Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech during his visit at the Bavarian state parliament in Munich, Germany October 17, 2016.

Viktor Orban îi răspunde lui Iohannis: ”Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată”

1155
(reînnoit 13:15 01.05.2020)
Premierul Viktor Orban a avut reacția mult așteptată la declarațiile lui Iohannis cu privire la legea autonomiei Ținutului Secuiesc

BRUXELLES, 1 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul ungar Viktor Orban a așteptat până astăzi pentru a reacționa la declarațiile istorice ale lui Klaus Iohannis prin care acesta a acuzat PSD de complicitate cu Ungaria pentru a ceda Ardealul.

Premierul de la Budapesta a jucat însă un rol de mediator și pacificator, după ce ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, a avut un ton mult mai dur la adresa Bucureștiului pe această temă.

Astăzi, într-un interviu radiofonic, Viktor Orban a făcut însă apel la răbdare în legătură cu declaraţia preşedintelui României pe tema proiectului de lege al autonomiei.

Postul naţional de radio Kossuth este locul în care, săptămânal, Viktor Orban își lansează cele mai importante teme și reacții pe diferite teme de politică internă și internațională. Aici a ales Orban să spună că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare Ungaria respectă România şi pe preşedintele ei. Tocmai din acest motiv, Orban a apreciat că observă cu nedumerire cele ce se întâmplă, pentru că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

”Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (...) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a dat Orban un mesaj diplomatic, arătând indirect că nu se coboară la nivelul acestor declarații.

Premierul ungar a mai spus că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

Curios că Orban, cel care s-a lansat nu de puține ori în dispute dure cu oficialii de la Bruxelles și cu oricine i-a contrazis politicile, a făcut acum apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei şi a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate, să-i respecte pe români, aşteptând totodată aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar.

O atitudine împăciuitoare, menită în această fază să stingă conflictul și să pună capăt schimburilor de replici peste graniță, dar care totuși avertizează că posibilitatea ridicării mănușii de duel există și că, în funcție de răspunsul Bucureștiului, există oricând posibilitatea reluării disputei ”dacă vom fi nevoiți”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1155
Tagurile:
Ținutul Secuiesc, România, Ungaria, Viktor Orban, Klaus Iohannis
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

74
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

74
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

81
Lukașenko s-a supărat pe muncitorii de la marile uzine, care au intrat în grevă, și declară că acești nu mai au ce căuta la aceste întreprinderi.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președintele belarus, Aleksadr Lukașenko, a calificat grevele muncitorilor din republică drept “un cuțit în spatele” puterii: greviștii nu își au locul la aceste întreprinderi, acolo e un exces de oameni.

“Ce fel de abordări sunt acestea? Președintele, guvernul, toți depunem efortul pentru ca într-o perioadă dificilă să aveți un salariu cât de cât normal. Întreprinderile activează, oferim un ajutor colosal acestor întreprinderi? Și? Ne trezim cu un cuțin în spate?”, a declarat Lukașenko, potrivit Sputnik Belarus.

Potrivit lui, muncitorii greviști nu ar trebui să mai muncească în aceste uzine.

Avem un exces de forță de muncă la MTZ, MAZ, BelAZ – peste tot. Să plece. Însă nu mai au ce căuta la uzine.

 

81
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko a convocat o ședință dedicată securității naționale
Lukașenko: Observăm niște elemente ale unei imixtiuni externe
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării

Загрузка...