iul - Sputnik. Migranții care ajung pe mare în Italia trebuie să stea 14 zile în centrele de carantină, dar mulți dintre aceștia fug și umblă apoi prin Peninsulă, constituind un factor de risc. Autoritățile italiene au declanșat o largă operațiune de căutare a fugarilor în timp ce alte sute de migranți continuă să sosească în Italia profitând de relaxarea condițiilor de primire. În Guvernul anterior, când Matteo Salvini, liderul partidului Liga, era ministru de Interne, acesta interzisese vaselor cu migranți să mai acosteze în porturile Italiei.

Piazza San Pietro Roma
© Sputnik / Dmitriy Korobeinikov

De exemplu, duminică, aproape 200 de migranți cazați în Caltanissetta, în centrul Siciliei, au fugit dintr-un singur centru de primire. Apoi, ieri, câteva zeci de migranți au încălcat carantina impusă în Sicilia și au fugit dintr-un cort păzit de o unitate de protecţie civilă în Porto Empedocle, pe coasta de vest a Siciliei, unde fuseseră trimişi să stea 14 zile în carantină.

Situația i-a alarmat pe primarii din regiune care au declarat că nu pot asigura în acest condiţii respectarea măsurilor de restricţie pentru oprirea răspândirii coronavirusului.

Ulterior, Ministerul de Interne italian a declarat că cei mai mulţi au fost găsiţi şi că niciunul dintre cei care au fost testaţi nu era purtător de SARS-CoV-2.

Ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, a atenţionat pe Facebook că este de "neconceput" ca cineva să încalce măsura de carantină, încercând astfel să atenueze scandalul iscat de pierderea prin Italia a migranților cu risc de a fi infectați.

"Migranţi sau nu, dacă ar fi fost italieni, aş fi spus acelaşi lucru. Este o problemă de sănătate publică aici. Virusul nu a dispărut", a vrut Di Maio să își arate indignarea. Doar că Di Maio a acceptat politicile pro-migraționiste ale noului Executiv instalat după plecarea partidului lui Salvini de la guvernare, așa încât este greu să justifice situația actuală.

Di Maio a declarat că poliţia a găsit deja 125 din cei 184 de migranţi care au fugit de carantină, iar Luciana Lamorgese, ministrul de Interne, s-a întâlnit ieri cu preşedintele Tunisiei, Kais Said, la Cartagena, căruia i-a transmis "puternice preocupări italiene" privind afluxul recent de migranţi provenind din Tunisia.

Până în 24 iulie, dintre cei 11.191 de migranţi care au sosit în Italia peste 5.200 au venit din Tunisia şi aproape 4.000 sunt cetăţeni tunisieni, indică Ministerul de Interne italian într-un comunicat.

Acum însă, pe lângă problemele create oricum de imigrație, riscul pentru sănătatea publică din Italia pe care îl constituie cei care fug din carantină va crește presiunea publică pentru o gestionare mai strictă a situației, dându-i dreptate lui Salvini și politicilor sale anti-migrație.

146
Tagurile:
Imigranți, Refugiați, Italia
Тема:
Criza refugiaților (90)
Tematic
Românii din Italia: tot ce trebuie să ştiţi despre indemnizaţia de boală – durată, valoare
S-a lansat partidul Italexit: acordul european ”folosește numai băncilor”
Un moldovean condamnat în Italia pentru construcţia unui tanc
Italia impune carantina pentru români
Italia instituie Ziua Comemorării Victimelor COVID-19

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

50
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

50
Tagurile:
Israel

Загрузка...

Armata israeliană manevră SUPRIZĂ în Gaza: ”Război psihologic sau greșeală?”

395
Au comis conducătorii militari israelieni o greșeală? După o noapte teribilă în Israel, armata israeliană invocă o… problemă de comunicare internă!

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. O noapte teribilă, cu evenimente surpriză: din Liban au fost trase 3 rachete către Israel – dar fără a dori să atingă teritoriul evreu. Rachetele ai căzut în mare, deci se pare că a fost un semnal.

Greu de înțeles ce a vrut însă armata israeliană să facă – pentru că, în ciuda opiniilor analiștilor, a avut loc o concentrare masivă de trupe și o pătrundere în Fâșia Gaza. Apoi… s-a retras!

Agerpres transmite derularea bizară a evenimentelor:

- ”Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a transmis iniţial armata israeliană.

- ”Soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care nu a specificat numărul militarilor sau durata şi scopul operaţiunii.

- Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a revenit cu ”clarificare”: ”În prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Întrebarea pusă de presa internațională este dacă a fost vorba de ”război psihologic sau de o simplă greşeală?”

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a mers până acolo încât a spus că a fost vorba de o ”problemă de comunicare internă”, confirmând să Israel bombardează Gaza, ”dar din afara teritoriului”.

Cert este că din Fâșia Gaza au fost lansate din nou rachete spre sudul Israelului, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra unor presupuse locații ale Hamas.

Armata israeliană a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul graniței teritoriului palestinian, iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza rezervişti, transmite sursa citată.

De amintit că ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gazaa avut loc în 2014. Atunci confruntarea dintre Israel şi Hamas a durat 50 de zile, înregistrându-se peste 2200 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi 74 de israelieni, majoritatea militari.

 

 

395
Tagurile:
armată, Atacuri, Israel, Fâșia Gaza

Загрузка...