Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to a vote on a bill tightening regulations on foreign universities operating in Hungary.

După Germania, și Ungaria refuză o decizie a Curții de Justiție a UE

547
(reînnoit 14:07 19.05.2020)
Europa este în șoc: a apărut a doua țară care refuză o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, și anume Ungaria, pe chestiunea legată de migrație, după ce Germania a refuzat decizia CJUE pe o speță economică.

BRUXELLES, 19 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Agenția de știri oficială a Ungariei MTI informează că Guvernul ungar nu acceptă sentinţa pronunţată de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privind zonele de tranzit (pentru migranți). Mai mult, Guvernul de la Budapesta examinează dacă funcţionarea acestora este în conflict cu Constituţia Ungariei, potrivit lui György Bakondi, consilierul-şef pentru securitate internă al prim-ministrului ungar.

György Bakondi a subliniat că zona de tranzit este un element de control al frontierei, care funcţionează bine, iar demontarea ei ar reduce efectul descurajant al gardului construit de-a lungul frontierei şi chiar ar provoca o situaţie similară crizei privind imigranţii din 2015.

Potrivit aceluiași oficial, odată cu ridicarea restricţiilor de părăsire a locuinţelor, se poate constata o intensificare semnificativă pe principalele rute de migraţie, iar dacă Turcia îşi redeschide graniţele pentru imigranţi, numărul de persoane de pe ruta balcanică ar putea creşte în continuare, în timp ce la graniţa greco-turcă se pot isca confruntări serioase.

Oficialul maghiar a adăugat că, în prezent, imigranţii reprezintă o ameninţare nu doar pentru securitatea internă, ci şi pentru sănătatea publică, deoarece nu se ştie câte dintre cele 130 000 de persoane de pe ruta balcanică au fost infectate cu coronavirus.

Ungaria va apela la toate oportunităţile legale pentru a revizui sentinţa pronunţată privind zonele de tranzit, a mai anunțat consilierul-şef pentru securitate internă al prim-ministrului ungar, arătând că ţările europene sunt preocupate în prezent de combaterea epidemiei de coronavirus şi de provocările economice în urma pandemiei, motiv pentru care sosirea în masă a imigranţilor şi încărcarea sistemului de asistenţă medicală nu sunt de dorit.

Germania a deschis sezonul anti-CJUE

Pe 5 mai, judecătorii Curţii Constituționale a Germaniei au decis că programul inițiat de Banca Central Europeană (BCE) de cumpărare a titlurilor de stat, care a fost lansat în anul 2015, este neconstituţional. Astfel Curtea Constituţională din Germania a contrazis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Consecința deciziei Curții Constituționale de la Berlin nu acționează doar în plan juridic, ci şi în cel politic, indicând o formă de neobediență față de Bruxelles și arătând că acele ţări care nu execută deciziile CJUE nu ar mai putea fi obligate să o facă dacă legislația internă are alte prevederi.

Cum UE este deja afectată de pandemie și de semnalele de lipsă de solidaritate și coeziune de care a dat dovadă în ultima perioadă, faptul că două state refuză deciziile CJUE arată că Uniunea se confruntă cu o criză de credibilitate și legitimitate gravă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

547
Tagurile:
Curtea Europeană de Justiție, Germania, Ungaria
Tematic
Lege istorică în Parlament, inițiată de Titus Corlățean. Ungaria se va enerva rău!
Ungaria acuză UE pentru ”vânătoarea de vrăjitoare şi campania de denigrare”
Președintele Comisiei Europene amenință Ungaria, Budapesta acuză ”dictatura liberală”
Dramă pentru 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria
Ambasadorii din cinci țări, certați de Budapesta pentru fake news despre Ungaria
Viktor Orban: Ungaria luptă împotriva coronavirusului pe patru fronturi
Ungaria dă clasă Europei: a primit 31 de milioane de măști din China
LGBT

Drapelul LGBT va fi arborat deasupra Departamentului de Stat și a ambasadelor SUA

135
Deşi, în ciuda promisiunii electorale a lui Joe Biden, steagurile LGBT nu sunt încă permise deasupra bazelor militare americane, diplomația țării încalcă linia administrației lui Trump și anunță viitoarea arborare a acestor steaguri deasupra misiunilor diplomatice.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Pentru a marca 6 ani de la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Statele Unite, Departamentul de Stat va arbora steagul LGBT deasupra sediului său central și a clădirilor misiunilor sale în străinătate între 26 și 28 iunie.

Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán
© AP Photo / MTI, Szilard Koszticsak

„Un lucru pe care îl pot anunța astăzi pentru prima dată este că la sfârșitul acestei luni Departamentul de Stat va arbora steagul Progresului, un simbol care se referă la diversitatea și intersecționalitatea LGBTQI, a oamenilor și a comunităților [LGBTQI] din întreaga lume”, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken la un podcast al Consiliului Atlantic.

Secretarul de stat al SUA a explicat că ambasadorilor SUA și altor șefi de misiune din întreaga lume li s-a permis anterior să afişeze steagul în birourile și pe clădirile lor.

