Oamenii de știință alertează OMS cu privire la transmiterea prin aer a Covid-19

439
(reînnoit 21:40 07.07.2020)
„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picături respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii”, avertizează un grup de 239 de oameni de știință internaționali într-o scrisoare către OMS.

BUCUREŞTI, 8 iul - Sputnik, Doina Crainic. Un grup de 239 de oameni de știință internaționali au cerut luni autorităților mondiale din domeniul sănătăţii și, în special, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), să recunoască faptul că noul coronavirus se poate răspândi prin aer la o distanţă mult peste doi metri și, prin urmare, recomandă ventilarea puternică a spațiilor interioare publice.

Scrisoarea lor se adresează direct organizației ONU, criticată deja pentru că a emis cu întârziere recomandarea purtării măștilor și acuzată aici că a refuzat să recunoască indicațiile privind propagarea în aer a virusului care a ucis peste 500.000 de oameni în lume în șase luni, potrivit AFP.

OMS și alte agenții din domeniul sănătăţii consideră că coronavirusul se transmite în principal prin picăturile emise prin tuse, strănut și prin vorbirea cu persoane aflate faţă în faţă și, eventual, de pe suprafețele unde se depun acestea. Aceste picături sunt grele și cad într-un perimetru de aproximativ un metru.

De aici prioritatea care trebuie acordată distanțării fizice, spălării mâinilor și purtării măştilor.

Dar studiile cu privire la SARS-CoV-2 și a altor virusuri respiratorii au arătat că particulele virale sunt prezente și în picăturile microscopice (de mai puțin de 5 microni în diametru) în aerul expirat de o persoană infectată; fiind mai ușoare, acestea pot rămâne suspendate în interior, potențial timp de ore întregi și pot fi inspirate de alte persoane. Totuşi, nu s-a dovedit că aceste particule de coronavirus pot provoca infecții; dar indiciile se acumulează.

„Solicităm comunității medicale și organizațiilor naționale și internaționale competente să recunoască potențialul transmisiei prin aer a Covid-19”, au scris, în revista Clinical Infectedious Diseases, doi oameni de știință, Lidia Morawska, de la Universitatea Queensland (Australia), și Donald Milton de la Universitatea din Maryland, într-un articol semnat de alți 237 de experți.

„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picăturile respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii (până la câțiva metri) și pledăm pentru introducerea de măsuri prin care să se prevină acest canal de transmisie aeriană”, adaugă oamenii de ştiinţă.

Pe de altă parte, nu există un consens științific potrivit căruia transmiterea prin aer are un rol în infectări. Dar Julian Tang, unul dintre semnatari, de la Universitatea din Leicester, spune că OMS nu a dovedit contrariul:

„Absența probei nu este o dovadă a absenței [acestui risc]”.

Specialiștii recomandă ca, în perioada deblocării, să fie bine ventilate spaţiile locurilor de muncă, școlile, spitalele și azilurile și să fie instalate instrumente pentru controlul infecțiilor, cum ar fi filtre de aer sofisticate și raze ultraviolete speciale care ucid microbii în conductele de aer.

„Sporiţi cât mai mult circulația aerului din exterior”, recomandă Centrul european pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

CDC a explicat, pe 22 iunie, că aerul condiționat poate dilua virusul în aer și îl poate elimina, dar ar putea avea şi efectul opus dacă sistemul de ventilație nu reîmprospătează aerul, ci îl recirculă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

439
Tagurile:
COVID-19, OMS, oameni de știință
Tematic
Azi, dată cheie pentru Pandemie: OMS dă un mesaj crucial – mare atenție!
OMS este interesată de vaccinul dezvoltat de Rusia
OMS, interesat de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului
Alegeri prezidențiale în Belarus

Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus

33
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33

Загрузка...
Frontiera dintre Slovenia și Italia

Italia menține obligația de izolare pentru românii și bulgarii care intră în țară

350
Obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România și Bulgaria a fost extinsă de Italia până pe 7 septembrie.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Se prelungește carantina în Italia pentru persoanele care vin din România și Bulgaria. Decretul a fost publicat deja în Gazeta Oficială.

Pentru italieni, România reprezintă o țară cu risc crescut din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au decis, în scopul evitării importării unor noi focare de coronavirus, prelungirea până pe 7 septembrie a obligației de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

Mai mult decât atât, în momentul în care vor intra în Italia, persoanele respective urmează să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

De asemenea, există posibilitatea ca unele regiuni să introducă măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Una dintre acestea este Regiunea Lazio. Aceasta a decisă să testeze pe cât posibil românii care sosesc cu autocarele din România.

Testarea a fost inițial voluntară. A fost organizată în gara Tiburtina.

În urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autorităţile sanitare au organizat punctele de testare direct pe autostradă, la intrarea în Roma, informează stiripesurse.ro.

În data de 7 august 2020 au fost testați pasagerii a trei autocare românești. Din fericire, toți au fost negativi la anticorpii virului SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

350
Tagurile:
Izolare, Italia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...