Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото.

Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără

319
(reînnoit 08:05 10.05.2020)
Venezuela a reținut doi americani acuzați că au participat la o tentativă eșuată de invazie navală în țără.

BUCUREȘTI, 10 mai -Sputnik. Doi cetățeni americani au fost reținiți și sunt acuzati că au patricipat la o tentativă eșuată de invazie navală în Venezuela.

"Curtea Națională de Terorism a decis să-i rețină pe cetățenii americani Luke Alexander Denman și Ayran Berry pentru comiterea unei infracțiuni legate de terorism și trafic de arme", a declarat Curtea Supremă din Venezuela într-un comunicat.

În arest au fost trimiși și alti deținuți.

Mai devreme, Parchetul General din Venezuela a emis 22 de mandate de arestare pentru presupuși participanți la invazia navală eșuată, șeful PMP Silvercorp Jordan Goodro, parlamentarul de opoziție din echipa de opoziție Juan Guido Sergio Vergara și consultantul politic din Miami Juan Jose Rendon, acuzați de organizare, au fost incluși pe lista internațională a căutărilor .

La începutul lunii mai, ministrul venezuelen de Interne , Nestor Reverol, a declarat că autoritățile au împiedicat invazia navală a militanților columbieni din statul La Guaira. Președintele venezuelean Nicolas Maduro a spus că ținta atacului a fost să-l omoare. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, militanții au încercat să invadeze țara pe bărci rapide. Președintele adunării constitutive, Diosdado Cabello, a declarat că opt atacatori au fost uciși.

Autoritățile au reținut 31 de persoane pentru participarea la atac. Maduro a spus că printre aceștia există doi cetățeni americani , pe care el i-a numit garda personală a lui Donald Trump. Însuși șeful Casei Albe și-a anunțat neimplicarea în incident.

Statele Unite, spre deosebire de Rusia și multe alte țări, din ianuarie 2019 nu îl recunosc pe Maduro drept președinte al țării și îl consideră pe liderul opoziției venezuelean Juan Guaido drept șeful interimar al statului, care s-a proclamat în mod ilegal președinte. Washingtonul nu are o prezență diplomatică în Venezuela . La sfârșitul lunii martie, Departamentul de Justiție al SUA i-a acuzat pe Maduro și alți 15 membri ai conducerii țării de implicarea în traficul de droguri și spălarea banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

319
Tagurile:
Americani, Venezuela
Tematic
Costul uman al războiului economic în Venezuela: Hiperinflația a ajuns la 130.000 %
MAE de la Moscova: Blitzkriegul SUA în Venezuela a eșuat
MAE de la Moscova, despre situația curentă din Venezuela
Venezuela denunță guvernul SUA în fața CPI pentru crime împotriva umanității
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Nava Solitaire și Fortitude, implicate în lucrările de instalare a gazoductului Nord Stream - 2

Construcția Nord Stream 2 poate continua, a declarat Agenţia Daneză pentru Energie

10
Construcția gazoductului Nord Stream 2 poate continua, întrucât nimeni nu a contestat decizia Copenhagăi de a permite utilizarea navelor ancorate pentru lucrări, a anunțat marți Comisia daneză de recurs pentru Energie.

BUCUREŞTI, 4 aug – Sputnik. Comisia daneză de recurs a declarat că nu s-a făcut recurs împotriva deciziei luate în iulie de Agenția Daneză pentru Energie de a permite Nord Stream 2 AG să utilizeze în apele țării nave cu ancore pentru a plasa conducte. Compania poate relua marți lucrările de construcţie, a declarat comisia, potrivit Sputniknews

Anterior, Copenhaga a confirmat că traseul conductei se află în afara zonei de risc de a intra în contact cu armele chimice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care sunt îngropate pe fundul Mării Baltice.

Conducta de 9,5 miliarde de euro şi de 1.230 de kilometri a fost vizată de sancțiuni din partea Statelor Unite în decembrie 2019, în conformitate cu Legea National Defence Authorisation Act 2020 din SUA, care a determinat compania elvețiană Allseas, care instala conducte, să renunțe la proiect, când mai erau de instalat doar 100 de mile din conductă. Rusia finalizează acum conducta pe cont propriu.

În timp ce Washingtonul a menționat, ca motiv pentru sancţiuni, îngrijorările sale privind securitatea, atât Rusia, cât și Germania, care sunt implicate în proiect, au subliniat că sancţiunile reprezintă un exemplu de concurență neloială care contravine dreptului internațional.

10
Tagurile:
Nord Stream 2
Tematic
Business-ul german critică sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
UE, îngrijorată de sancțiunile SUA împotriva ”Nord Stream-2”
Wood Mackenzie: Nord Stream 2 va reduce semnificativ prețurile gazelor naturale în Europa
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”

Загрузка...
Militarii americani

În Polonia a fost încartiruit comandamentul corpului 5 al armatei SUA

31
SUA și Polonia anunță încartiruirea comandamentului celui de-al cincilea corp al armatei Statelor Unite.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Polonia și SUA au anunțat despre începutul activității în Polonia a comandamentului celui de-al cincilea corp al armatei SUA.

Polonia și SUA au definitivat textul acordului cu privire la o cooperare aprofundată în domeniul Apărării, a declarat marți ambasadorul SUA la Varșovia, Georgette Mosbacher, în cadrul unei ceremonii festive, organizate la Cracovia.

“Azi este o zi cu adevărat deosebită, pentru că astăzi anunțăm activizarea comandamentului celui de-al cincilea corp (al armatei SUA) în Polonia”, a spus ea.

La rândul său, ministrul Apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a declarat că “astăzi ne reiterăm decizia cu privire la încartiruirea în Polonia a comandamentului celui de-al cincilea corp”.

“Această decizie reprezintă o încununare a acțiunilor noastre, legate de sporirea prezenței trupelor americane în Polonia”, a declarat Błaszczak.

Oficialul polonez a mai anunțat că săptămâna trecută SUA și Polonia au convenit definitiv asupra acordului de cooperare în domeniul militar.

“Această înțelegere va defini pentru decenii înainte modul în care vor acționa forțele armate pe teritoriul Poloniei”, a spus ministrul polonez.

În prezent în Polonia sunt dislocate aproximativ cinci mii de militari americani. Recent părțile au convenit asupra unui acord prin care numărul militarilor va fi majorat cu încă o mie de persoane.

31
Tagurile:
Polonia, SUA
Tematic
Compromis al liderilor UE, Ungaria și Polonia ar fi obținut ceea ce doreau
ONU îndeamnă Polonia să asigure refugiaților dreptul de azil pe teritoriul țării
Polonia anunță retragerea din Convenția de la Istanbul
SUA anunță că își extinde contingentul militar în Polonia
Polonia și Ucraina s-au unit împotriva ”Nord Stream-2”

Загрузка...