В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод

Sancțiunile SUA împotriva gazoductului rusesc - ”un asalt la suveranitatea Europei”

100
(reînnoit 13:54 10.06.2020)
Un membru al Bundestagului a declarat pentru RT că sancțiunile SUA împotriva gazoductului rusesc sunt ilegale și ”un asalt la suveranitatea Europei”

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Noile sancțiuni ale Washingtonului țintind gazoductul Nord Stream 2 al Rusiei sunt ”absolute inacceptabile”, a spus pentru RT Klaus Ernst, președintele Comisiei pentru Afaceri Economice și Energie din Bundestag.

El a explicat că sancțiunile ar putea opri terminarea proiectului, iar dacă gazoductul nu este finalizat, acest lucru ”ar crește prețul gazului în UE”.

”SUA încearcă să își îndeplinească interesele economice prin sancțiuni extrateritoriale ilegale, pe care le direcționează către partenerii și aliații săi. Interpretez asta ca pe un asalt la suveranitatea Europei. Aceste acțiuni dăunează serios relațiilor transatlantice”, a explicat Klaus Ernst.

Gazoductul Nord Stream 2 ”nu pune în pericol nici securitatea europeană, nici cea americană”, a spus Ernst, adăugând: ”Este la fel de puțin periculos precum importul de mașini din Germania în SUA, pe care administrația Trump l-a numit anul trecut o amenințare la adresa securității SUA”.

”Sunt convins că SUA doar încearcă să aducă gazul lor lichefiat scump pe piața europeană distrugând relațiile energetice UE-Rusia care sunt bine stabilite. Procedând astfel, SUA violează interesele economice și geopolitice germane și europene, pentru că ei îi opresc pe prietenii lor europeni de la a cumpăra gaz ieftin din Rusia și de la a avea relații bune cu vecinul lor de la Răsărit”.

Guvernul german ”ar trebui să respingă clar și puternic interferența ameriană oricând se adresează oficialilor și politicienilor americani”, mai spune Ernst.

”EI trebuie să explice de ce politica de sancțiuni a SUA este ilegală și de ce violează interesele europene, care sunt de relație puternică și pașnică cu Rusia și de libertate de a-și cumpăra gazul de oriunde își doresc”, a adăugat Klaus Ernst.

El a explicat că Berlinul trebuie să răspundă cu contramăsuri eficiente. Ar trebui discutate ”tarife punitive” împotriva gazului provenit din fracturări, împreună cu partenerii europeni, convingându-i să adopte acțiuni colective împotriva încercărilor SUA de a viola suveranitatea UE.

Germania ar trebui de asemenea să își folosească președinția UE ca să discute din nou despre relația cu SUA, ca și pentru a reconsidera sancțiunile UE împotriva Rusiei ”cât de curând posibil”, a mai spus el.

”Dacă doar acceptăm încălcările continue ale legii internaționale cu care SUA încearcă să  își sprijine interesele sale, ei se vor simți încurajați să facă și mai multe în acest fel pe viitor. Politica curentă a sancțiunilor SUA reprezintă o amenințare la suveranitatea Germaniei și Europei și trebuie să luăm atitudine împotriva ei”, a mai declarat parlamentarul german.

Ernst pointed out that while some Eastern European states “still fear Russia’s influence and adopt a pro-US position against North Stream 2,” it will be difficult but not impossible to find a joint strategy. “Nevertheless, I think the German government should do their very best to convince their European partners that we should defend our sovereignty together.”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

100
Tagurile:
Europa, Suveranitate
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano

Papa Francisc, reacție puternică după dezastrul din Gaza și Israel

76
(reînnoit 18:46 16.05.2021)
Capul Bisericii Catolice reacționează după ultimele evoluții ale conflictului din Orientul Mijlociu – o intervenție mai puțin obișnuită

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. În cadrul mesajului său duminical rostit din balconul din Piaţa Sfântul Petru, Papa a transmis un mesaj părților implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă în aceste zile - ciocnirile armate violente dintre Fâşia Gaza şi Israel s-au intensificat şi riscă să escaladeze într-o spirală de moarte şi distrugere”, a spus Papa Francisc, subliniind – ”Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii, acest lucru fiind teribil şi inacceptabil!”.

Esența mesajului Papei Francisc este ”Moartea (copii)lor este un semn că nu vrem să construim viitorul, ci vrem să-l distrugem”.

”Unde va duce ura şi răzbunarea?”, întreabă Papa Francisc. ”Ne gândim cu adevărat la construirea păcii prin distrugerea celuilalt?”.

Apelul Sanctității Sale este mișcător: ”Dumnezeu a creat fiinţe umane egale - în numele lui Dumnezeu, fac apel la calm şi le cer celor care au responsabilitatea să oprească ciocnirea armelor şi să parcurgă cărările păcii, tot cu ajutorul unității internaționale”.

Și azi, duminică, în perioadă de mari sărbători pentru cele trei mari religii avraamice, bilanțul este înfricoșător: cel puţin 33 de palestinieni, între care 8 copii, au fost ucişi în bombardamentele asupra unui cartier din Gaza, conform datelor oficiale palestiniene.

Conform acelorași surse, în total au fost uciși 52 de copii, printre cei 181 de palestinieni, în urma raidurilor armatei israeliene.

 

 

76
Tagurile:
Palestina, Israel, Mesaj, Papa Francisc

Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Devoir: Statele Unite au pierdut statutul de hegemon mondial

372
Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Statele Unite nu mai pot concura cu Rusia și China în același timp, motiv pentru care putem vorbi despre formarea unei lumi tripolare. Această opinie a fost împărtășită pentru Le Devoir de istoricul și lectorul de la Universitatea din Montreal Samir Sol.

În opinia sa, deși Statele Unite încearcă să reziste influenței crescânde a Chinei, aceasta din urmă a devenit demult motorul economiei mondiale și a devenit un partener de frunte al zeci de țări. Acest lucru, spune Sol, pune vecinii de peste mări într-o lumină nefavorabilă, deoarece nu au nimic de oferit decât statu quo-ul.

În același timp, „respinsă de Occident”, Rusia găsește din ce în ce mai multe avantaje în consolidarea cooperării și apropierii cu China, ceea ce, potrivit autorului, insuflă Statelor Unite teama „formării unei Eurasii mari” care va pune capăt dominației americane.

Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Sol concluzionează că în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să „facă o favoare” Statelor Unite și să decidă despărțirea. Dimpotrivă, triunghiul va determina ordinea pe arena mondială, precum și să-și subordoneze logicii lor evenimentele din Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni.

372
Tagurile:
Lumea multipolară, China, Rusia, SUA

Загрузка...