Pe când și în România? Parchetul din Paris anchetează gestionarea epidemiei în Franța

60
(reînnoit 06:55 10.06.2020)
Parchetul din Paris a deschis o anchetă penală privind gestionarea crizei Covid-19 în Franţa, 14 proceduri judiciare fiind deschise pe baza plângerilor celor care au fost nemulțumiți de felul în care autoritățile franceze au răspuns la epidemie.

BRUXELLES, 10 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. În cele 14 proceduri judiciare deschise la Parchetul din Paris în baza plângerilor depuse în timpul izolării se află și capete de acuzare foarte grave, precum ”omor din culpă” şi ”punerea în pericol a vieţii altuia”

Procurorul Parisului Rémy Heitz a anunţat deschiderea unei vaste anchete preliminare cu privire la gestionarea criticată a crizei covid-19 în Franţa.

Această anchetă constituie un răspuns judiciar la plângerile primite de Parchetul din Paris în timpul izolării, dar, potrivit procuroului amintit, ”nu vizează să stabilească responsabilităţi politice sau administrative, ci să scoată la iveală eventuale infracţiuni penale” ale decidenţilor naţionali.

Ancheta nu îl poate viza pe şeful statului - care nu răspunde penal - şi nici pe membrii Guvernului - a căror responsabilitate ţine de Curtea de Justiţie a Republicii, dar care și ea a fost sesizată cu privire la 80 de plângeri.

Această anchetă cuprinde, pe de o parte, 13 proceduri vizând plângeri ale unor asociaţii şi organizaţii sindicale, iar pe de altă parte o a 14-a procedură care înglobează 33 de plângeri, marea majoritate a unor persoane particulare, prin formulare tip de pe site-ul plaintecovid.fr.

Investigaţiile, încredinţate Oficiliului central de luptă împotriva unor atingeri aduse mediului şi sănătăţii publice - vizează principalele revendicări, prezentate de la începutul epidemiei - între altele, protecţia muncii, punerea la dispoziţie de măşti de protecţie şi de teste.

Ancheta a fost deschisă cu privire la ”omor din culpă”, ”răniri din culpă”, ”punerea în pericol a vieţii altuia”, ”abţinere voită de la lupta împotriva unui sinistru” sau ”neoferirea de asistenţă unei persoane aflate în pericol”.

”În cazul în care există culpe penale, vor fi foarte probabil - aceasta este o ipoteză - culpe neintenţionate. Or legea prevede condiţii precise în vederea stabilirii acestor delicte. Ea cere proba unei ”culpe calificate”, care nu este o simplă imprudenţă sau neglijenţă”, a precizat procurorul.

Gruparea acestor anchete va permite, astfel, în opinia procurorului, să se stabilească un fond documentar comun cu privire la situaţia cunoştinţelor ştiinţifice, întrucât ”în vederea acestui tip de infracţiuni, Codul Penal prevede că este necesar să se aprecieze responsabilităţile” decidenţilor ”din perspectiva mijloacelor şi cunoştinţelor de care dispuneau la momentul deciziilor”, a mai arătat Heitz.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
România, Paris, Franța
Donald Trump

Trump anunță datele viitorului său „turneu de istorie”

125
Fostul președinte american Donald Trump a anunțat datele unui turneu național dedicat istoriei administrației sale, despre care va vorbi pe scenă împreună cu fostul prezentator de televiziune Bill O'Reilly.

BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik. „Turneul meu împreună cu Bill O'Reilly atrage multă atenție și aștept cu nerăbdare. Poate că biletele vor fi ca un cadou grozav de Ziua Tatălui? În orice caz, ne vedem atunci și mult mai devreme!”, a scris Trump sâmbătă într-o postare pe contul său de Telegram.

Potrivit postării de pe Telegram, Trump va fi în Sunrise, Florida, pe 11 decembrie, după care va fi la un eveniment în Orlando a doua zi. De asemenea, pe 18 decembrie, va avea loc un alt eveniment la Houston, Texas, iar fostul preşedinte va ajunge la Dallas pe 19 decembrie.

La începutul acestei luni, Donald Trump a anunțat că turneul său de istorie cu Bill O'Reilly va avea loc în sudul Floridei și în Texas în decembrie și va consta în conversații axate pe evenimentele din timpul administrației celui de-al 45-lea președinte.

125
Tagurile:
Donald Trump
Tematic
Putin: Trump este un om extraordinar
Putin a povestit prin ce se deosebește Biden de Trump
Trump îi critică dur pe Macron și pe liderii europeni - „Au jefuit Statele Unite”
Trump: Rusia este singurul câștigător al summitului de la Geneva

Загрузка...
Construcția Nord Stream 2 în Germania

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2

273
Casa Albă vor continua să instroducă noi sancțiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, a anunțat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

BUCUREȘTI, 20 iun – Sputnik. SUA vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2 și deja pregătesc noi sancțiuni antirusești în legătură cu situația din jurul lui Aleksei Navalnîi, a declarat consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, Jake Sullivan.

“Problema este dacă vom penalize, utilizând competenților oferite de sancțiuni, partenerii noștri europeni, aliați și prieteni. Președintele Biden a spus: nu sunt gata s-o fac, însă sunt gata să introduce în fiecare 90 de zile sancțiuni împotriva organizațiilor rusești care participă la construcția Nord Stream 2. A făcut-o și va continua să facă”, a declarat reprezentantul Casei Albe, potrivit RIA Novosti.

De asemenea, la postul de televiziune CNN, consilierul liderului american a anunțat aplicarea în practică a unui nou pachet de restricții împotriva Moscovei în legătură cu situația lui Navalnîi.

Mai devreme, congresmanii democrați au criticat administrația lui Joe Biden pentru amânarea aplicării, conform legii, a doua rundă de sancțiunii în cazul lui Navalnîi pe 2 iunie a acestui an.

Potrivit democraților, Casa Albă ratează sistematic termenile stabilite de lege cu privire la sancțiuni.

Mai devreme, președintele Rusiei, Vladimir Putin, declarase după summitul cu omologul său american Joe Biden la Geneva că în cazul în care după întrevedere SUA vor introduce noi restricții în raport cu Rusia, acest lucru va presupune o nouă oportunitate ratată de normalizare a relațiilor bilaterale.

273
Tagurile:
Germania
Tematic
Putin: prima conductă a Nord Stream 2 a fost finalizată
Putin: critica din jurul ”Nord Stream -2” este o altă propagandă
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
Ambasadorul Germaniei: sancțiunile SUA asupra Nord Stream 2 încalcă dreptul internațional
MAE rus, despre amenințările SUA împotriva Nord Stream 2

Загрузка...