Штаб-квартира Европейской комиссии

Comisia Europeană a descoperit doar acum abuzurile împotriva românilor

282
(reînnoit 19:44 16.07.2020)
Comisia Europeană a descoperit abia acum drama muncitorilor sezonieri și face recomandări statelor UE pentru protecția acestora, dar numai după ce abuzurile împotriva românilor au făcut înconjurul Europei.

BRUXELLES, 16 iul - Sputnik. La fel ca și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, și Comisia Europeană a descoperit după 13 ani de la aderarea României că există abuzuri împotriva muncitorilor veniți din Est și a trecut la măsuri ”drastice”: face niște recomandări în acest sens pe care statele le pot urma sau nu.

În felul acesta, Comisia Europeană se spală pe mâini de abuzurile la care sunt supuși muncitorii români, dar și din alte țări estice ale UE, de către angajatorii din Vest.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Comisie, Executivul european prezintă azi o serie de recomandări către statele membre cu scopul de a asigura protecția lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19.

Recomandările se adresează autorităților naționale, inspectoratelor de muncă și partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea și siguranța lucrătorilor sezonieri și pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri își cunosc drepturile.

Dar, deși Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor Uniunii în ceea ce privește lucrătorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor corespunzătoare revine autorităților naționale. Iar autoritățile naționale ale statelor din Vest, unde astfel de abuzuri au loc de ani de zile, nu au făcut până acum nimic ca să-i protejeze pe români și pe alți muncitori din țările care au aderat mai târziu la UE, de unde sunt recrutați lucrătorii imigranți.

De altfel, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale este un politician dintr-una din cele mai privilegiate state ale UE, Luxemburg, Nicolas Schmit, care nu are cum să înțeleagă drama muncitorilor imigranți. Își imaginează cineva că un luxemburghez se va ridica împotriva țărilor bogate din Vest, dintre care face parte și țara sa, ca să le oblige să respecte drepturile muncitorilor din România?

Iată și declarațiile acestui comisar care ar fi trebuit să fie la curent cu domeniul de care se ocupă, el spunând că abia acum au ieșit la lumină condițiile în care sunt ținuți muncitorii sezonieri:

”În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar și cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condițiile de trai și de muncă dificile cu care se confruntă acești lucrători. Acest aspect trebuie abordat”, spune Schmit în comunicatul de presă amintit, arătând că abia acum s-a aflat de condițiile în care muncesc esticii veniți în Vest. Nivelul de iresponsabilitate al unei asemenea atitudini se compară cu cea a unui polițist care află cu uimire după mulți ani că există infracțiuni – altfel cunoscute de toată lumea - în zona sa de supraveghere!

Comisarul transmite apoi ”un semnal de alarmă adresat statelor membre și întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că își îndeplinesc obligațiile care le revin în ceea ce privește protecția lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuși, vulnerabili”. Pentru comisarul direct responsabil de drepturile muncitorilor, acești lucrători sezonieri sunt ”totuși vulnerabili!”, dar numai după ce presa din Vest a început să se sperie chiar ea de tratamentul inuman la care sunt supuși românii și riscurile de infecție pe care le provoacă locurile insalubre de muncă și cazare a acestora!

Recomandările Comisiei vizează următoarele lucruri, se arată în același comunicat:

Dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetățeni UE sau dacă vin din țări din afara UE

Condițiile de viață și de muncă adecvate, inclusiv distanțarea fizică și măsurile de igienă corespunzătoare

Informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor

Munca nedeclarată

Aspecte în materie de asigurări sociale

După atâția ani de nedreptăți, Comisia se mulțumește însă să ”lanseze un apel” către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiții decente de muncă și de trai pentru lucrătorii sezonieri și pentru a se ”sensibiliza” cu privire la cerințele în materie de securitate și sănătate în muncă.

Pentru milioanele de euro pe care le înghite, Comisia Europeană se ocupă cu ”apeluri” și ”sensibilizări”, total insuficiente, chiar o batjocură la adresa uneia din cele mai mari drame din UE: felul în care sunt exploatați muncitorii din țările sărace, atrași de mirajul banilor din Vest.

