Russian President Vladimir Putin meets with Palestinian Authority President Mahmoud Abbas

Palestina se retrage din toate acordurile cu Israelul și SUA

213
Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că țara sa se va retrage din toate acordurile cu Israelul și SUA, în contextul planurilor de anexare ale premierului israelian Benjamin Netanyahu.

BUCUREŞTI, 20 mai – Sputnik, Doina Crainic. „Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Statul Palestina sunt de astăzi eliberate de toate acordurile și înțelegerile cu guvernele american și israelian și de toate obligațiile în baza acestor înțelegeri și acorduri, inclusiv cele de securitate”, a spus președintele Mahmoud Abbas la o întrunire în Ramallah, potrivit RT.  

Anunțul vine ca răspuns la planurile lui Netanyahu de anexare a așezărilor evreiești din Cisiordania, planuri care au fost prezentate în acordul „Deal of the Century” propus de președintele american Donald Trump și anunțat în ianuarie.

Abbas a precizat clar că vede Israelul ca pe o „putere ocupantă” în ceea ce priveşte Cisiordania.

„Autoritatea israeliană ocupantă trebuie acum să îşi îndeplinească toate obligațiile sale ca putere ocupantă a teritoriilor palestiniene. Trebuie să suporte toate consecințele, iar Dreptul internațional umanitar și Convenția de la Geneva impun, de asemenea, autorității ocupante responsabilitatea de a se îngriji de rezidenții aflați sub ocupație”, a adăugat Abbas.

Acordurile pe care Autoritatea Palestiniană le consideră acum nule includ Acordurile de la Oslo (1993), Acordul Hebron (1997) și Acordul Wye River (1998), care stabileau parametrii de securitate între AP și Israel în Cisiordania.

De asemenea, Abbas a fost la fel de acuzator la adresa SUA, pe care a numit-o „partener-cheie” al Israelului și spunând că administrația Trump are „responsabilitatea deplină” pentru „ocuparea poporului palestinian”.

SUA s-au poziţionat în sprijinul planurilor de anexare de către Israel. Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat luna trecută că decizia aparţine „în cele din urmă” Israelului, dar că liderii americani se vor consulta în „privat” cu guvernul israelian dacă planul va fi aplicat.

Acordul propus de Trump, care conferă palestinienilor independență condiționată, a fost criticat ferm pentru favorizarea Israelului și a fost respins de Palestina, fiind criticat şi de țările arabe și europene. Planul prevede schimbări teritoriale în favoarea Israelului în Ierusalim și Cisiordania, anexate de Iordania în 1949 și preluate de Israel în războiul din 1967.

Abbas a respins anterior acordul răspunzând lui Trump: „Drepturile noastre nu sunt de vânzare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
SUA, Israel, Palestina
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

105
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

105
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

53
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

53
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...