Austria vrea ca UE fie bancher: dea, dar numai cu împrumut!

116
Cancelarul Austriei a reacționat la propunerea franco-germană a unui plan pentru redresarea UE în valoare de 500 miliarde de euro: ajutorul european ar trebui să ia "formă de împrumuturi, şi nu de subvenţii"

BRUXELLES, 19 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Guvernul austriac are propria viziune asupra planului anunțat ieri de Angela Merkel și Emmanuel Macron de relansare a Uniunii cu un aport de 500 de miliarde de euro. Și anume, Sebastian Kurz a cerut ca orice ajutor european să ia "forma de împrumuturi, şi nu de subvenţii".

"Poziţia noastră rămâne neschimbată. Suntem dispuşi să ajutăm ţările cele mai afectate cu împrumuturi", a scris aseară pe Twitter cancelarul austriac.

Și înainte de această postare care nu lasă loc de îndoială, în Austria a fost publicată o declarație oficială care afirma că statul austriac va continua "să dea dovadă de solidaritate şi să sprijine ţările care au fost cele mai afectate de criza coronavirusului", dar respinge orice idee de "subvenţii".

Poziția Austriei este net diferită de cea franceză, Emmanuel Macron vorbind în prezentarea planului de 500 de miliarde de euro că fondurile în cauză "nu vor fi împrumuturi, ci alocări directe" către ţările cele mai afectate. Franța a făcut eforturi pentru a atrage și Germania de partea sa. În schimb, cancelarul Austriei și-a găsit și aliați împotriva planului franco-german:

Într-un alt mesaj pe Twitter, Sebastian Kurz indică că a avut "un schimb bun de păreri cu premierii Danemarcei, Regatului Ţărilor de Jos şi Suediei în legătură cu propunerea aşteptată a Comisiei Europene privind fondul de relansare". Ţările menţionate de Sebastian Kurz, ca şi Austria, s-au opus constant ideii de a utiliza instrumente de mutualizare a datoriei comune pentru fondul de relansare.

"Ne aşteptăm ca CFM (Cadrul financiar multianual) actualizat să reflecte noile priorităţi, în loc să se ridice plafonul", a mai scris Sebastian Kurz pe twitter, dovedind o inflexibilitate care a pus deja în conflict cele două tabere din Uniune, împărțite de presă între așa numita tabără a țărilor din Nord și grupul celor din Sud.

Ieri, Germania și Franța au lansat propunerea unui plan european de redresare economică în valoare de 500 miliarde de euro.

Fondul de reconstrucție va aloca ”bani pentru sectoarele și regiunile cele mai afectate”, a declarat cancelarul german Angela Merkel. Există riscul unei periclitări a coeziunii Uniunii din cauza efectelor noului coronavirus, iar pentru a evita acest lucru "Europa trebuie să stea împreună", a fost opinia lui Merkel.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a apreciat că ”aceasta este o criză fără precedent”, afirmând că e nevoie de un efort european comun în vederea combaterii pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
UE, Austria

Putin: Imaginea lui Joe Biden prezentată în presă „este departe de realitate”

210
Președintele rus Vladimir Putin a făcut referire la întâlnirea sa cu Joe Biden, spunând că este un partener cu experiență și că imaginea despre acesta prezentată în mass-media este alta decât cea din realitate.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Vladimir Putin a spus că imaginea lui Joe Biden prezentată în mass-media nu are nicio legătură cu realitatea.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

„Această imagine, a președintelui Biden, prezentată de presă, a noastră și chiar de presa americană, este departe de realitate”, a spus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu absolvenții Școlii universitare de administrație de la Moscova.

Preşedintele rus a subliniat că omologul său american este vesel și conștient de problemele majore.

„Este plin de viață. Am vorbit timp de două ore sau mai mult. Mergea la esența problemei. Din când în când, arunca o privire peste notiţele sale, cu toții facem asta”, a adăugat Putin, citat de Sputnik.

De asemenea, l-a descris pe președintele american drept un partener cu experiență.

„Joe Biden este un profesionist și trebuie să fii foarte atent să nu ratezi ceva. Nu lasă nimic să-i scape, vă asigur”, a mai spus Putin.

Geneva a găzduit pe 16 iunie primul summit între Vladimir Putin și Joe Biden de când acesta din urmă a fost inaugurat președinte. Ședința a durat 4,5 ore, incluzând pauzele.

În cadrul unui turneu european, Joe Biden l-a întâlnit pe Vladimir Putin. Acest prim interviu a oferit ocazia discutării mai multor chestiuni, de la consultări privind stabilitatea strategică la chestiunea arctică şi Ucraina.

De asemenea, s-a luat decizia revenirii ambasadorilor celor două țări la posturile lor. În plus, cei doi președinți au confirmat aderarea la principiul „toţi pierd în cazul unui război nuclear”.

Chiar dacă întâlnirea nu a dus la vreun acord revoluționar, Vladimir Putin a descris dialogul ca fiind „destul de constructiv” și chiar strângerea de mână între cei doi preşedinţi constituie un eveniment, având în vedere că relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultima perioadă.

210
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden

Загрузка...

Franţa: E necesar un dialog cu Rusia despre stabilitatea strategică şi controlul armelor

85
Referindu-se la contextul „slăbirii progresive a instrumentelor existente de control al armelor”, Ministerul francez de Externe a subliniat că este necesar dialogul cu Rusia în ceea ce privește stabilitatea strategică și controlul armelor.

BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik. Rugat să comenteze despre întâlnirea dintre preşedintele rus și cel american, un reprezentant al Ministerului francez de Externe a vorbit despre o „evoluție pozitivă”.

© AFP 2021 / Mikhail Metzel / SPUTNIK

În plus, Parisul a subliniat necesitatea unui dialog cu Rusia cu privire la stabilitatea strategică.

„Declarația comună a celor doi președinți deschide calea discuțiilor cu privire la stabilitatea strategică și controlul armelor între două țări care dețin în prezent aproape 90% din stocul mondial de arme nucleare. Un dialog cu Rusia cu privire la aceste probleme este necesar în contextul dezintegrării treptate a instrumentelor existente pentru controlul armelor, așa cum au observat șefii de stat și de guvern din cadrul NATO la summitul de la Bruxelles din 14 iunie”, a precizat reprezentantul Ministerului francez de Externe, citat de Sputnik France.

De asemenea, subliniind importanța securității și stabilității continentului, Parisul insistă că nu trebuie trecute cu vederea noi domenii, precum securitatea cibernetică, care joacă un rol important în stabilitatea strategică.

„De asemenea, trebuie luate în considerare noi dimensiuni care joacă un rol în stabilitatea strategică, precum problemele de securitate cibernetică. Sperăm că europenii vor contribui activ la această reflecție cu privire la securitatea și stabilitatea continentului nostru”, a adăugat acesta.

Summitul Putin-Biden

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden a avut loc miercuri, 16 iunie, la Geneva. A fost primul summit ruso-american din 2018, precum și prima întâlnire de când Biden a fost inaugurat președinte.

Unul dintre principalele rezultate este acordul privind lansarea unui dialog bilateral cu privire la stabilitatea strategică. Putin și Biden au reafirmat că nu poate exista niciun câștigător în războiul nuclear.

85
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
"Un om slab". Americanii, dezamăgiți de prestația lui Biden după summit-ul cu Putin
MAE al Austriei a dat o apreciere summitului Putin - Biden
Ce cadou i-a oferit Putin lui Biden

Загрузка...