Comisia estimează de altfel că media anuală a lucrătorilor sezonieri activi în UE este cuprinsă între câteva sute de mii și un milion, în timp ce peste 17,6 milioane de cetățeni ai UE trăiesc sau lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine. Iar pentru o situație de o asemenea anvergură, Comisia promite un ”studiu comparativ al analizelor” și gata, s-a rezolvat situația! Comisarii se pot întoarce la salariile lor de zeci de mii de euro că problema a fost soluționată, iar Comisia și-a făcut datoria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

282
Tagurile:
România, abuzuri, Comisia Europeană
Tematic
Comisia Europeană: UE și UK se confruntă cu o recesiune mai gravă decât cum s-a prezis
Comisia Europeană pune în pericol România, dezaprobând stoparea exporturilor de cereale
Comisia Europeană vrea să simplifice legislația UE
Comisia Europeană propune deschiderea frontierelor interne până la sfârșitul lui iunie
Comisia Europeană s-a învățat minte: vrea să își facă stocuri de medicamente
Coronavirus în Germania

Știrea nopții: Germania a declarat NOI ZONE de RISC în România ce se IMPUNE românilor

456
Noi zone din România sunt considerate ”de risc”, iar toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în RF Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc au anumite obligații

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Anunț important al MAE român: autorităţile germane au actualizat lista zonelor de risc COVID-19 din România, adăugând Bucureştiul și 10 judeţe din România.

Acestea sunt Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui şi Vrancea. Măsura a intrat în vigoare de la data publicării deciziei - 12 august 2020.

Alte şapte judeţe - Argeş, Bihor, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş - fuseseră declarate zone de risc încă din 7 august 2020.

Ce înseamnă asta: toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în RF Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german, anunță Agerpres, citând surse oficiale.

”Testarea se poate efectua direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate”, anunță sursa citată, precizând că, în acest sens, ”călătorii trebuie să contacteze telefonul de urgenţă medical 116 117”.

De asemenea se precizează că, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de testare, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 EUR.

Important este de știut că dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii ”au obligaţia de a se autoizola până la primirea unui rezultat negativ al testării” – și, desigur, aceasta nu se aplică celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat în condițiile precizate mai sus.

Alte date:

- TOATE persoanele care intră în Germania venind dintr-o zonă de risc sunt obligate să completeze un formular de localizare - Public Health Passenger Locator Form - a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită la următorul link: https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/IGV/Aussteigekarte_Fluggast_EN.pdf?__blob=publicationFile

- Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile mai sus-menţionate. (MAE menționează că, în timpul tranzitului, sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic sau vizite)

© Sputnik / Евгений Епанчинцев

- Regulile de conduită, restricţiile şi măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale

- cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: + 49 30 21239555, + 49 30 21239514 și + 49 30 21239516, Consulatului General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; + 49 228 6838244; + 49 228 6838254 şi Consulatului General al României la Munchen: +49 89 553307; +49 89 98106143, Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 si +49 711 664 86 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă;

- cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie si telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Berlin + 49 160 157 9938, oficiului consular al României la Bonn +49 173 5757 585, oficiului consular al României la Munchen +49 160 208 7789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +49 171 681 3450.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

456
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, risc, România, Germania
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Proteste la Minsk

A patra noapte de proteste în Belarus: iată ce s-a întâmplat

161
(reînnoit 08:17 13.08.2020)
Protestele împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din Belarus nu au încetat a patra zi la rând. Acum, toți cei patru candidați ai opoziției la președinție cer anularea rezultatelor votării.

CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Deși miercuri au fost mai puține confruntări între protestatari și forțele de ordine, doi polițiști rutieri au fost răniți ca urmare a ciocnirilor auto în timpul zilei.

Acțiunile de protest în masă au început în toată țara pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de actualul lider belarus Alexandr Lukașenko - potrivit CEC, a obținut 80,08% din voturi. Protestatarii construiesc baricade, forțele de ordine îi dispersează cu echipamente speciale. Aproximativ șase mii de persoane au fost reținute.

Toți contra unu

Trei candidați la funcția de președinția Belarusului, Anna Kanopatskaya, Andrei Dmitriev și Serghei Cherechen au depus miercuri plângeri la CEC cu o solicitare de declarare a alegerilor invalide.

Anterior, echipa Svetlanei Tikhanovskaya, care a ocupat locul doi la alegeri, și-a anunțat refuzul de a recunoaște rezultatele alegerilor.

Astfel, toți cei patru candidați ai opoziției cer acum să fie anulate rezultatele votării.

„Lanțul solidarității”

Miercuri dimineață, câteva zeci de oameni s-au aliniat de-a lungul Bulevardului Independenței în cartierul rezidențial Uruchye din estul Minskului, formând un „lanț de solidaritate”.

