Саммит НАТО в Брюсселе

NATO cere bani în ciuda pandemiei, invocând aceleași false amenințări

103
(reînnoit 10:33 10.06.2020)
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere membrilor alianței să dea bani pentru bugetul apărării în ciuda crizei economice provocate de pandemie, invocând iarăși pericolul imaginar al Rusiei și Chinei, dar recrudescența Statului Islamic.

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Nu e prima oară când NATO le cere statelor membre să nu-și diminueze cheltuielile pentru apărare, în ciuda pandemiei și a crizei economice provocate de aceasta. Pentru a-și justifica cererea, secretarul general al NATO a invocat, într-un interviu pentru publicația Die Welt ca de fiecare dată, ”amenințările” Rusiei, Chinei și... Statului Islamic. Ciudată și periculoasă este invocarea Rusiei și Chinei în aceeași propoziție cu Statul Islamic ca motive de a continua înarmarea! De altfel, interviul este intitulat, amenințător, ”Rachetele rusești pot atinge orice destinație în Europa”, un motiv pentru șeful NATO să ceară bani de la membrii alianței.

"Văd scăderea economică din statele membre şi ştiu că este nevoie de creşterea cheltuielilor în numeroase sectoare pentru a contracara această scădere", a declarat Stoltenberg, care crede însă că ameninţările şi provocările de securitate care existau dinainte de criză nu s-au diminuat în timpul pandemiei.

Iată și lista ciudată a amenințărilor pentru care NATO cere bani, unde alătură, într-un mod aberant, Rusia și China cu Statul Islamic:

"Rusia continuă să-şi modernizeze forţele militare, echilibrul global al puterilor se modifică dată fiind ascensiunea Chinei, iar organizaţia teroristă Stat Islamic încearcă din nou să câştige teren în Siria şi Irak", a spus Stoltenberg în interviu.

NATO nu se uită la criza economică și la faptul că statele membre se confruntă cu cea mai gravă criză de după cel de-al doilea război mondial, după cum spun specialiștii în economie, așa că insistă pentru cei 2 la sută din PIB destinați apărării, obiectiv care trebuie îndeplinit, conform NATO, până în 2024, indiferent de unde sunt luați banii.

În aceeași situație e și România, care și-a asumat să dea cei 2 la sută din PIB pe apărare, fără ca agitatorii sloganului ”Vrem spitale, nu catedrale”, să își dovedească civismul și să strige „Vrem spitale, nu înarmare”. Dar, pe acest subiect, societatea civilă din România e mută, deși sumele care sunt aruncate pe importurile de armament, în principal din SUA, ar ajunge pentru multe spitale.

Interviul nu apare întâmplător în presa germană, preşedintele Donald Trump fiind un critic constant al Berlinului pe care îl acuză că nu investeşte suficient în sectorul militar.

Germania a cheltuit pe apărare, în 2019, 1,38% din PIB, iar pentru 2020, cheltuielile de apărare ar urma să corespundă probabil unui procent de peste 1,5% din PIB, insuficient conform cerințelor NATO.

Statul care investește cel mai mult în apărare în cadrul NATO este SUA, care, în 2019, au cheltuit circa 730 miliarde de dolari, adică 3,4% din PIB. Iar pentru a justifica asemenea bani e nevoie de dușmani. De aici și fraza incredibilă a secretarului general al NATO despre pericolul Rusiei, Chinei și Statului Islamic!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Amenințare, bani, NATO
Tematic
Secretarul OTSC: nu există un risc al unui conflict cu NATO
Trump, lovit pe la spate de un cunoscut general…  susținătorul NATO la Washington
Exercițiile rusești în Marea Neagră – o reacție adecvată la acțiunile NATO
Urgență mondială: Reuniune NATO – probleme mari din cauza SUA. Reacția Rusiei
Corlățean îi pune la zid pe Vela și Iohannis: ”Ați avut informaţii pe canalele NATO!”
Alegeri prezidențiale în Belarus

Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus

34
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34

Загрузка...
Frontiera dintre Slovenia și Italia

Italia menține obligația de izolare pentru românii și bulgarii care intră în țară

390
Obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România și Bulgaria a fost extinsă de Italia până pe 7 septembrie.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Se prelungește carantina în Italia pentru persoanele care vin din România și Bulgaria. Decretul a fost publicat deja în Gazeta Oficială.

Pentru italieni, România reprezintă o țară cu risc crescut din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au decis, în scopul evitării importării unor noi focare de coronavirus, prelungirea până pe 7 septembrie a obligației de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

Mai mult decât atât, în momentul în care vor intra în Italia, persoanele respective urmează să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

De asemenea, există posibilitatea ca unele regiuni să introducă măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Una dintre acestea este Regiunea Lazio. Aceasta a decisă să testeze pe cât posibil românii care sosesc cu autocarele din România.

Testarea a fost inițial voluntară. A fost organizată în gara Tiburtina.

În urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autorităţile sanitare au organizat punctele de testare direct pe autostradă, la intrarea în Roma, informează stiripesurse.ro.

În data de 7 august 2020 au fost testați pasagerii a trei autocare românești. Din fericire, toți au fost negativi la anticorpii virului SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

390
Tagurile:
Izolare, Italia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

0
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...