Parlamentul European

Se agită apele la Bruxelles: Parlamentul European ia atitudine împotriva Comisiei

287
Până și europarlamentarii s-au supărat pe lentoarea de acțiune a Comisiei Europene. Drept urmare, eurodeputații au adoptat ieri o rezoluţie legislativă prin care presează Comisia să vină mai repede cu un plan de urgență privind cadrul financiar multianual

BRUXELLES, 14 mai - Sputnik, Daniela Porovăț.  Parlamentul European a transmis un comunicat de presă în care solicită Comisiei Europene să prezinte până la 15 iunie o propunere pentru un plan de urgenţă privind cadrul financiar multianual (CFM).

Rezoluția este semnalul îngrijorării Parlamentului European vizavi de tergiversarea adoptării bugetului UE și a lentorii activității Comisiei.

Rezoluţia, adoptată cu 616 voturi pentru, 29 împotrivă şi 46 abţineri, arată că, deşi plafoanele bugetare actuale ar urma să fie prelungite în mod automat dacă nu există un nou CFM anul viitor, multe programe vor expira la sfârşitul anului 2020, cum ar fi programele de coeziune, de cercetare sau Erasmus. Scopul este de a oferi o plasă de siguranţă cetăţenilor, regiunilor, oraşelor, agricultorilor, universităţilor sau întreprinderilor care beneficiază de programele UE şi de a exclude orice risc ca actualul CFM şi programele sale să fie întrerupte sau extinse în mod dezordonat.

Membrii PE au susţinut că planul ar trebui să redirecţioneze bugetul în mod provizoriu pentru a aborda şi a atenua consecinţele economice şi sociale imediate ale pandemiei de COVID-19 şi pentru a contribui la redresare prin adăugarea de flexibilitate şi finanţare, aşa cum s-a procedat deja în cazul bugetului de anul acesta.

De altel, acum aproape o lună, pe 17 aprilie, eurodeputaţii au solicitat un pachet semnificativ de redresare şi reconstrucţie, care să implice creşterea CFM. În conformitate cu rezoluţia de astăzi, planul de urgenţă ar oferi o bază mai bună decât un cadru financiar multianual întârziat sau necorespunzător pentru redresarea Uniunii Europene şi a priorităţilor politice.

"Situaţia actuală necesită soluţii extraordinare. Ne temem că noul CFM 2021-2027 nu va fi gata la timp din cauza întârzierilor semnificative acumulate. Prin urmare, îndemnăm Comisia Europeană să propună un plan de urgenţă pentru bugetul pe anul viitor. În perioade de criză şi instabilitate, beneficiarii bugetului UE trebuie să aibă o viziune clară asupra anului următor. Deputaţii caută toate soluţiile posibile pentru a asigura stabilitatea bugetului UE", a declarat eurodeputatul polonez Jan Olbrycht (PPE), co-raportor al PE pentru cadrul financiar multianual 2021-2027.

Și eurodeputata portugheză Margarida Marques (S&D), co-raportor al PE pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, a atras atenția că cetăţenii, întreprinderile şi societatea civilă nu ar înţelege că, la 1 ianuarie 2021, nu dispunem de un buget al UE.

”Dacă ar fi fost deja dificil să accepte acest lucru înainte de această pandemie, este mult mai dificil acum ţinând seama de impactul puternic al COVID-19 asupra familiilor, şcolilor, întreprinderilor şi economiilor. Solicităm Comisiei să prezinte la timp o propunere ambiţioasă de buget al UE pentru următorii şapte ani, cu un fond de redresare care răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Există deja o întârziere din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte prezentarea noii sale propuneri”, a criticat ea activitatea Comisiei.

Întrucât actualul buget al UE pe termen lung se încheie la 31 decembrie 2020, UE are nevoie de un nou orizont de planificare bugetară pentru următorii şapte ani.

Ca urmare a adoptării rezoluției, Comisia trebuie fie să prezinte o propunere relevantă, fie să informeze Parlamentul cu privire la motivele pentru care nu va face acest lucru, în conformitate cu articolul 225 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

287
Tagurile:
Comisia Europeană, Uniunea Europeană, Parlamentul European, Bruxelles
Tematic
Scandal monstru în UE și DEMISIE: Angela Merkel, asociată cu Adolf Hitler!
Comisia Europeană vrea să simplifice legislația UE
Uluitor! Până și George Soros prevede sfârșitul UE
Statele UE, nemulțumite că Germania alocă sume imense pentru a-și sprijini companiile

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

59
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

84
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

84
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...