Mulți dintre participanți au purtat haine albe și au ținut flori în mâini. Erau multe femei printre ei. Așa cum au explicat protestatarii pentru RIA Novosti, ei vor să își exprime solidaritatea cu victimele confruntărilor cu poliția.

Mai târziu, alte orașe s-au alăturat acestei acțiuni.

Noile tactici

Protestatarii au încercat, de asemenea, noi tactici: au încercat să blocheze traficul pentru a nu lăsa forțele de securitate să meargă în locurile de protest, dar nu le-a reușit.

În special, protestatarii au blocat pe un timp foarte scurt Bulevardul Independenței din Minsk în apropiere de Magazinul Central, în timp ce automobiliștii nu au fost indignați, ci, dimpotrivă, și-au exprimat sprijinul.

După ce au strigat "Pleacă!" protestatarii au eliberat întâi jumătate din drum, apoi în întregime.

Medici împotriva violenței

Medicii adunați în apropierea Universității de Medicină de Stat din Belarus au desfășurat o acțiune de protest neautorizată. Au ținut în mâini postere pe care scria „Medici împotriva violenței”, „Opriți violența”, precum și flori roșii și albe.

Ministrul Sănătății, Vladimir Karanik, a dorit să discute cu protestatarii, dar conversația nu a decurs. La aproximativ o oră după începerea mitingului, mai multe microbuze de poliție au urcat sosit la fața locului. Forțele de ordine au urmărit ce se întâmplă din mașini, nu au intervenit.

În același timp, ministrul Sănătății calificat acțiunea de protest una regizată. În opinia sa, medicii sunt folosiți pentru a provoca poliția să folosească forța.

Polițiști rutieri loviți de mașini

A patra zi de proteste nu s-a încheiat fără răniri în rândul poliției: doi polițiști rutieri au fost loviți de mașini.

Primul incident a avut loc în zona hotelului Yubileinaya din Minsk. După cum au declarat pentru RIA Novosti reprezentanții serviciului de presă al Departamentului Municipal de Afaceri Interne al Comitetului Executiv al orașului Minsk, un ofițerul de poliție rutieră a fost internat în spital, fără a-i fi fost pusă viața în pericol. În timpul arestării șoferului care a mers peste polițist, oamenii legii au deschis focul.

Al doilea incident a avut loc la Baranovichi. În timpul arestării șoferului agresiv au fost folosite și arme, dar violatorul legii a fugit.

Reținerea jurnaliștilor

De asemenea, detențiile continuă în Belarus. În special, miercuri au fost reținuți doi jurnaliști din presa ucraineană, un angajat al Radio Svoboda (Radio Europa Liberă) și doi jurnaliști de la postul de televiziune polonez Belsat. Aceștia din urmă au fost eliberați în aceeași zi. În plus, un jurnalist independent din Italia a fost reținut și eliberat.

În același timp, șeful Ministerului Afacerilor Interne al Belarusului, Yuri Karaev, a declarat că a preluat controlul personal al situației cu jurnaliștii care relatează despre proteste. Potrivit acestuia, în majoritatea cazurilor jurnaliștii reținuți sunt eliberați fără să fie întocmite procese verbale. Karaev le-a indicat forțelor de securitate să nu atingă personalul mass-media, dacă nu stau între cei care încalcă legea și forțele de ordine.

Mai devreme a fost raportat că mai mulți jurnaliști ruși au fost reținuți în Belarus: jurnalistul Rossiya Segodnya Ilya Pitalev, jurnalistul Znak.com Nikita Telizhenko, angajații Daily Storm Anton Starkov și Dmitry Lasenko, jurnalistul Meduza Maxim Solopov, corespondentul RT Konstantin Pridybailo, jurnaliștii Sputnik Belarus Evgeny Oleinik și Inna Grishuk, corespondenți ai canalului de televiziune Dozhd, trei stringeri RT care colaborează cu agenția video Ruptly, jurnalistul Semyon Pegov și cameramanul său, Vladislav Zizdok. În timpul reținerii, forța fizică a fost folosită împotriva lor. Unora, după ce au fost eliberați, li s-a interzis să intre în Belarus timp de cinci ani.

Demisia unor prezentatori TV

Pe fondul protestelor, o serie de prezentatori TV și-au anunțat demisia de la canalele de stat din Belarus.

