Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu

Ultimul mare prieten al lui Ceaușescu intervine în scandalul din SUA: o adevărată lecție!

1245
(reînnoit 08:05 04.06.2020)
În 1971, spunea: ”Timpul discriminării rasiale s-a terminat”.  Acum, ”cu mare întristare și dezamăgire, repet aceste cuvinte astăzi, aproape cinci decenii mai târziu”

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cel din urmă reprezentant al generației șefilor de stat din anii 70 – și ultimul prieten al conducătorului României, Nicolae Ceaușescu, fostul preşedinte american (1977-1981) Jimmy Carter a intervenit public în scandalul din SUA.

Carter, ajuns la 95 de ani se declară profund îndurerat de ”tragicele nedreptăţi rasiale” şi ”actele de cruzime totală”, și atrage atenția că acestea ”subminează" democraţia americană”

Alături de soția sa, Rosalynn, fostul preşedinte democrat se declară ”îndurerați de tragicele nedreptăţi rasiale și de consecințele provocate în întreaga noastră națiune în ultimele săptămâni”.

”Inimile noastre sunt alături de familiile victimelor și de toți cei care se simt fără speranță în fața discriminării rasiale omniprezente și a cruzimii directe”, spune Carter. ”Cu toții trebuie să dăm în vileag imoralitatea discriminării rasiale”.

Pe de altă parte, spune vechiul prieten al României, ”violența, fie că este instigată spontan sau conștient, nu este o soluție”.

”Ca un bărbat alb din Sud, știu prea bine impactul segregării și al nedreptăților asupra afro-americanilor - ca politician, am simțit o mare responsabilitate de a aduce echitate în statul meu și în țara noastră”.

Carter amintește că în discursul său inaugural din 1971, în calitate de guvernator al Georgiei, a spus: ”Timpul discriminării rasiale s-a terminat”.

”Cu mare întristare și dezamăgire, repet aceste cuvinte astăzi, aproape cinci decenii mai târziu”, spune fostul președinte care, de când am părăsit Casa Albă, în 1981, s-a străduit să promoveze ”drepturile omului în țări din întreaga lume”.
”În această căutare, am văzut că tăcerea poate fi la fel de mortală ca și violența”, spune Carter. ”Oamenii cu putere, privilegii și conștiință morală trebuie să se ridice în picioare și să spună „nu mai mult” unui sistem de poliție și justiție discriminatoriu rasial, disparități economice imorale între alb și negru și acțiuni guvernamentale care subminează democrația noastră unificată”.

Jimmy Carter atrage atenția că ”suntem responsabili pentru crearea unei lumi a păcii și egalității pentru noi înșine și generațiile viitoare”.

Avem nevoie de o guvernare la fel de bună ca cetățenii pe care îi conduce - și ”suntem mai buni decât (arată) această situație, scrie fostul președinte american într-un comunicat, transmite CNN.

Pe scurt, o adevărată lecție pentru prezent a ultimului reprezentant al unei epoci de pace și deschidere în lume – care avea să se sfârșească odată cu mandatul său.

Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu
© AP Photo /
Jimmy Carter și Nicolae Ceaușescu

Reamintim că Jimmy Carter a primit vizita de stat a președintelui României, Nicolae Ceaușescu, prilej cu care a declarat că este încântat să îl întâmpine pe ”marele conducător al unei mărețe țări” – desigur, un discurs cu totul diferit față de cele cu care suntem obișnuiți astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1245
Tagurile:
Nicolae Ceaușescu, Jimmy Carter, SUA
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Îngrijorat de Turcia, Macron un mesaj radical, dar uită recunoască vina Franței!

113
Președintele francez, Emmanuel Macron, pare extrem de îngrijorat de situația din Mediterana, după ultimele acțiuni ale Turciei.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Macron consideră că zona Mediteranei va fi ”provocarea anilor următori” și este crucial ca Europa ”să îşi asume dosarele geopolitice” din regiune, pentru ca aceasta să rămână sub controlul său, nu sub a ”altor puteri”

Agențiile internaționale comentează că Macron s-ar referi la Turcia şi la Rusia, deși nu le-a nominalizat.

”Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi: contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs adresat armatei în ajunul Zilei Naţionale a Franței, 14 Iulie.

Macron consideră că ”Europa trebuie să-şi redefinească rolul şi locul său acolo, fără naivitate şi fără complezenţă” iar ”Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri”.

Președintele francez a definit ”o adevărată politică europeană pentru Mediterana” ca fiind ”o necesitate şi o urgenţă”.

Macron  a subliniat că, în privința Libiei, ”stabilizarea sa este fundamentală pentru securitatea Europei şi a zonei Sahel”.

