Jacek Czaputowicz și Peter Szijjarto. Arhivă

Teme-te de UE când îți face ”daruri”: două state se opun condiționării fondurilor europene

383
După mult trâmbițata lansare a planului de relansare a UE de 750 de miliarde de euro, două state europene au sesizat pericolul și au anunțat că nu sunt de acord cu propunerea Comisiei Europene de condiționare a fondurilor europene de situația statului de drept

BRUXELLES, 28 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. În spatele ”dărniciei” UE se ascunde întotdeauna ceva, iar acest lucru a fost sesizat prompt de Ungaria și Polonia. Miniștrii de externe ai celor două state au ținut ieri o conferință de presă la Budapesta, chiar în ziua în care Europa se entuziasma de cele 750 de miliarde promise de Comisia Europeană, pentru a spune clar că țările lor se opun propunerii Comisiei Europene de condiţionare a accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept.

Motivul acestei opoziții a fost definit scurt și concis de ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz: este imposibil de stabilit criterii obiective care să fie evaluate.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a susținut același lucru, dovadă că cele două state au înțeles calul troian pe care Comisia vrea să îl ”dăruiască” statelor membre ale Uniunii.

''Suntem împotriva legării fondurilor (europene) şi a sumei acestora de statul de drept, nu pentru că am considera că statul de drept nu este important, ci pentru că nimeni nu poate stabili criterii obiective'', a declarat şeful diplomaţiei poloneze.

Szijjarto a fost și mai clar: un asemenea mecanism ar fi nu doar ''nejustificat'', ci şi ''motivat politic'', Budapesta având experiența felului în care Bruxelles-ul folosește pârghiile europene pentru a se amesteca în politica internă a Ungariei (lucru pe care l-a experimentat și România, de altfel).

Instituţiile europene au lansat în ultimii ani mai multe proceduri de infringement împotriva Ungariei și Poloniei şi au activat împotriva acestor două ţări articolul 7 din Tratatul UE.

Dar nu numai Ungaria și Polonia sunt atente la felul în care vor fi acordate fondurile UE. Și Italia a atras atenția anterior, cu referire directă la pachetul de ajutor al Comisiei Europene pentru criză, că nu acceptă condiționările pe care doresc să le impună țările ”frugale”, care ar presupune controlul Comisiei asupra finanțelor și deciziilor economice ale țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

383
Tagurile:
Ungaria, Polonia, Fonduri europene, UE
Proteste în Belarus

Proteste în Belarus: Jurnaliști, atacați de "oameni în negru"

66
(reînnoit 23:20 11.08.2020)
Oameni în negru, fără însemne oficiale atacă jurnaliștii, le extrag cardurile de memorie și distrug aparatele foto și video.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Persoane în uniformă neagră și căști bruschează jurnaliștii, le confiscă cardurile de memorie, distrug aparatele și le smulg ecusoanele de jurnaliști, a relatat agenției Sputnik Belarus reporterul foto al Associated Press, Serghei Grits.

Potrivit lui, pe la orele nouă seara, spre angajații instituțiilor de presă, care activau în apropierea hotelului Orbita, s-au apropiat câteva persoane cu caschete, fără semne distinctive.

“Cu trei lovituri cu pumnul mi-au distrus ecranul camerei. De la alți șase colegi le-au extras cardurile de memorie”, a menționat Grits.

Reporterul foto a specificat că inițial acești “oameni în negru” au dispersat demonstranții, iar apoi au revenit pentru “a rezolva” jurnaliștii.

Potrivit Sputnik, pe bulevardul Dzerjinski a fost distrus aparatul foto al reporterului portalului TUT.BY, Vadim Zamirovski. Jurnalistul consideră că miliția a primit indicații să distrugă camerele.

66
Tagurile:
Minsk, Belarus
Tematic
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video
Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

Загрузка...
Proteste în Minsk

Belarus: Trupele OMON trag în protestatari cu gloanțe de cauciuc

252
(reînnoit 23:02 11.08.2020)
Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra demonstranților din centrul Minskului, capitala Belarusului.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În capitala Belarusului protestele împotriva rezultatelor alegerilor au degenerat din nou în violențe. Ciocniri violente au izbucnit în parcul “Mihail Pavlov” între demonstranți și trupele OMON, transmite reporterul RIA Novosti.

Inițial, un grup mare al susținătorilor opoziției s-au adunat în preajma stației de metrou “Mihailovo”. Reprezentanții structurilor de forță au încercat să disperseze mulțimea, iar oamenii au dat în retragere pe bulevardul Dzerjinski spre parcul din apropiere. Acolo protestatarilor li s-au alăturat noi oameni. Au început noi ciocniri, unele persoane au fost reținute.

Trupele OMON trag cu gloanțe de cauciuc asupra oamenilor, care încearcă să se ascundă prin parc, însă în perimetrul acestuia se află dubele miliției.

Totodată, potrivit reporterului Sputnik Belarus, OMON ia cu asalt scările blocurilor de pe bulevardul Rokossovski, unde se ascund protestatarii.

Trupele OMON belaruse au intrat în confruntare cu protestatarii și pe Bulevardul Dzerzhinsky din Minsk, transmite RIA Novosti.

Poliția folosește gloanțe de cauciuc pentru a dispersa susținătorii opoziției adunați la proteste. Protestatarii încearcă să se grupeze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

252
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Tematic
Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania și își îndeamnă susținătorii “să aibă grijă de ei”
Ultima oră: Tihanovskaia îndeamnă belarușii să renunțe la proteste
Proteste în Belarus: Ciocniri violente între demonstranți și OMON în Brest - Video

Загрузка...