US Visa

UE ar putea reintroduce vizele pentru americani pentru SUA pretinde vize de la români

147
Pentru că SUA pretinde vize de la patru țări europene, printre care și România, UE trebuie să ceară vize de la americani atunci când vizitează țările Uniunii, iar un raport al Comisiei LIBE cere aplicarea reciprocității

BRUXELLES, 15 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat un proiect de rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute de legislaţia UE pentru a asigura deplina reciprocitate cu SUA în privinţa regimului vizelor. Altfel spus, pentru că cetăţenii din patru state ale UE, și anume România, Bulgaria, Cipru și Croaţia au în continuare nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, LIBE cere ca și cetățenilor SUA să li se ceară vize când vin în Europa.

Proiectul de rezoluţie, adoptat cu 37 de voturi pentru, 21 împotrivă şi şase abţineri, cere executivului UE să prezinte un act delegat care să suspende pentru 12 luni scutirea de vize a cetăţenilor americani, după cum prevede aşa-numitul mecanism de reciprocitate, a anunțat LIBE într-un comunicat de presă.

Bulgaria, Cipru, Croaţia şi România sunt cele patru state UE ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul SUA, ceilalţi cetăţeni UE fiind exceptaţi de la această cerinţă pentru sejururile de scurtă durată (până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel cum se întâmplă şi cu cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Potrivit legislaţiei comunitare, dacă o ţară terţă nu ridică obligativitatea vizelor în termen de 24 de luni de la notificarea oficială a unei situaţii de non-reciprocitate, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat prin care se suspendă scutirea de vize pentru cetăţenii ţării respective timp de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul pot formula obiecţii cu privire la un astfel de act delegat.

Situaţia de non-reciprocitate care afectează Bulgaria, Cipru, Croaţia, şi România a fost notificată în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la acea vreme, pe listă se afla şi Polonia, însă cetăţenii polonezi au primit scutire de viză începând de anul trecut), aşa încât termenul limită până la care Comisia trebuie să acţioneze a expirat la 12 aprilie 2016.

Printr-o rezoluţie adoptată în plen în martie 2017, Parlamentul a cerut deja Comisiei să se conformeze reglementărilor.

Eurodeputaţii din LIBE subliniază că ‘problema în cauză este (…) una de solidaritate între statele membre ale UE’, dar şi ‘una instituţională, în care Parlamentul şi Consiliul sunt în prezent privaţi de prerogativa lor’ a unei implicări adecvate în aplicarea mecanismului de reciprocitate.

Citeşte şi: Accident feroviar în Cehia! Sunt zeci de răniţi!

Proiectul de rezoluţie mai arată că reintroducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii americani va deveni efectivă doar în cazul în care Parlamentul sau Consiliul nu vor formula obiecţii la actul delegat (Articolul 290(2) din Tratat).

Rezoluţia non-legislativă votată de Comisia LIBE va fi supusă votului într-una dintre sesiunile plenare viitoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
Vize, UE, America
Tematic
Johnson a promis că va introduce trei categorii de vize de muncă în Marea Britanie
SUA nu au eliberat vize deputaților ruși care urmau să participe la AG ONU
Românii din Marea Britanie: vize acordate accelerat – ce se schimbă în Legea imigraţiei
Ziua Brexit: Ce urmează să se întâmple cu românii din UK – de când se introduc vize
Noi reguli post-Brexit, introducerea de vize: cum vor vizita românii Marea Britanie
Explozie în Beirut

Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut explicație uluitoare!

293
Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – neglijența inconștientă!

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Explozia ale cărei imagini au șocat întreaga planetă a produs peste 3000 de răniți. Deocamdată, cifra celor decedați este 27, dar încă nu este o evaluare finală.

De fapt, vorbim de mai multe deflagrații care au urmat după cea mare. Care a fost cauza care a provocat această nenorocire?

Din primele date obținute de mass media și din surse oficiale rezultă o explicație uluitoare – două cuvinte, neglijența inconștientă!

Concret, cauza ar fi in depozit de materiale explozive, stocate mai mulți ani într-un mod impropriu. Informația ar proveni dintr-o sursă din zona securităţii libaneze.

Informația a fost confirmată de directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim,

”A fost un depozit care avea materiale foarte explozive confiscate”, a declarat Abbas Ibrahim la televiziunea națională libaneză, precizând că ”am fi naivi să credem că a fost cauzată de artificii” – așa cum s-a spus prima dată.

Desigur, rămân multe întrebări – iar o parte dintre răspunsuri vor fi oferite de ancheta care se desfășoară acum la Beirut.

293
Tagurile:
Liban
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

Загрузка...
Взрыв в Бейруте

Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video

556
(reînnoit 19:41 04.08.2020)
O explozie teribilă a avut loc astăzi în Beirut, capitala Libanului. Zeci de persoane au fost rănite.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. O explozie a avut loc în preajma portului din Beirut, capitala Libatului, transmite reporterul RIA Novosti.

​Înainte de deflagrație s-a auzit o pocnitură, iar peste cinci minute s-a ridicat un fum negru și alb. Ulterior, a apărut coloană de fum roșu.

În casele și clădirile din apropiere, aflate la câteva kilometri de epicentrul exploziei, au fost sparte geamurile.

​Potrivit unui reprezentant al Crucii Roșii, citat de RIA Novosti, mai multe persoane au fost rănite de cioburi.

“În zona din apropierea portului au fost distruse câteva case. Acolo, potrivit informațiilor noastre, ar putea exista oameni acoperiți de ruine”, a adăugat interlocutorul agenției.

Potrivit reporterului RIA Novosti, câteva zeci de persoane au fost rănite, ambulanțele evacuează oamenii din Zaituna Bay și cartierele vecine.

Potrivit presei locale, cauza exploziei ar putea fi un incendiu într-un depozit de articole pirotehnice.

556

Загрузка...