Bundeskanzlerin Angela Merkel und US-Präsident Donals Trump bei der gemeinsamen Pressekonferenz in Washington

Germania, cele mai grave acuzații către SUA: ”Interese, ingerință ilegală în suveranitate”

818
(reînnoit 07:08 15.06.2020)
Berlin: ”Politica americană de sancțiuni este ilegală și de ce încalcă interesele europene, care însemnă o relație puternică și pașnică cu Rusia”

BUCUREȘTI, 15 iun, Sputnik – Dragoș Dumitriu. Germania nu va admite ca SUA să extindă sancțiunile din cauza conductei de gaz Nord Stream 2. Atât ministerul de Externe, cât și o voce importantă a Bundestag-ului au condamnat eventualele intenții americane.

”Noi sancţiuni ar constitui o ingerinţă serioasă în securitatea energetică europeană şi în suveranitatea Uniunii Europene”, a anunțat ministerul de Externe de la Berlin, care ”consemnat cu regret planurile americane” transmite Deutsche Welle

Poziția oficială a diplomației german vine după ce, la mijlocul săptămânii trecute, Klaus Ernst, președintele Comisiei pentru afaceri economice și energie din Bundestag a condamant aceste ”noi sancțiuni” și a cerut Guvernului să adopte o poziție fermă.

”Sunt absolut inacceptabile”, a declarat pentru Rusia Today, Klaus Ernst, care avertizează că dacă sancțiunile ar opri finalizarea proiectului și conducta nu va fi finalizată ”acest lucru va duce la crește prețurile gazelor naturale în UE”.

Parlamentarul german a acuzat SUA că ”încearcă să-și îndeplinească interesele economice prin sancțiuni extrateritoriale ilegale, pe care le direcționează către partenerii și aliații lor. Consider că este un atac la suveranitatea Europei. Aceste acțiuni afectează grav relația transatlantică”.

Președintele Comisiei pentru afaceri economice și energie din Bundestag a explicat că North Stream 2 ”nu împiedică securitatea europeană sau americană”, argumentând că ”Este la fel de periculos ca importurile de mașini din Germania în SUA”, făcând aluzie la afirmația lui Trump de anul trecut.

”Sunt convins că SUA încearcă doar să aducă gazele lor scumpe pe piața europeană, perturbând relațiile energetice bine stabilite dintre UE și Rusia”, spune Ernst. ”Făcând acest lucru, încalcă interesele economice și geopolitice germane și europene, deoarece îi împiedică pe prietenii lor europeni să cumpere gaz ieftin din Rusia și să întrețină relații bune cu vecinul lor de est”.

Ori, a conchis Președintele Comisiei pentru afaceri economice și energie din Bundestag, guvernul german ”ar trebui să respingă clar și cu tărie ingerințele americane ori de câte ori vorbesc cu oficiali sau politicieni americani”.

”Guvernul german trebuie să explice de ce politica americană de sancțiuni este ilegală și de ce încalcă interesele europene, care însemnă o relație puternică și pașnică cu Rusia și libertatea de a-și cumpăra gazul oriunde doresc”, a spus Ernst, iar în caz contrar ”Berlinul trebuie să răspundă cu contramăsuri eficiente”.

Acesta ar trebui să discute ”tarife punitive” împotriva gazelor de fracturare americane cu partenerii săi din UE și ”să îi convingă să ia măsuri colective împotriva încercărilor americane de a încălca suveranitatea UE”.

”Germania ar trebui să își folosească președinția UE pentru a discuta din nou despre relația cu SUA, precum și pentru a reconsidera sancțiunile UE împotriva Rusiei cât mai curând posibil”, a declarat Președintele Comisiei pentru afaceri economice și energie din Bundestag, transmite Russia Today

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

818
Tagurile:
Suveranitate, SUA, Germania
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

78
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

208
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

208
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Florin Cîțu, făcut praf: „A mințit într-un hal fără de hal, ca ultimul ȘMENAR!”

0
„Nu există fluctuație, există o creștere galopantă cum nu a mai avut vreodată România în ultimii 30 de ani, Cîțu a mințit ca ultimul șmenar”

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Reacțiile analiștilor după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a prezentat rectificarea bugetară, au fost extrem de dure. Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați analiști financiari, Radu Soviani l-a criticat vehement pe Cîțu!

”E bătaie de joc! A mințit într-un hal fără de hal astăzi Florin Cîțu!”, spune Soviani, referindu-se la modul în care ministrul tratează datoria publică. ”L-ați auzit spunând că datoria publică va fluctua”.

Soviani e uluit: ”Știți ce înseamnă fluctuație: sus – jos!”. Ori, în cazul datoriei publice a României nu există așa ceva, evident!

”Nu există fluctuație, există o creștere galopantă cum nu a mai avut vreodată România în ultimii 30 de ani”, spune Soviani. ”S-a ferit Cîțu să spună că a ajuns datoria publică la 45% din PIB și că se va ajunge spre 50% din PIB”.

Concluzia lui Soviani, expusă într-o intervenție la Antena 3, consemnată de DC News, este că Florin Cîțu ”a mințit ca ultimul șmenar, scuzați-mi expresia!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                           

0
Tagurile:
Florin Cîţu
Tematic
Eugen Teodorovici lovește greu: face praf ”cuplul de măscărici Cîțu-Orban”
Tăriceanu demască o bătaie de joc a lui Cîțu – tot mediul privat ar trebui să se revolte!
Olguța iese la atac, îi dă la temelie lui Cîțu! Demers extrem de puternic!

Загрузка...