Migrants

Cifră record: refugiații au ajuns la unu la sută din populația globului

30
(reînnoit 19:31 18.06.2020)
Agenţia ONU mai arată că, în timp ce numărul refugiaţilor creşte, acestora le este tot mai dificil să revină în ţările lor. Dacă, în anii 1990, în medie 1,5 milioane de refugiaţi reveneau acasă în fiecare an, în ultimul deceniu această cifră a scăzut sub 400.000.

BRUXELLES, 18 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de la Geneva a transmis astăzi o cifră record a refugiaților care au ajuns la 1 la sută din populaţia planetei în 2019, adică 79,5 milioane de persoane, se arată într-un comunicat al instituției

Comparativ cu anul anterior, în 2019, numărul celor care s-au refugiat în străinătate sau în interiorul ţărilor lor a crescut cu aproape 9 milioane, potrivit aceleiași surse, iar creșterea s-ar datora crizelor din Congo, Yemen şi Siria, dar şi din regiunea africană Sahel, afectată de conflicte şi de schimbările climatice.

Agenţia ONU mai arată că, în timp ce numărul refugiaţilor creşte, acestora le este tot mai dificil să revină în ţările lor. Dacă, în anii 1990, în medie 1,5 milioane de refugiaţi reveneau acasă în fiecare an, în ultimul deceniu această cifră a scăzut sub 400.000.

”Acesta este un semn al persistenţei conflictelor, al apariţiei de noi conflicte, al paraliziei comunităţii internaţionale, inclusiv a unor instituţii precum Consiliul de Securitate (al ONU), de a aborda aceste conflicte”, a declarat Înaltul Comisar Filippo Grandi, într-o conferinţă de presă ținută la Geneva înainte de publicarea raportului.

Grandi s-a declarat îngrijorat şi de criza economică provocată de pandemia de COVID-19.

”În opinia mea, nu există nicio îndoială că vor creşte mişcările de populaţie în regiunile respective, dar şi dincolo de ele, spre Europa, de exemplu”, a indicat Înaltul Comisar tendințele de creștere a numărului de refugiați.

Chiar dacă este prea devreme pentru a aprecia dimensiunile pe care le va lua creșterea numărului de imigranți economici, este clar că pandemia și efectele ei din punct de vedere al pierderii locurilor de muncă și al mijloacelor de trai vor conta foarte mult în evaluările viitoare, devenind unul dintre factorii decisivi ai fenomenului pentru anul 2020. Acest lucru se poate vedea și din prognozele tot mai pesimiste ale contracției economiei la nivel global care va afecta păturile cele mai defavorizate și țările fragile din punct de vedere economic.

O situație similară se poate observa și în România, unde căutarea locurilor de muncă în Europa de Vest a devenit și mai acută o dată cu încetinirea economiei românești și cu lipsa perspectivelor de repornire. Așa se explică și disperarea cu care mulți români își riscă sănătatea și viața ca să meargă în Occident la muncă chiar și în această perioadă de risc ridicat, când pandemia încă face victime, după cum se vede clar în cazul celor care muncesc în Germania, unde cifrele românilor care se infectează cu coronavirus sunt în continuă creștere.

30
Tagurile:
Refugiați
Titus Corlatean

Corlățean, dezvăluirea zilei în scandalul Biden-România!

0
(reînnoit 07:36 27.10.2020)
Fostul ministru de Externa aruncă o adevărată nucleară în scandalul care îl vizează pe candidatul la președinție SUA, Joe Biden

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. O adevărată dezbatere privind ancheta care îl vizează pe Joe Biden a fost organizată de Mihai Gâdea, la ”Sinteza zilei”.

Printre invitați a fost și Titus Corlățean, iar ex-ministrul român de Externe a aruncat o adevărată nucleară: se dorește ca implicarea României în scandal să fie trecută sub tăcere, să nu se dezvolte ancheta.

”S-au făcut demersuri pentru a nu se continua scandalul”, a declarat Titus Corlățean, sugerând că ar fi vorba de intervenții de la nivel înalt - probabil al președinției.

De altfel, președintele Iohannis, întrebat de scandalul în care este implicat fiul lui Biden, a încercat să iasă simplu din ”afacere”, spunând că nu l-a cunoscut pe ”acest personaj”.

Scandalul este însă uriaș, pentru că implică și pe fostul președinte Băsescu – dar și ambasada SUA – care primea terenul pe care se află acum amplasată… chiar în anul de grație 2009. An în care, printr-o ciudată răsturnare a procentelor ”peste noapte”, Băsescu a câștigat al doilea mandat.

Reamintim că terenul în cauză a fost obținut pe cai ilegale de Puiu Popoviciu, în perioada mandatului primarului… Traian Băsescu, același care, peste câțiva ani, l-a primit cu multă prietenie pe… Joe Biden și pe vremea căruia ex-ambasadorul SUA, Gitenstein, a obținut controlul Fondului Proprietatea.

Sigur, Titus Corlățean s-a abținut să dea mai multe detalii… dar ele apar la iveală. Pas cu pas!

0
Tagurile:
România, scandal, Joe Biden, Titus Corlățeanu

Загрузка...
Dan Andronic

Andronic: ”Autostradă? Am fugi mai repede din calea rușilor”

24
Dan Andronic face praf aberațiile ”experților NATO” privind importanța unei autostrăzi către Republica Moldova în cazului uni ”atac al Rusiei”

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Cunoscutul jurnalist și patron de presă Dan Andronic dă de pământ cu ”analiza” făcută niște „experți NATO”, care au propus ipoteza aberantă a unui atac al Rusiei asupra României la o manifestare organizată de CEPA.

Printre altele, s-a propus o autostradă strategică spre Moldova, pe care să se poată mișca rapid blindatele NATO. În ipoteza abradabrantă, ”experții” au vorbit de o așa zisă „poartă a Focșanilor”, ca o cheie a apărării contra ”atacului Rusiei”.

”Asta cu autostrada către Republica Moldova mi se pare cea mai tare prostie”, reacționează Dan Andronic. ”Zic experții că fără ea se pare că nu am rezista mai mult de 24 de ore. Eu nu prea înțeleg cum se gândesc experții NATO că am rezista mai mult de 24 de ore având autostradă”.

Mai mult, Dan Andronic ia în bășcălie ideea ”autostrăzii strategice” – ”Eu cred că ar scădea capacitatea de rezistență, pentru că am fugi mai repede din calea rușilor”.

”Păi, măi experților, autostrada asta nu ar putea fi folosită și de ruși ca să ajungă mai repede, să scape de căruțele și tirurile de pe șosele?”, le dă Andronic peste nas ”experților NATO”.

Conchizând într-o notă serioasă asupra subiectului, Dan Andronic propune ”să lăsăm gluma deoparte” – și subliniază că ideea e ”E doar o prostie”.

”Ca să nu mai vorbesc despre faptul că România nu poate rezista mai mult de 24 de ore în orice condiții, dar trebuie să rezistăm măcar atât, ca să vină trupe NATO în ajutor”, spune Dan Andronic.

Și, ca să continuăm ideea absurdă – ce ar mai rămâne din România după o ”rezistență” de 24 de ore după un atac – precum cel despre care aberează ”experții NATO”?...

Dar, așa cum am arătat și într-o scurtă analiză, aberațiile lobbiștilor NATO au un scop prea puțin ”strategic” – dar extrem de cupid: trebuie argumente ”de experți” ca România să plătească tot mai mulți bani.

24
Tagurile:
Moldova, România, NATO, autostradă, Dan Andronic

Загрузка...