Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

Rusia condamnă intenția SUA de a părăsi Acordul Cer Liber

181
(reînnoit 18:01 22.05.2020)
Rusia condamnă intenția SUA de a-și justifica părăsirea acordului Cer Liber prin evocarea unor probleme tehnice.

BUCUREȘTI, 22 mai – Sputnik. Rusia respinge orice tentative ale Statelor Unite de a-și justifica părăsirea acordului Cerul Liber prin existența unor probleme de ordin tehnic, a declara agenției RIA Novosti viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Alexandr Grușko.

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că țara lui ar intenționa să părăsească acordul pentru că Rusia nu l-ar respecta. Totodată, el a precizat că „există o șansă foarte bună” pentru încheierea unui „nou acord”.

“Respingem orice tentative de a justifica părăsirea acestei înțelegeri fundamentale prin evocarea unor probleme tehnice. Reamintesc că orice acord în domeniul securității militare, de regulă, e o materie foarte complicată. Atunci când există voință politică (iar acestea sunt semnate când există o voință politică) toate problemele sunt rezolvate în baza cooperării, în baza unui echilibru al intereselor și sunt luate în considerație necesitățile de a păstra funcționalitatea regimurilor respective”, a declarat Alexandr Grușko.

Diplomatul rus a subliniat că nu există niciun fel de piedici pentru o continuare a discuțiilor în jurul problemelor tehnice și în acest caz nu este nevoie de o recurgere la părăsirea acordului.

“Dacă se va pleda pentru ieșirea din acord, atunci nu vor exista niciun fel de soluții la probleme tehnice pentru că nu va exista instrumentul în sine, care peste 20 de ani servește intereselor de menținere a păcii și securității în Europa și a reprezentat o parte componentă a sistemului securității militare, unde toate componentele sunt interdependente”, a declarat viceministrul rus.

De asemenea, Grușko a declarat că Rusia nu a încălcat în niciun fel prevederile acordului, remarcând că Moscova “are mai multe pretenții în privința respectărilor prevederilor Acordului din partea Statelor Unite”.

Aceste momente, potrivit lui, sunt niște probleme tehnice destul de dificile, care trebuie să fie rezolvate în cadrul unui organ specializat – comisia, care apreciază respectarea acordului, lucrează asupra perfecționării mecanismului de implementare și examinează toate probleme care pot apărea din parte fiecărei părți în procesul efectuării zborurilor de observare.

Reprezentantul MAE a subliniat că acordul Cerul Deschis a garantat pacea și securitatea în Europa “fiind o parte componentă a sistemului de securitate militară, unde toate componentele sunt interdependente”.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în anul 1992 și a devenit una din măsurile pentru consolidarea încrederii în Europa după Războiul Rece. Documentul a intrat în vigoare din anul 2002 și permite statelor semnatare să culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar din fiecare țară. Acordul a fost semnat de 34 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

181
Tagurile:
SUA, Acord cer deschis, Rusia
Tematic
Trump anunță că SUA vor părăsi acordul Cer Deschis
Los Angele

Șeful diplomației UE ia atitudine față de protestele din SUA

39
Reprezentantul diplomației europene, Josep Borrell a comentat situația legată de protestele și dezordinile de stradă din SUA.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și Securitate Comună, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă violența și rasismul de orice gen, îndeamnă la o diminuare a tensiunii.

“Noi, aici în Europa, ca și oamenii din SUA, suntem șocați de moartea lui George Floyd... Susținem dreptul la un protest pașnic. Condamnăm violența și rasismul de orice gen. Desigur, îndemnăm la o detensionare a situației”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă.

Dezordinile de stradă au explodat în Minneapolis într-un șir de orașe din SUA acum o săptămână după decesul bărbatului de culoare, George Floyd, în timpul reținerii de către poliție. În internet au apărut video în care se observă în care polițiștii l-au încătușat pe Floyd, l-au doborât la pământ, iar unul din reprezentanți ai forțelor de ordine i-a pus un genunchi pe gât. Floyd a spus de câteva ori că nu poate respira. Băratul a murit în secția de reanimare. După declanșarea protestelor au fost concediați, iar unul din ei a fost acuzat de omor din imprudență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
SUA
Tematic
SUA, tactică de război: elicopter militar dispersează protestatarii violenţi în DC - VIDEO
Patru polițiști împușcați în St. Louis în timpul protestelor care fac ravagii în SUA
Maduro sfidează SUA: anunță că va vizita Iranul în scurt timp

Загрузка...
Nicolas Maduro

Maduro sfidează SUA: anunță va vizita Iranul în scurt timp

43
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat că va efectua în curând o vizită în Iran pentru a semna mai multe acorduri comerciale.

BRUXELLES, 2 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că va vizita Iranul în scurt timp pentru a semna acorduri de cooperare în domeniul energiei şi în alte sectoare.

Anunțul președintelui venezuelean are loc după ce, săptămâna trecută, Iranul a trimis cinci tancuri de petrol în ţara sud-americană care se confruntă cu o criză de combustibil din cauza sancțiunilor americane. Venirea petrolierelor iraniene a fost salutată ca o mare victorie împotriva blocadei SUA.

Vasul Fortune a fost primul petrolier din Iran care a ajuns în Venezuela, el fiind urmat de alte patru vase, ‘Clavel,’  ‘Forest,’  ‘Faxon’ și ‘Petunia’ care au adus aducă mai mult de 1,5 milioane ede barili de petrol în această țară sud-americană, sfidând sancțiunile SUA și dovedind o cooperare strânsă și reușită între Caracas și Teheran.

"Sunt obligat să merg să mulţumesc personal oamenilor", a declarat Maduro pentru televiziunea de stat din Venezuela cu privire la vizita sa în Iran, dar nu a precizat data la care va efectua această călătorie.

43
Tagurile:
SUA, Nicolas Maduro
Tematic
Atudorei: ”Iranul, grav afectat de infecția cu COVID-19, iar SUA îi impune noi sancțiuni”
SUA au pierdut în fața Iranului – înfrângere legată de controversatul 11 septembrie 2001!
Iranul cere SUA „să pună capăt violenţelor" împotriva propriului lor popor
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA

Загрузка...
Seismograph

Acum: Cutremur neașteptat de puternic în România

0
Acum puțin timp, Institutul Național de cercetare dezvoltare pentru fizica Pământului a transmis datele unui cutremur neașteptat de puternic
0
Tagurile:
Vrancea, cutremur

Загрузка...