Întrevederea dintre Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Moscova, 21 iulie 2020

Iranul este satisfăcut de sprijinul diplomatic al Rusiei

181
(reînnoit 18:40 21.07.2020)
Iranul este satisfăcut de sprijinul pe care îl acordă Federația Rusă în depășirea dificultăților pe care le provoacă acțiunile neconstructive ale SUA în raport cu Teheranul.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Iranul este satisfăcut de modul în care Rusia ajută țara să facă față acțiunilor neconstructive întreprinse în raport cu Teheranul, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, în ajunul discuțiilor cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Potrivit lui Zarif, americanii promovează o politică foarte periculoasă în raport cu Plan Comun şi Cuprinzător de Acţiune (acordul nuclear cu Iranul).

“Suntem foarte satisfăcuți de faptul că Federația Rusă în Agenția Internațională pentru Energie Atomică, precum și în Consiliul de Securitate al ONU s-a opus acelei politici neconstructive care era promovată acolo. Acest lucru duce la faptul că rolul Federației Rusiei și Republicii Populare Chineze în păstrarea acordului nuclear este unul foarte remarcabil, iar întreaga comunitate internaționale recunoaște acest fapt”, a spus Zarif.

© Sputnik / Илья Питалев
Iranul și grupul celor șase mediatori internaționale au încheiat în iulie 2015 un acord de reglementare a problemei nucleare iraniene. După mai multe luni de negocieri a fost adoptat un Plan Comun şi Cuprinzător de Acţiune, respectarea căruia reprezenta una din condițiile pentru anularea sancțiunilor economice și financiare, la care anterior a fost supus Iranul de către Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană.

Acordul prevedea inclusiv anularea embargo la importul de arme de către Iran peste cinci ani de la semnarea documentului. Până atunci Iranul poate achiziționa arme doar în anumite condiții, cu aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Acordul în forma lui inițială nu a supraviețuit nici trei ani: în mai 2018 SUA au anunțat retragerea în mod unilateral din înțelegere și restabilirea sancțiunilor împotriva Teheranului. Totuși, chiar dacă formal acordul a fost denunțat de SUA, ceilalți participanți trebuie să respecte condiția de anulare a embargo la achizițiile de arme.

181
Tagurile:
Rusia, Iran, Mohammad Javad Zarif, Serghei Lavrov
Tematic
Comisia Europeană le dă peste nas statelor conspiraționiste în cazul accidentului din Iran
Ambasadorul UK în Iran afirmă că nu a participat la protestele de la Teheran
Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat
Rusia a trimis ajutoare umanitare în Iran
Lavrov: Rusia nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran
În plin scandal, Iran dă o palmă Occidentului în cazul tragediei aviatice

Germania: Măsuri sporite de securitate în ajunul votării Legii de protecții de infecții

119
(reînnoit 21:58 21.04.2021)
În jurul legislativului german din Berlin se observă o prezență masivă a poliției, în ajunul dezbaterilor legate de votul pentru modificarea legii de protecție față de infecții. Votul provoacă reacții furibunde ale protestatarilor anti-lockdown.

Marțea trecută, guvernul federal a înaintat Bundestagului o nouă versiune a legii cu privire la protecția infecțiilor, care presupune restricții legate de contactele și întâlnirile private în interiorul și în afara clădirilor, restricții pentru deschiderea magazinelor, limitarea circulației între 21:00 și 05:00 și alte măsuri.

Astfel, măsurile restrictive vor putea fi impuse de fiecare dată în cazul în care incidența de 100 de cazuri la 100 mii de locuitori se va păstra în decurs de șapte zile.

Conform celor mai recente cifre compilate de Institutul Robert Koch, Germania a înregistrat peste trei milioane de cazuri de COVID-19 și până la 80.634 de decese asociate.

119
Tagurile:
coronavirus, Germania
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Germania este aproape de a începe negocierile cu Rusia pentru vaccinul Sputnik V
Germania: un nou lockdown, „necesar” pentru a preveni al treilea val de COVID-19
Pentagonul a dat aprecieri impactului ”Nord Stream - 2” asupra relațiilor cu Germania
Germania: „frâna de urgență” - înăsprirea restricţiilor
Germania: accesul în magazine sau coaforuri, condiţionat de prezentarea unui test negativ

Загрузка...

Bundestagul german a înăsprit lockdown-ul pe fundalul protestelor

232
Legiuitorii germani au adoptat amendamentele la legea privind protecția epidemiologică a populației, autorizând o înăsprire a lockdown-ului în legătură cu pandemia de coronavirus.

BUCUREȘTI, 21 apr - Sputnik. Bundestagul german a adoptat amendamentele la legea privind protecția epidemiologică a populației, autorizând o înăsprire a lockdown-ului în legătură cu pandemia de coronavirus - așa-numita a patra lege privind protecția epidemiologică a populației, votul a fost însoțit de proteste masive în centrul Berlinului.

„342 de deputați au votat pentru amendamentele propuse, 250 împotrivă, 64 s-au abținut”, a declarat serviciul de presă al Bundestag-ului pentru RIA Novosti.

În prma parte a zilei, în Bundestag au avut loc mai multe runde de vot cu privire la amendamentele propuse de fracțiunile de opoziție la proiect, toate acestea fiind respinse în cele din urmă. Amendamentele consolidează puterile federației de a impune măsuri restrictive în lupta împotriva răspândirii coronavirusului în Germania.

