This photo taken on May 7, 2013 shows Russian and the US flags running up as the US Secretary of State arrives at Moscow Vnukovo Airport

SUA vor negocia cu Rusia controlul armelor nucleare

113
(reînnoit 12:40 22.05.2020)
După ce s-a retras din Tratatul privind spaţiul aerian deschis, Statele Unite se pregătesc să poarte discuții „semnificative” cu Rusia cu privire la armele nucleare, a declarat consilierul lui Trump, Robert O'Brien.

BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik, Doina Crainic. SUA intenționează să înceapă negocierile cu Rusia privind controlul armelor, în ciuda retragerii din Tratatul privind spaţiul aerian deschis, a declarat, pe 22 de mai, Robert O'Brien, consilierul în probleme de securitate națională al președintelui Trump.

„Vom avea în curând negocieri importante privind controlul armelor cu partea rusă”, a declarat O'Brien, potrivit Sputnik France

Acesta a adăugat că țara sa nu intenţionează să se retragă din tratatul New Start, deși a anulat deja tratatul FNI.

„Nu cred acest lucru. Am format o echipă puternică pentru negocieri. Președintele a ales un trimis special pentru a o conduce. Este mareșalul Billingslea. De asemenea, avem oameni din Ministerul Energiei, Ministerul Apărării și Departamentul de Stat care se pregătesc pentru negocierile cu Rusia. Vom desfășura negocieri privind controlul armelor nucleare. Credem că acest lucru este important”, a subliniat Robert O'Brien.

O următoare întâlnire între ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe, Sergei Riabkov, și reprezentantul președintelui SUA în chestiunea controlului armelor, Marshall Billingslea, a fost menționată cu o zi înainte de Wall Street Journal, care s-a referit la o sursă din administrația Trump. În prezent, părțile discută ca întrunirea să aibă loc la Viena.

Anterior, Statele Unite și-au exprimat intenția de a extinde tratatul New Start, care expiră în 2021. Totuşi, propune extinderea acestuia pentru a include arme care nu sunt incluse în tratatul actual și pentru a atrage China în tratat, deşi aceasta nu dorește să participe la acest tip de negocieri.

Retragerea SUA din Tratatul „Cerul Deschis”

Președintele american a anunțat pe 21 mai intenția sa de a retrage Statele Unite din tratatul „Cerul Deschis”, semnat de 35 de țări. Încheiat în 1992, acordul prevede efectuarea de zboruri de observare, de către avioane neînarmate, deasupra teritoriilor țărilor membre. Pentru a-și justifica decizia, Donald Trump a acuzat Rusia că nu ar respecta termenii acordului. La rândul său, Moscova respinge acuzațiile.

Sfârșitul tratatului FNI

La 1 februarie 2019, Statele Unite au lansat procedura de retragere din acordul bilateral privind forțele nucleare intermediare (FNI), după ce au acuzat Rusia, fără a prezenta dovezi, de fabricarea rachetei 9M729 a cărei rază de acțiune ar putea atinge 2.500 de kilometri, potrivit surselor lor.

Moscova a calificat acuzațiile de la Washington drept nefondate, subliniind că racheta 9M729 nu a fost proiectată sau testată cu o rază de acţiune mai mare decât limitele stabilite.

Pe 2 august 2019, Statele Unite s-au retras oficial din tratatul FNI.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
Arme, control, Rusia, SUA
Los Angele

Șeful diplomației UE ia atitudine față de protestele din SUA

35
Reprezentantul diplomației europene, Josep Borrell a comentat situația legată de protestele și dezordinile de stradă din SUA.

BUCUREȘTI, 2 iun – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și Securitate Comună, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană condamnă violența și rasismul de orice gen, îndeamnă la o diminuare a tensiunii.

“Noi, aici în Europa, ca și oamenii din SUA, suntem șocați de moartea lui George Floyd... Susținem dreptul la un protest pașnic. Condamnăm violența și rasismul de orice gen. Desigur, îndemnăm la o detensionare a situației”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe de presă.

Dezordinile de stradă au explodat în Minneapolis într-un șir de orașe din SUA acum o săptămână după decesul bărbatului de culoare, George Floyd, în timpul reținerii de către poliție. În internet au apărut video în care se observă în care polițiștii l-au încătușat pe Floyd, l-au doborât la pământ, iar unul din reprezentanți ai forțelor de ordine i-a pus un genunchi pe gât. Floyd a spus de câteva ori că nu poate respira. Băratul a murit în secția de reanimare. După declanșarea protestelor au fost concediați, iar unul din ei a fost acuzat de omor din imprudență.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
SUA
Tematic
SUA, tactică de război: elicopter militar dispersează protestatarii violenţi în DC - VIDEO
Patru polițiști împușcați în St. Louis în timpul protestelor care fac ravagii în SUA
Maduro sfidează SUA: anunță că va vizita Iranul în scurt timp

Загрузка...
Nicolas Maduro

Maduro sfidează SUA: anunță va vizita Iranul în scurt timp

43
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat că va efectua în curând o vizită în Iran pentru a semna mai multe acorduri comerciale.

BRUXELLES, 2 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că va vizita Iranul în scurt timp pentru a semna acorduri de cooperare în domeniul energiei şi în alte sectoare.

Anunțul președintelui venezuelean are loc după ce, săptămâna trecută, Iranul a trimis cinci tancuri de petrol în ţara sud-americană care se confruntă cu o criză de combustibil din cauza sancțiunilor americane. Venirea petrolierelor iraniene a fost salutată ca o mare victorie împotriva blocadei SUA.

Vasul Fortune a fost primul petrolier din Iran care a ajuns în Venezuela, el fiind urmat de alte patru vase, ‘Clavel,’  ‘Forest,’  ‘Faxon’ și ‘Petunia’ care au adus aducă mai mult de 1,5 milioane ede barili de petrol în această țară sud-americană, sfidând sancțiunile SUA și dovedind o cooperare strânsă și reușită între Caracas și Teheran.

"Sunt obligat să merg să mulţumesc personal oamenilor", a declarat Maduro pentru televiziunea de stat din Venezuela cu privire la vizita sa în Iran, dar nu a precizat data la care va efectua această călătorie.

43
Tagurile:
SUA, Nicolas Maduro
Tematic
Atudorei: ”Iranul, grav afectat de infecția cu COVID-19, iar SUA îi impune noi sancțiuni”
SUA au pierdut în fața Iranului – înfrângere legată de controversatul 11 septembrie 2001!
Iranul cere SUA „să pună capăt violenţelor" împotriva propriului lor popor
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA

Загрузка...