Boris Johnson

Boris Johnson avertizează UE: Marea Britanie, pregătită pentru un Brexit fără acord

988
(reînnoit 20:27 15.06.2020)
Pe 12 iunie, Marea Britanie a confirmat oficial că nu va exista o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit după 31 decembrie, în contextul în care se apropie termenul limită până la care ar trebui ajuns la o înţelegere privind viitoarea relație între UK și UE.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik, Doina Crainic. Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, va avertiza Bruxelles-ul că țara sa este pregătită pentru un post-Brexit fără acord dacă nu se va ajunge la nicio înţelegere până la sfârșitul lunii viitoare, relatează The Times.

Johnson doreşte un acord cu blocul prin care să fie menţinut accesul fără tarife al Marii Britanii pe piețele UE, insistând, în același timp, că Marea Britanie va putea prospera potrivit termenilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Condiţiile OMC se aplică automat în cazul în care părţile nu vor ajunge la un acord până la sfârșitul anului.

Pe 15 iunie, Johnson va susţine o convorbire video cu Charles Michel, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și cu David Sassoli, președintele Parlamentului European. Premierului britanic i se vor alătura ministrul Cabinetului Michael Gove și negociatorul șef David Frost.

Convorbirea va fi urmată de o serie de discuții săptămânale la nivel oficial în decursul a cinci săptămâni, începând cu 29 iunie, discuţiile urmând să se refere la problemele tehnice detaliate din cauza cărora s-au blocat negocierile, existând şi perspectiva unor întâlniri față în față, după ce părțile au fost forțate din cauza pandemiei să negocieze de la distanță.

Marea Britanie exclude prelungirea perioadei de tranziție

Măsura vine după ce vineri, 12 iunie, Marea Britanie a confirmat oficial că nu va exista o prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit după 31 decembrie, a declarat ministrul de cabinet britanic, Michael Gove.

Anterior, Roberto Azevedo, directorul general al OMC, a avertizat Downing Street că dacă UK se va baza doar pe termenii OMC în cazul unui post-Brexit fără acord, acest lucru va încetini recuperarea Marii Britanii în urma pandemiei de COVID-19.

Oficialul a avertizat că industria auto și agricultura vor fi cel mai grav afectate dacă nu se va ajunge la un acord comercial între cele două părți. Șeful OMC a sugerat că un acord similar cu acordurile actuale ar fi mai bun pentru menţinerea locurilor de muncă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

988
Tagurile:
Marea Britanie, Boris Johson, Brexit
Tematic
Marea Britanie introduce un nou sistem de IMIGRAȚIE după Brexit, mult mai restrictiv
Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, testat pozitiv pentru coronavirus
Negocieri post-Brexit: Bruxelles-ul acuză Londra că nu ia discuțiile în serios
Îngrijorări legate de noile reguli post-Brexit: intrarea în UK, oprită pentru mulţi români
Londra negociază dur cu Bruxelles-ul și există riscul unui Brexit fără acord
Brexit, îngrijorări: Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru varianta „fără Acord”

Poliția americană, intervenție în forță în Seattle împotriva protestatarilor

45
Poliţia a arestat cel puțin 32 de persoane într-o operațiune menită să elibereze zona intitulată ”autonomă” din orașul american Seattle

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Poliția a recâştigat controlul asupra aşa-numitei ”zone autonome” din oraşul american Seattle, arestând cel puțin 32 de persoane în cursul operațiunii.

Zona respectivă a fost creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor care s-au extins de-a lungul Statelor Unite cu motivația luptei anti-rasiste.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

Operaţiunea de eliberare a zonei de protestatari, începută cu puţin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, poliţiştii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor.

Unul dintre arestaţi, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea în posesia lui o ţeavă mare de metal şi un cuţit de bucătărie.

Numită iniţial ”Zona autonomă Capitol Hill”, ea a devenit apoi cunoscută ca ”Occupy Protest” sau CHOP, propunând crearea unui spaţiu liber de poliţie şi cu o ideologie comunitariană.