Cele mai multe critici din rândurile opoziției au fost prevederi precum impunerea unei stări de asediu naționale între orele 22:00 și 05:00, închiderea școlilor și restricții mai dure asupra magazinelor. Aceste prevederi pot fi puse în aplicare dacă numărul de pacienți noi în șapte zile depășește 100, 165 și, respectiv, 150 de persoane la 100 de mii din populație. Acest regulament va rămâne până la sfârșitul lunii iunie.

Modificările pot intra în vigoare sâmbătă. Este planificat ca joi să fie aprobate în Bundestag - în landurile federale, legea urmează să fie semnată și de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

232
Tagurile:
Proteste, Germania
Tematic
Merkel a anunțat cel mai dur Lockdown în Germania la început de aprilie și de Paște
Germania: Merkel ameninţă cu măsuri mai constrângătoare din partea guvernului
Germania, întorsătură de situaţie: Merkel anulează lockdown-ul draconic de Paște

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă, demers internațional! Reacție puternică

6554
Senatoarea independentă nu se teme de presiunile și atacurile făcute de partidele puterii împotriva sa – și întreprinde un demers internațional. Ca reacție, vine și o puternică susținere.

BUCUREȘTI, 21 apr – Sputnik. Senatoarea fenomen stă ca un cuțit în gâtul partidelor care se află la putere și încearcă să facă tot ce vor în țară.

De aceea PNL, printr-una dintre cele mai controversate politiciene, Alina Gorghiu, a declanșat un atac la Comisia Juridică, cerând sancțiuni împotriva Dianei Iovanovici Șoșoacă. De fapt, fosta doctorandă a lui Tudorel Toader a cerut sancțiuni mai grele decât prevede însuși Regulamentul Senatului!

Nota bene, Comisia juridică, de disciplină și imunități este condusă de o altă politiciană extrem de controversată, Iulia Scântei, implicată în scandalul ”arhiva SIPA”.  .

Liberalii și acoliții lor nu s-au dat în lături de la nimic, mergând până la obstrucționarea accesului senatoarei șa ședința la care trebuia să-și exercite dreptul la apărare!

În această situație, Diana Iovanovici Șoșoacă a reacționat fulminant, aducând cazul în fața ambasadelor, dar și a Parlamentului European și a unor partide puternice din alte state.

Diana Iovanovici Șoșoacă i-a prevenit pe cei din Comisie și pe liberali, printr-o scrisoare, că va denunța aceste ”acte de discriminare, hărțuiri și jigniri” la care este supusă.

„Vă învederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminării, hârțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În scrisoarea adresată Comisiei, senatoarea anunță că sesiza atât instituțiile Statului Român, dar și instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului.

Atenție – e vorba de discriminarea senatoarei mai ales pe ”criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridică” , dar și cu privire la declarațiile politice pentru care ”niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie”.

Diana Iovanovici Șoșoacă se referă la apariția în spațiul public a sesizării formulate de Alina Gorghiu (PNL), ”senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul”.

Interesant este că sesizarea a fost preluată multe televiziuni – în condițiile în care Diana Șoșoacă este ”supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la liberă exprimare și libertatea de opinie.

Diana Iovanovici Șoșoacă se consideră ”supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice”.

Mai mult, față de opiniile PNL, USR și UDMR exprimate în spațiul public față de sesizarea Alinei Gorghiu, senatoarea consideră că Iulia Scântei și ceilalți liberali din Comisie ”deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL”.

Astfel, Diana Iovanovici Șoșoacă atrage atenția că, în această situație și în fața opiniilor exprimate de lideri PNL, ea este  ”deja considerată vinovată de presupuse fapte” de care este acuzată ”fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit”.

”În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate”, scrie Diana Iovanovici Șoșoacă.

În final, Diana Iovanovici Șoșoacă avertizează clar asupra demersului pe care îl va face pe plan internațional.

”Va învederez că față de presiunile și hârțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din România cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN și VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL“.

Scrisoarea a ajuns și în Parlamentul european, fiind preluată de mai mulți europarlamentari din grupările antisistem din diferite țări UE. În curând vor fi transmise reacții de la Bruxelles, dar și din diverse capitale europene.

De asemenea, de pe plan intern a venit o puternică reacție – de la mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor ”Renaștem”.

Aceștia își manifestă îngrijorarea față de ”curentul de opinie creat, în mod artificial, împotriva senatoarei neafiliate Diana Iovanovici Șoșoacă, prin care se încearcă suspendarea ei din Senat”.

În acest context, mișcarea civică și Rețeaua Profesioniștilor „Renaștem” a lansat o Petiție online, cu titlul ”Poporul o susține pe Diana Iovanovici Șoșoacă”.

O puteți citi și semna aici.

6554
Tagurile:
Diana Șoșoacă
Tematic
LIVE acum: Diana Șoșoacă transmite incidentul de la Senat
Diana Șoșoacă, oprită să intre în Comisia Juridică, pătrunde cu forța! Acuză loviri!
Ultima oră: Diana Șoșoacă – plângere penală, despăgubiri de MILIOANE de euro!

Загрузка...