„Fiecare țară în care suntem reprezentați, șefii de misiune, ambasadorii noștri, birourile noastre – oricine este responsabil – au dreptul de a ridica steagul mândriei pe fațada ambasadei”, a adăugat acesta, potrivit Sputnik France

Decizia lui Trump, respinsă

Cu acest gest, Departamentul de Stat se opune deciziei administrației Trump de a respinge cererile ambasadelor americane de a afișa steagului LGBT. Fostul secretar de stat Mike Pompeo, un creștin evanghelic ferm, care s-a opus public căsătoriilor între persoane de același sex, a subliniat la acea vreme că numai drapelul american trebuie să apară deasupra ambasadelor americane. Mai mult, a limitat chiar vizele pentru intrarea în Statele Unite pentru partenerii diplomaților gay străini.

Noua politică a lui Joe Biden

De la începutul mandatului său, Joe Biden promisese că va apăra drepturile minorităților sexuale din lume şi că va fi o prioritate. Biden a relansat în special o inițiativă luată în 2011 de Barack Obama pentru „promovarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer și intersexuale (LGBTQI) din întreaga lume”.

De asemenea, democratul a abrogat interdicția aplicată persoanelor transgender de a se înrola în armata SUA, anulând o altă decizie luată de predecesorul său. Cu toate acestea, și-a încălcat promisiunea de a permite arborarea steagurilor LGBT la bazele militare americane. În conformitate cu legea adoptată sub Donald Trump, care interzice orice steag neoficial în unităţile armatei, steagurile LGBT sunt încă interzise la bazele militare din întreaga țară, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe 4 iunie.

135
Tagurile:
LGBT, SUA

Загрузка...
Vaccină Johnson & Johnson

Israelul vrea vaccineze toți adolescenții din teama răspândirii variantei Delta

42
(reînnoit 18:05 22.06.2021)
Autoritățile israeliene au recomandat luni vaccinarea împotriva COVID-19 a tuturor adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pentru a împiedica reapariția epidemiei din cauza variantei Delta identificată pentru prima dată în India.

BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik. Luna trecută, Israelul a extins campania de vaccinare la adolescenți, dar părinții au fost până acum liberi să decidă dacă îi vaccinează sau nu.

© Sputnik / Ilya Pitalev

În timp ce trei sferturi dintre israelienii eligibili sunt vaccinați împotriva coronavirusului, cazurile de contaminare au scăzut de la 10.000 pe zi în ianuarie la mai puțin de 12 cazuri pe zi la începutul lunii iunie, ceea ce a permis țării să ridice aproape toate măsurile restrictive.

Însă săptămâna aceasta au apărut două focare în școli, ceea ce a alimentat dezbaterile cu privire la riscul prezentat de varianta Delta și a determinat autoritățile să recomande vaccinarea adolescenților înainte de perioada vacanţei de vară, potrivit Sputnik France

În același timp, Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că israelienii care călătoresc în țări considerate nesigure se vor confrunta cu amenzi mari.

42
Tagurile:
Israel

Загрузка...
George Simion, AUR

George Simion, declarația zilei: Statul român a ajuns doar un executant onorific

0
Co-președintele AUR a avut o intervenție fulminantă în plenul Camerei Deputaților, denunțând situația reală a statului român și combinațiile care duc la asta.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Controversatul liderul al AUR, deputatul George Simion a avut o intervenție excepțională în plenul Camerei, la ”Ora Guvernului”, invitat fiind ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la Strategia energetică naţională, promisă de ministru încă de acum câteva luni, Simion constată că guvernul își bate joc de parlament, care ”din păcate, devine din ce în ce mai mult în statul român o instituţie onorifică”.

”Ministrul Energiei ne-a promis că va fi aprobată şi va intra în Parlament, la începutul lunii aprilie, strategia energetică naţională”, a spus Simion, constatând că ”suntem la sfârşitul lunii iunie şi această strategie este încă în Parlament şi vrem să ştim de ce s-a întâmplat acest lucru”.

Care să fie motivul din spatele acestei sfidări a principalei instituții a statului? Posibile interese private: ”Vrem să ştim de la domnul ministru de ce planează această suspiciune asupra relaţiei domniei sale cu domnul Gabriel Comănescu, cunoscut afacerist, asociat în mass media cu PNL”.

George Simion a insistat asupra unor lămuriri privind includerea în PNRR a firmei GSP Power, dar și ”ce expertiză şi câţi angajaţi are această companie”.

Simion a declarat fără echivoc: ”Din păcate, astăzi, statul român, prin guvernanţii săi, este un biet executant”.

Pe de altă parte, Simion pune problema minelor: ”Vrem să ştim de la ministrul Energiei ce demersuri a întreprins în relaţia cu omologii europeni şi la nivelul Comisiei Europene pentru a prelungi termenul în care minele din România se vor închide”.

”Polonia a prelungit acest termen până în 2050”, atrage atenția Simion, precizând că în schimb, ”sistemul energetic naţional (românesc) ajunge să importe, multe zile din 2021, energie electrică din Ungaria”.

Deputatul AUR i-a cerut direct ministrului să spună ”Cum v-aţi uitat în ochii noştri şi aţi spus că lucrătorii de la mina de uraniu de la Crucea nu vor fi disponibilizaţi şi îşi vor găsi loc de muncă în continuare la ecologizarea şi conservarea minei”.

În fapt, în momentul acesta, România este obligată să cumpărr uraniu din alte state, ”când avem uraniu la noi în ţară”.

”Este Guvernul României într-adevăr reprezentat de guvernanţi - sau de simpli executanţi în materie de sistem energetic naţional?”, a încheiat Simion.

0
Tagurile:
George Simion

Загрузка...