Refugiați din Afganistant

Crucea Roşie: Foametea și nevoia de vaccin pot declanșa un nou val de migrație post-Covid

160
(reînnoit 18:46 24.07.2020)
După ce granițele vor fi redeschise, un val masiv de oameni vor lua calea celor mai bogate ţări, fugind de sărăcia din ţările lor cauzată de criza din sănătate, a declarat şeful Crucii Roșii. Migranții vor fi interesaţi să se şi vaccineze în aceste ţări.

BUCUREŞTI, 24 iul – Sputnik. Jagan Chapagain, șeful Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), a făcut această prognoză sumbră joi, într-un comentariu pentru AFP.

Kersti Kaljulaid
Пресс-служба президента Украины

Blocajele și închiderea frontierelor în majoritatea zonelor lumii îi aduc deja pe mulţi oameni sub pragul de sărăcie. Disperarea îi forţează să aleagă între expunerea la Covid-19 și riscul de a suferi de înfometare, a explicat Chapagain, citat de RT

Se aude că multe persoane care nu-şi mai pot asigura traiul se vor simți forţate să migreze, odată ce granițele vor începe să se redeschidă.

Astfel, nu ar trebui să ne surprindă dacă criza creată de coronavirus va avea „un impact masiv asupra migrației” în anii sau chiar lunile următoare.

Totuşi, potenţiala criză a imigraţiei ar putea fi evitată dacă aceste nemulțumiri vor fi soluționate înainte ca migranții să îşi părăsească țările de origine, a adăugat șeful IFRC, oferind un argument economic curajos pentru a-și susține punctul de vedere.

„Costul susținerii migranților, în timpul tranzitului și, desigur, după ce ajung în țara de destinație, este mult mai mare decât cel pentru sprijinirea oamenilor pentru a-şi asigura mijloacele de trai, educația, nevoile de sănătate în propria țară”, a spus Chapagain.

Lideri europeni au formulat argumente similare în urma valului major de migranți care a lovit continentul în 2015 și 2016. Germania, destinația principală a solicitanților de azil, s-a angajat să ajute cu milioane de euro pentru programe de reconstrucție în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

De asemenea, un alt factor care poate determina valul viitor de migrație are legătură directă cu pandemia, care a infectat peste 15,5 milioane de oameni și a ucis peste 633.000 de persoane în întreaga lume.

Migranții ar putea considera că șansele lor de supraviețuire sunt mai mari în ţările mai dezvoltate. Oamenii ar putea lua decizia de a se muta în funcţie de „disponibilitatea vaccinurilor [pentru Covid-19]”.

„Dacă oamenii vor constata că vaccinul este, de exemplu, disponibil în Europa, dar nu în Africa, ce se va întâmpla?”, a mai precizat Jagan Chapagain.
160
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, migrație
Тема:
Criza refugiaților (90)
Tematic
Pactul pentru migrație a provocat demisii în guvernul Belgiei
Noul lider al CDU vrea să revadă politica migraționistă a lui Merkel
Macron - UE se confruntă cu o criză a migrației, Merkel - reducerea migrației către Europa
Belgia, în prag de criză politică din cauza pactului cu privire la migrație
După o noapte de negocieri și blocaje, Europa a ajuns la un acord pe migrație
Pactul Global al ONU privind Migrația - aprobat la Marrakech
UE cere Moldovei să rezolve urgent problema migrației
Marșul anti-migrație, oprit cu jeturi de apă și lacrimogene lângă sediul Comisiei Europene
Marele avantaj al Pactului pentru migrație, văzut de estonieni

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

115
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

115
Tagurile:
Israel

Загрузка...

Armata israeliană manevră SUPRIZĂ în Gaza: ”Război psihologic sau greșeală?”

514
Au comis conducătorii militari israelieni o greșeală? După o noapte teribilă în Israel, armata israeliană invocă o… problemă de comunicare internă!

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. O noapte teribilă, cu evenimente surpriză: din Liban au fost trase 3 rachete către Israel – dar fără a dori să atingă teritoriul evreu. Rachetele ai căzut în mare, deci se pare că a fost un semnal.

Greu de înțeles ce a vrut însă armata israeliană să facă – pentru că, în ciuda opiniilor analiștilor, a avut loc o concentrare masivă de trupe și o pătrundere în Fâșia Gaza. Apoi… s-a retras!

Agerpres transmite derularea bizară a evenimentelor:

- ”Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a transmis iniţial armata israeliană.

- ”Soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care nu a specificat numărul militarilor sau durata şi scopul operaţiunii.

- Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a revenit cu ”clarificare”: ”În prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Întrebarea pusă de presa internațională este dacă a fost vorba de ”război psihologic sau de o simplă greşeală?”

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a mers până acolo încât a spus că a fost vorba de o ”problemă de comunicare internă”, confirmând să Israel bombardează Gaza, ”dar din afara teritoriului”.

Cert este că din Fâșia Gaza au fost lansate din nou rachete spre sudul Israelului, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra unor presupuse locații ale Hamas.

Armata israeliană a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul graniței teritoriului palestinian, iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza rezervişti, transmite sursa citată.

De amintit că ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gazaa avut loc în 2014. Atunci confruntarea dintre Israel şi Hamas a durat 50 de zile, înregistrându-se peste 2200 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi 74 de israelieni, majoritatea militari.

 

 

514
Tagurile:
armată, Atacuri, Israel, Fâșia Gaza

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Cîțu: Revenirea la economie, posibilă numai prin succesul vaccinării

0
Premierul României a îndemnat românii să îi convingă rudele, prietenii și cunoscuții să se vaccineze, afirmând că numai printr-o campanie de vaccinare de succes se poate trece la următoarea etapă, în care atenția să se focuseze pe economie și pe măsurile economice.

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Premierul României a declarat că maratoanele vaccinării vor începe în toate municipiile din țară, pe toată vara.

Acesta a subliniat că foarte mulți români s-au vaccinat, dar e important ca ei să își convingă rudele, prietenii, pe toată lumea să vină să se vaccineze.

”Este singura soluție de a trece la următoarea etapă, etapa post pandemie în care ne concentrăm din nou pe economie, pe lucrurile importante. Am fost concentrați pe sănătate, pe pandemie un an de zile, dar trebuie să revenim la perioada post pandemie. Am pregătit măsurile economice, dar trebuie să trecem de această perioadă și numai prin vaccinare, printr-o campanie de vaccinare de succes putem să ajungem mai repede la această perioadă”, a declarat premierul României, Florin Cîțu.

Acesta a adăugat că lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment, că investițiile sunt în creștere și sunt resurse financiare din PNRR și fonduri europene.

Cîțu a vorbit despre posibilitatea unei explozii economice în următorii ani – locuri de muncă, construcții de autostrăzi, de spitale, adică fix ce nu s-a construit în ultimii 30 de ani.

”Le putem face acum, dar mai avem acest lucru: să trecem peste pandemie și trebuie să ne vaccinăm”, a subliniat Florin Cîțu în cadrul unei declarație făcută după vizita la Centrul de vaccinare drive-through din Suceava.
0
Tagurile:
Suceava, Vaccinare, Florin Cîţu

Загрузка...