Ministerul Afacerilor Externe

Moscova îndeamnă Israelul și Palestina nu escaladeze situația

194
(reînnoit 20:41 21.05.2020)
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei îndeamnă Israelul și Palestina să se abțină de la orice acțiuni care ar putea contribui la escaladarea situației în Orientul Mijlociu.

BUCUREȘTI, 21 mai – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat toate părțile ale conflictului palestino-israelian să se abțină de la pașii care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune.

“Reiterăm poziția principială a Rusiei în susținerea unei reglementări complexe și durabile a conflictului palestino-israelian în baza principiului a două state în cadrul normelor juridice existente. Îndemnăm toate părțile să se abțină de la orice pași care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune și să împiedice crearea unor condiții pentru reluarea unor negocieri palestino-israeliene directe”, se menționează în declarația MAE de la Moscova.

„Rusia, în calitatea ei de participant la “cvartetul” mediatorilor internaționali, continuă să mențină contactele cu reprezentanții ONU, UE și SUA cu scopul pregătirii desfășurării în perioada următoare a întrevederii în acest format cu o posibilă implicare a statelor arabe cointeresate și a Ligii Statelor Arabe”, mai precizează diplomația rusă.

Partea rusă menționează că a avertizat în mai multe rânduri partenerii săi israelieni în privința realizării unor planuri unilaterale care contravin bazei normelor internaționale pentru reglementarea conflictului din Orientul Mijociu, inclusiv rezoluțiile respective ale Consiliului de Securitate și al Adunării Generale a ONU, precum și inițiativa de pace arabă.

„Provoacă îngrijorări faptul că astfel de acțiuni expansioniste ale Israelului ar putea provoca un nou val al violențelor pe teritorii palestiniene, precum și o situație instabilă în Orientul Mijlociu în ansamblu”, menționează MAE de la Moscova.

Mai devreme, președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat că Palestina a decis să se retragă din toate acordurile cu Israelul și SUA în contextul intenției guvernului israelian de a anexa teritorii palestiniene.

În cadrul procesul de reglementare a procesului cu Israelul, palestinienii, care este acum suspendat, cer ca viitoarele frontiere între cele două state suverane să treacă pe linii care au existat până la Războiul de Șase Zile din 1967, cu un posibil schimb de teritorii. Ei speră că vor putea să-și creeze propriul stat pe malul de Vest al râului Iordan și în Fâșia Gaza, iar Ierusalimul de Est ar urma să devină capitala lor. Israelul refuză să revină la frontierele din 1967, cu atât mai mult să împartă Ierusalimul cu arabii, pe care au declarat-o capitală a țării, eternă și indivizibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
Palestina, Israel, Rusia, Ministerul Afacerilor Externe
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
Afacerea secolului: Palestina rupe „toate legăturile” cu SUA și Israel
Palestina se retrage din toate acordurile cu Israelul și SUA
SUA și Germania se bat pe Palestina: Iohannis ține partea Germaniei

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

206
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

206
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

103
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

103
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...