В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод

Sancțiunile SUA împotriva gazoductului rusesc - ”un asalt la suveranitatea Europei”

94
(reînnoit 13:54 10.06.2020)
Un membru al Bundestagului a declarat pentru RT că sancțiunile SUA împotriva gazoductului rusesc sunt ilegale și ”un asalt la suveranitatea Europei”

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Noile sancțiuni ale Washingtonului țintind gazoductul Nord Stream 2 al Rusiei sunt ”absolute inacceptabile”, a spus pentru RT Klaus Ernst, președintele Comisiei pentru Afaceri Economice și Energie din Bundestag.

El a explicat că sancțiunile ar putea opri terminarea proiectului, iar dacă gazoductul nu este finalizat, acest lucru ”ar crește prețul gazului în UE”.

”SUA încearcă să își îndeplinească interesele economice prin sancțiuni extrateritoriale ilegale, pe care le direcționează către partenerii și aliații săi. Interpretez asta ca pe un asalt la suveranitatea Europei. Aceste acțiuni dăunează serios relațiilor transatlantice”, a explicat Klaus Ernst.

Gazoductul Nord Stream 2 ”nu pune în pericol nici securitatea europeană, nici cea americană”, a spus Ernst, adăugând: ”Este la fel de puțin periculos precum importul de mașini din Germania în SUA, pe care administrația Trump l-a numit anul trecut o amenințare la adresa securității SUA”.

”Sunt convins că SUA doar încearcă să aducă gazul lor lichefiat scump pe piața europeană distrugând relațiile energetice UE-Rusia care sunt bine stabilite. Procedând astfel, SUA violează interesele economice și geopolitice germane și europene, pentru că ei îi opresc pe prietenii lor europeni de la a cumpăra gaz ieftin din Rusia și de la a avea relații bune cu vecinul lor de la Răsărit”.

Guvernul german ”ar trebui să respingă clar și puternic interferența ameriană oricând se adresează oficialilor și politicienilor americani”, mai spune Ernst.

”EI trebuie să explice de ce politica de sancțiuni a SUA este ilegală și de ce violează interesele europene, care sunt de relație puternică și pașnică cu Rusia și de libertate de a-și cumpăra gazul de oriunde își doresc”, a adăugat Klaus Ernst.

El a explicat că Berlinul trebuie să răspundă cu contramăsuri eficiente. Ar trebui discutate ”tarife punitive” împotriva gazului provenit din fracturări, împreună cu partenerii europeni, convingându-i să adopte acțiuni colective împotriva încercărilor SUA de a viola suveranitatea UE.

Germania ar trebui de asemenea să își folosească președinția UE ca să discute din nou despre relația cu SUA, ca și pentru a reconsidera sancțiunile UE împotriva Rusiei ”cât de curând posibil”, a mai spus el.

”Dacă doar acceptăm încălcările continue ale legii internaționale cu care SUA încearcă să  își sprijine interesele sale, ei se vor simți încurajați să facă și mai multe în acest fel pe viitor. Politica curentă a sancțiunilor SUA reprezintă o amenințare la suveranitatea Germaniei și Europei și trebuie să luăm atitudine împotriva ei”, a mai declarat parlamentarul german.

Ernst pointed out that while some Eastern European states “still fear Russia’s influence and adopt a pro-US position against North Stream 2,” it will be difficult but not impossible to find a joint strategy. “Nevertheless, I think the German government should do their very best to convince their European partners that we should defend our sovereignty together.”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
Europa, Suveranitate
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

57
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

57
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

197
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

197
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...