"Ce s-a întâmplat cu Belarusul meu? Lucrez la TV în emisiuni live din 2009 ... Am decis că emisiunea mea de astăzi pe Belarus-1 este ultima. Nimeni nu a influențat această decizie, am luat-o eu", a postat pe Instagram gazda popularului show de seară Evgeny Perlin.

Ulterior, o altă cunoscută prezentatoare TV Olga Belmach de la canalul Belarus-1 și-a anunțat demisia. "Nu mai lucrez la TV", a scris ea pe Facebook.

Și prezentatorii TV Sergei Kozlovich și Vladimir Burko și-au anunțat demisia.

Revenirea la „rețeaua globală”

Între timp, miercuri, internetul a revenit în republică, după problemele care au început pe 9 august. Ministerul Comunicațiilor din Belarus a recomandat operatorilor de telecomunicații să recalculeze taxa de abonament din cauza sistării temporare a serviciilor.

Ministerul a notat că restricția de acces a fost asociată cu multiple atacuri cibernetice asupra infrastructurii rețelelor de telecomunicații ale operatorilor din Belarus și site-urile web ale agențiilor și organizațiilor guvernamentale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

161
Tagurile:
Belarus, proteste
Тема:
Proteste în Belarus

Загрузка...
Traian Băsescu

Mesaj dur din Germania împotriva candidaturii lui Băsescu: ”Cât de masochiști puteți fi?!”

0
(reînnoit 13:31 13.08.2020)
”Sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”

BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. Adunarea semnăturilor pentru candidatura lui Traian Băsescu la primăria Capitalei într-o singură zi a generat multe reacții. Una dintre cele mai dure a venit de la Monica Krueger, cunoscuta internaută de la Munchen.

”Prima și ultima postare despre Petrov!”, își intitulează Krueger postarea în care îi ceartă pe cei care mai au și acum opțiunea Băsescu.

Monica Krueger reamintește: ”Ați votat Băsescu primar al Bucureștiului, mă rog, nu se știa cât de javră este(!), după care ați aflat. Cel puțin bucureștenii. După care i-ați dat două mandate de președinte. Asta ca să știți sigur că o javră își va bate joc de tot și toate!”

”Va gonit din țară să deveniți sclavi pe plantațiile occidentale și voi în deșteptăciunea voastră ați țipat ca PSD-ul va gonit - "Intelighenților"!”, punctează Krueger.

Urmarea? Băsescu nu a ieșit de pe scena politică – ”l-ați făcut parlamentar și chiar europarlamentar!”.

”Cât de masochiști puteți fi?!”, întreabă uimită Monica Krueger, constatând revoltată internauta - ”Acum vine bețivul ăsta ordinar să vă ceară să-l faceți iar... primar!”.

De fapt, vina nu e atât a lui Băsescu, cât a celor care îi acordă votul sau susținerea lor! ”Pe mine nu mă șochează tupeul lui ordinar, ci faptul că există încă voci care îi iau apărarea și chiar se arată dispuși să-l voteze. Pe bune?!”.

Care să fie explicația, mai ales că despre Băsescu s-au aflat multe și s-au și documentat oficial! Cazul Petrov, cazul implicării în dosare, scandalul Kovesi, cazul Bercea Mondial (cu fratele președintelui, dar cine poate crede că acesta nu știa nimic?!), cazul terenurilor, dosarele Elenei Udrea etc. etc. Monica Krueger are o ”variantă”:

”Să înțeleg că ați fost plecați de pe planeta cât a "guvernat" Băsescu și #PDLeprele care din portocaliu s-au colorat în galben devenind #PNLepre?! Dar nici asta nu vă deranjează! Foarte bine!”, scrie Monica Krueger.

Așa că, revoltată și văzând că nu se poate face nimic cu acești votanți, internauta din Germania le urează ”multe "succesuri"”.

”Și sper să facă un scor cât mai bun Petrov, pentru că îl meritați, exact cum meritați să fiți conduși de un premier bețiv și miniștrii inepți, agramați și ilogici!”, încheie Monica Krueger mesajul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mesaj dur, Traian Băsescu
Tematic
Traian Băsescu: ”Pandemia a fost scăpată de sub control - numai niște tâmpiți fac asta!”
Băsescu amenință PNL și USR-PLUS că va candida la Primăria Capitalei
Elena Udrea - reacție surprinzătoare după ce s-a confirmat că Băsescu candidează!

Загрузка...