Всемирный банк

Banca Mondială: Pandemia poate arunca 60 de milioane de oameni în sărăcie extremă

217
(reînnoit 01:30 21.05.2020)
Progresele lumii în eliminarea sărăciei vor cunoaşte o piedică majoră din cauza pandemiei de Covid-19, situaţia forțând mai multe persoane să supraviețuiască cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi, a avertizat Banca Mondială într-un raport recent.

BUCUREŞTI, 20 mai – Sputnik, Doina Crainic. „Pandemia și blocarea economiilor avansate ar putea împinge 60 de milioane de oameni într-o sărăcie extremă, ceea ce va anula o mare parte din progresele recente realizate în atenuarea sărăciei”, a declarat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, citat de RT. Potrivit acestuia, criza fără precedent ar putea anula până la trei ani de progrese în această direcţie.

Pandemia a afectat economia globală, care poate cădea într-o recesiune profundă și să se contracteze cu până la cinci la sută în acest an, a arătat instituția cu sediul la Washington.

Luna trecută, banca a arătat că este posibil ca criza economică declanșată de virus să provoace prima creștere a sărăciei la nivel global din 1998, când s-a declanşat criza financiară asiatică. Chiar și potrivit celui mai puţin grav scenariu estimat de bancă, aproximativ 49 de milioane de oameni vor cădea în sărăcie extremă, pe care banca o definește ca fiind traiul cu mai puțin de 1,90 USD de persoană pe zi.

Pentru a ajuta în combaterea virusului mortal, Banca Mondială a oferit programe de finanțare de urgență în 100 de țări. Astfel, au fost deblocate 160 de miliarde de dolari sub formă de subvenții și sprijin financiar pe o perioadă de 15 luni, fiind aplicată și suspendarea plăților datoriilor. Cea mai mare parte a ajutorului financiar va merge către Africa Subsahariană, întrucât se estimează că regiunea va fi cel mai grav afectată în ceea ce privește sărăcia extremă.

Majoritatea instituțiilor financiare internaționale au tras deja semnale de alarmă cu privire la impactul devastator al pandemiei de coronavirus, unele estimări indicând faptul că produsul intern intern brut global ar putea scădea cu aproape 10%. De asemenea, ONU a avertizat anterior că pandemia ar putea declanșa și o penurie alimentară la nivel mondial, în timp ce agenția sa privind forţa de muncă a estimat că s-ar putea pierde 195 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
Pandemie, Banca Mondială
Tematic
România negociază un împrumut de un miliard de euro de la Banca Mondială
Dăncilă, întâlnire importantă în SUA cu Banca Mondială
Banca Mondială recunoaște riscul unui mare cutremur în România!
Omul lui Trump, ales șef pe Banca Mondială
În timp ce UE se ceartă pe ”solidaritate”, România se îndatorează la Banca Mondială
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

52
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

52
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...
Игрок сборной России Юрий Жирков, игрок сборной России Георгий Джикия, игрок сборной Бельгии Дрис Мертенс, игрок сборной Бельгии Ромелу Лукаку (слева направо) в матче 1-го тура группового этапа чемпионата Европы по футболу 2020 между сборными Бельгии и России.

Îngenuncherea jucătorilor de fotbal - „Un semn de supunere ideologică”

85
(reînnoit 20:09 15.06.2021)
Filosoful francez Robert Redeker a comentat gestul jucătorilor de fotbal de a îngenunchea, gest care ar simboliza „lupta împotriva rasismului și discriminării”. Potrivit filosofului, în realitate, este un „semn al supunerii față de imperative ideologice”.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. „Jucătorii sunt folosiți ca nişte marionete pentru ceva în afara fotbalului. Este un atac grav asupra libertății lor de conștiință”, a spus filosoful francez Robert Redeker pentru Sputnik France

Redeker nu este de acord cu gestul simbolic pe care jucătorii echipei Franței se pregătesc să-l facă marți, 15 iunie. Cu o zi înainte, căpitanul echipei Franței, Hugo Lloris, a anunțat la o conferință de presă că colegii săi vor îngenunghea înainte de începerea meciului cu Germania.

Sportivi din întreaga lume au copiat acest gest, care are legătură cu mişcarea Black Lives Matter din Statele Unite. Totuşi, în spatele acestui gest aparent inofensiv se ascunde de fapt o adevărată chestiune politică, susţine Redeker.

„Folosim sportul și pe jucători pentru a transmite un mesaj ideologic, despre care credem, poate în mod greșit, că este popular. Este vorba despre o lecție de morală, sau mai bine zis, despre ceea ce Nietzsche numea «moralina»: cineva îți spune cine sunt [oamenii] buni și cine sunt cei răi, aşa cum ți se spune şi cum trebuie să gândești pentru a nu face parte din tabăra celor răi”, a spus filosoful francez, care este şi autorul cărții „Mai putem iubi fotbalul?” (ed. du Rocher).

De asemenea, Robert Redeker îl consideră mai ales ca pe „un semn de supunere față de imperative ideologice, morale și politice”, gest care, potrivit lui, ar fi „impus de puterea culturală a Statelor Unite”. Însă această atitudine este departe de a fi unanimă în rândul susținătorilor.

Sâmbătă, 12 iunie, la Sankt Petersburg, suporterii ruși i-au huiduit pe jucătorii belgieni care au îngenuncheat înainte de meci, în timp ce jucătorii echipei Sbornaïa au rămas în picioare. De asemenea, duminică, 13 iunie, la Wembley, Londra, fluierele de dezaprobare s-au amestecat cu aplauzele când jucătorii englezi au îngenuncheat.

Cu câteva zile mai devreme, pe 10 iunie, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a descris acest gest drept o „provocare aberantă”. „Nu am nicio simpatie pentru aceste gesturi de îngenunchere. Nu cred că aceste lucruri au ce căuta pe teren. Sportul este despre altceva. Sportivii joacă în picioare”, spus Orban, care a adăugat că nu putem îngenunchea decât „în fața lui Dumnezeu sau a națiunii”.

Pe lângă jucătorii ruși și maghiari, cei scoțieni și croați au anunțat deja că nu vor îngenunchea înaintea meciului. De la anunțul lui Hugo Lloris, hashtagul #BoycottEquipeDeFrance a început să fie distribuit masiv pe Twitter.

Robert Redeker crede că această atitudine semnalează, pe de altă parte, o formă de politizare a sportului de nivel înalt, fenomen care este în creştere.

„În trecut, sportul era trăit ca un moment de neutralizare a tensiunilor. În contextul acestei confiscări a sportului de către moralină, se întâmplă opusul: o punere în scenă a tensiunilor societale”, a mai comentat filosoful francez.

85
Tagurile:
Fotbal

Загрузка...