O serie de incidente cu arme de foc în această zonă s-au soldat însă cu mai mulţi răniţi şi doi decedaţi.

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violenţelor şi a problemelor de siguranţă publică.

”Oricine rămâne în zonă sau revine în zonă va fi arestat”, a transmis poliţia pe Twitter înainte de a declanşa operaţiunea.

Durkan a ezitat să pună capăt ”zonei autonome” a protestatarilor, care ocupaseră şi o secţie de poliţie, și a ajuns să fie ținta criticilor conservatorilor.

Procurorul general William Barr i-a ordonat şefei poliţiei din Seattle, Carmen Best, să ”restabilească domnia legii în Seattle”.

Preşedintele Donald Trump s-a implicat și el în acest scandal, amenințând că ”va lua înapoi” oraşul, dar s-a lovit de opoziția primarului Durkan şi a guvernatorului statului Washington, Jay Inslee, ambii democrați, care i-au transmis să nu se amestece.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
SUA

Загрузка...

Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia

63
În Senatul SUA a fost înaintată propunerea de a achiziționa sistemele de rachetă S-400 pe care Turcia le-a procurat de la Federația Rusă.

Respectivul amendament la legea cu privire la asignații bugetare pentru apărarea națională a SUA pentru anul fiscal 2021 a fost înaintat de senatorul republican John Thune.

Din documentul propus reiese că sistemele rusești ar urma să fie procurate din contul bugetului Pentagonului.

Procurarea de la ruși a sistemelor S-400 de către turci a devenit motiv de conflict dintre SUA și Turcia. Livrările sistemelor de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au demarat la mijlocul lui iulie 2019. Washingtonul a cerut renunțarea la această afacere, în favoarea sistemelor americane Patriot, amenințând cu suspendarea sau anularea livrărilor către Turcia a avioanelor F-35 sau chiar cu introducerea sancțiunilor. Ankara a refuzat să cedeze și a continuat negocierile pentru achiziționarea unei partide suplimentare de S-400.

În ce măsură propunerea senatorului Thune este una realistă, aflați în materialul nostru video.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63

Загрузка...
Ludovic Orban

Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL ce trebuia făcut cu programul

0
”Un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, una dintre cele mai avizate personalități în respectivele domenii punctează câteva considerații despre programul guvernamental „Reclădim România”.

Reamintesc un detaliu esențial - Varujan Vosganian este unul dintre cei mai importanți teoreticieni și practicieni ai Dreptei și economiei liberale! Deci nu e un parvenit sau un traseist stânga – dreapta, precum cei din PNL-Băsescu, foști socialiști.

Iată ce spune acum Varujan Vosganian: ”Noi așteptam de la Guvern un program de ieșire din criza pe care au provocat-o pandemia, precum și stările de urgență și de alertă care au însoțit-o, nu un program megaloman întins pe un deceniu”.

Mai întâi, fostul ministru observă că Programul ”își propune, mai degrabă, să impresioneze prin dimensiunile sale decât să ofere soluții practice”.

Mai exact, se pare că, de fapt, prin acest program, ”PNL a intrat în campania electorală”, consideră Varujan, apreciind ironic că ei par a spera ”să câștige nu doar alegerile parlamentare din 2020, dar și pe cele din 2024 și 2028”.

”Un program întins pe un deceniu, pentru a fi credibil, trebuie să fie rezultatul dialogului între forțele politice, de vreme ce e greu de presupus că un singur partid, fie el și PNL, va guverna țara în toată această perioadă”, spune Varujan Vosganian.

Și, ca punct final și fără replică: ”un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”.

Un obiectiv concret care ar trebui să fie subiect pentru pact național? ”De pildă, cel de-al treilea reactor de la Cernavodă care, dacă s-ar semna azi contractul, s-ar termina în 2026”, spune fostul ministru, care constată că, în condițiile actuale, ”nu e nici măcar negociat”.

Mai e ceva de comentat?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PNL, Varujan Vosganian

Загрузка...