”Este motivul pentru care lansez un apel la reluarea imediată a negocierilor şi dialogului politic, în vederea unui acord de încetare a focului - trebuie să punem capăt intrărilor masive de arme şi de mercenari în această ţară”, a spus Macron, transmite Agerpres

Ei bine, ceea ce omite să recunoască Macron este că tocmai Franței i se datorează criza din Libia și destabilizarea marelui producător de petrol din nordul Africii. Ingerința franceză a dus la un conflict care, alături de ce americană din Egipt, a dat foc coastei africane a Mediteranei.

Să reamintim că Franța a deschis un front și în Mali – transformând statul african extrem de bogat în resurse într-o adevărată tragedie umanitară. Și România a treimi acolo trupe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Franța, Turcia, Emmanuel Macron

Загрузка...
Mike Pompeo și Serghei Lavrov

SUA și Rusia, discuție la nivel înalt o propunere binevenită a președintelui Putin

114
(reînnoit 08:15 14.07.2020)
Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Într-un comunicat al Departamentului de Stat se arată că miniștrii de Externe ai Rusiei și SUA au avut o discuție telefonică în care au fost abordate mai multe probleme.

Mike Pompeo și Serghei Lavrov au discutat despre o reuniune a între liderilor celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, într-un viitor apropiat, pentru a  marca împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Organizației Naţiunilor Unite.

Summit-ul i-ar aduce la un loc pe președinții Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping și Emmanuel Macron, precum şi pe premierul britanic, Boris Johnson.

Ideea acestei reuniuni i-a aparținut președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, transmit agențiile internaționale – și ar putea fi un prilej de discuții, la cel mai înalt nivel, între două puteri între care sunt actualmente tensiuni – SUA și China.

Deocamdată nu s-a precizat unde şi când ar putea avea loc acest summit.

În comunicatul Departamentului de Stat se mai arată că șefii diplomației din Rusia și SUA au discutat despre ”îngrijorări comune”, inclusiv Afganistanul.

De asemenea, secretarul de Stat, Michael Pompeo a ridicat problema securității electorale, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
Serghei Lavrov, Mike Pompeo

Загрузка...
Violeta Alexandru

Dosar de pensie 2020: Alexandru, acuzată transmite informații eronate

0
Reprezentanții Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii aduc o serie de acuzații la adresa Violetei Alexandru cu privire la sincronizarea bazelor de date ale instituțiilor din subordine și la îngreunarea proceselor de recalculare a pensiilor pentru diverse persoane

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, se află în mijlocul unui scandal, după ce sindicaliștii din instituție spun că încercările acesteia de a sincroniza bazele de date ale instituțiilor din subordine în lipsa unei preocupări de modificare a legislației nu garantează pensionarilor simplificarea procedurilor birocratice în procesul stabilirii pensiei.

Sindicaliștii spun că modul în care Violeta Alexandru prezintă situația induce viitorilor beneficiari ai sistemului de pensii ideea că, datorită acțiunilor demnitarului și a încercărilor ”nereușite, de altfel” de a sincroniza bazele de date ale instituțiilor din subordine, vârstnicii nu mai trebuie să prezinte în format fizic diferite adeverințe și formulare generate de angajatorii pe care i-au avut de-a lungul timpului.

”Nimic mai eronat, întrucât în fapt doamna ministru nu s-a preocupat câtuși de puțin de modificarea cadrului legislativ care să reglementeze și să permită acest lucru și care să fie corelat cu practica, iar noi, ca angajați, nu putem efectua operațiuni în baza unor indicații verbale sau chiar nescrise neacoperite de legislația aferentă”, spun reprezentanții Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, în sarcinile Violetei Alexandru se află și cea referitoare la schimbarea legislației. Mai mult decât atât, sindicaliștii spun că ministrul Muncii și Protecției Sociale ar trebui să înțeleagă că, în loc să transmită prin intermediul social media au canalelor de televiziune informații eronate, actualilor sau viitorilor beneficiari de pensii, din dorința de a-și crea popularitate, ar trebui să se preocupe și de demersurile necesare schimbării cadrului legislativ, care, așa cum am menționat deja, intră în atribuțiile demnitarului.

Sindicaliștii din cadrul Ministerului Muncii susțin că Violeta Alexandru nu înțelege că procesul digitalizării sistemului de pensii presupune modernizarea echipamentului informatic depășit, scrie capital.ro.

De asemenea, sindicaliștii o acuză pe Alexandru că are o atitudine denigratoare și jignitoare față de salariați și că acest lucru provine dintr-o necunoaștere a modului de funcționare a sistemului de pensii în general, precum și a situațiilor diferite care pot fi întâlnite în fiecare dosar de pensie în particular.

În opinia lor, Alexandru ar trebui să înțeleagă că nu lipsa de neimplicare a funcționarilor din Casele de Pensii a dus la întârzierile înregistrate în soluționarea dosarelor, ci o serie de lipsuri de natură logistică și organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de neaplicarea unor prevederi legale aflate deja în vigoare sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi, adaptate la situația prezentă care să faciliteze desfășurarea activității acestor instituții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
2020, Pensie, Violeta Alexandru

Загрузка...