BUCUREȘTI, 3 iul - Sputnik, Marius Holdean. Julian Assange se află în prezent în detenţie în Marea Britanei, iar SUA a cerut extrădarea sa pe baza acuzațiilor de spionaj. Assange este urmărit de justiţia din SUA pentru că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 documente clasificate privind activităţi militare şi diplomatice americane care au dezvăluit dedesubturile murdare ale politicii Washingtonului în lume.
Într-o scrisoare adresată ministrului justiţiei britanic Robert Buckland, organizaţiile semnatare îi solicită guvernului de la Londra să îl pună în libertate ''imediat'' pe Julian Assange şi să ''blocheze'' extrădarea lui către SUA.
Printre semnatari se află Reporteri Fără Frontiere, PEN international şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor. Organizaţiile respective estimează că ''persecuţiile'' al căror obiect îl face Julian Assange ''contribuie la o deteriorare a libertăţii presei în Regatul Unit'' şi umbresc imaginea acestei ţări pe plan internaţional.
Justiţia britanică va relua examinarea cererii de extrădare prezentate de Washington pe 7 septembrie, iar SUA fac presiuni puternice ca să pună mâna pe Assange.
Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiţia americană, pe baza legislaţiei antispionaj. Susţinătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.
SUA îl acuză în special că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Irak şi Afganistan.
Dar documentele prezentate de Assange arată practicile murdare ale armatei SUA, cum de exemplu un video în care sunt văzuţi civili omorâţi de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007. Așa încât acuzațiile împotriva lui Assange par mai degrabă o răzbunare a SUA pentru că opinia publică mondială a putut afla ceea ce Washingtonul ar fi vrut să rămână ascuns de ochii lumii.
Julian Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh (sud-estul Londrei). El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol într-un caz inventat doar ca să îl poată extrage pe Assange din ambasada. Assange a respins mereu aceste acuzaţii, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani, dovedindu-se că a fost o invenție cu unicul scop de a-l tracasa și urmări pe fondatorul Wikileaks.
BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.
Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!
Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.
Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.
Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.
bill clinton is really asleep rn pic.twitter.com/m7jORNobFI
— LF (@the_lunarfather) January 20, 2021
Germania a reacționat la posibilele sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream-2. Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că regretă decizia Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva navei „Fortuna”, implicată în lucrările de construcție a gazoducutului.
“Am luat act cu regret”, a menționat purtătorul de cuvânt al ministerului.
De asemenea, reprezentantul autorităților germane a confirmat informația că sancțiunilor sunt îndreptate împotriva companiei implicate în instalarea conductelor. Totodată, ambasada SUA la Berlin a comunicat jurnaliștilor că partea americană va întreprinde tot măsurile necesare pentru stoparea Nord Stream-2, care “reprezintă o amenințare pentru interesele naționale ale aliaților europeni”.