Spania liber la plimbarea copiilor prin parcuri

217
(reînnoit 22:44 27.04.2020)
Guvernul spaniol va permite copiilor să iasă la plimbare în parcuri începând de duminică, răspunzând presiunilor publice pe această temă

BRUXELLES, 22 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii Salvador Illa, care a a declarat aseară într-o conferință de presă că va autoriza copiii în vârstă de până la 14 ani să iasă se plimbe începând de duminică.

Acest anunţ contramandează o măsură anunţată ieri după-amiaza de către o purtătoare de cuvânt a Guvernului, Maria Jesus Montero, care a declarat că toţi copiii vor putea ieşi cu un adult, dar numai ”în deplasări deja permise în cadrul stării de alertă”, la supermarket, la farmacie sau la bancă.

Această măsură a provocat, în orele următoare, o avalanşă de critici din partea aleşilor din toate taberele politice împotriva Guvernului condus de Pedro Sanchez, în contextul în care copiii spanioli sunt complet închişi în casă de la începutul izolării, la 14 martie, spre deosebire de cei din alte ţări europene.

”Cer de zece zile ca aceşti copii să poată ieşi (...), dar nu să se ducă împreună cu părinţii în locuri înţesate care prezintă un risc de contagiune”, a scris pe twitter preşedintele Partidului Popular (PP, conservator) Pablo Casado, care a cerut Guvernului să autorizeze ”plimbări scurte în zone deschise”.

Primarul Barcelonei Ada Colau, reprezentând stânga radicală, a cerut pe Twitter, aceeaşi măsură. ”Copiii trebuie să poată ieşi să respire aer liber, nu să consume în spaţii închise”, a scris ea pe platforma de socializare.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, unul dintre vicepremieri a transmis pe Twitter un mesaj similar: ”copiii trebuie să poată ieşi în stradă pentru a respira aer liber în plimbări scurte, controlate”.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că modalităţile exacte ale acestor ieşiri urmează să fie precizate în zilele următoare, dar că acestea vor rămâne foarte încadrate.

”Nu ne aflăm într-o fază de descreştere (a măsurilor de izolare), suntem într-o fază de izolare”, a subliniat el.

Spania - a treia cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia covid-19, după Statele Unite şi Italia - este supusă de la 14 martie unei izolări foarte stricte, care urmează să fie prelungită miercuri de Parlament până la 9 mai.

În prezent, adulţii pot ieşi să se ducă la muncă, în cazul în care nu pot munci de acasă, să cumpere mâncare sau medicamente, să primească îngrijiri medicale sau să scoată animale de companie.

Apeluri ale anumitor regiuni sau profesionişti din domeniul Sănătăţii au exercitat presiuni, în ultimele zile, în vederea unei autorizări a copiilor să iasă din casă, subliniind asupra unor riscuri la adresa sănătăţii psihologice a acestora.

Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, numărul total al bolnavilor la nivel mondial este de 2,39 de milioane, iar 162 mii de persoane au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
Copii, Spania, coronavirus
Klaus Iohannis și Viktor Orban

Iohannis, sacrificat pentru restabilirea relațiilor dintre România și Ungaria

58
(reînnoit 11:16 27.05.2020)
Vizita de ieri a ministrului Afacerilor Externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, în România, a avut loc într-un context tensionat de acuzațiile președintelui Klaus Iohannis despre ”vânzarea Ardealului”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Marius Holdean. Întâlnirea de ieri dintre miniștrii de Externe ai Ungariei și României de la București a avut loc în efortul de a detensiona relațiile dintre cele două țări în urma atacurilor lansate de Iohannis la adresa PSD că ar fi plănuit ”vânzarea Ardealului” într-o înțelegere cu Viktor Orban, premierul Ungariei. Până acum, nici o dovadă nu a fost adusă în acest sens, dar Péter Szijjártó  a făcut ieri efortul de a interpreta ieșirile publice ale locatarului de la Cotroceni în cheie politică și electorală.

Drept urmare, mesajul împăciuitor al Ungariei a fost ca politicienii români să nu mai folosească Ungaria în campania electorală internă. Deși o palmă grea pentru președintele României – acesta fiind astfel acuzat, indirect, că a stârnit un conflict cu Ungaria doar din rațiuni politice mărunte – formula adoptată de Ungaria permite liniștirea apelor și reintrarea pe făgașul normalității a relațiilor dintre cele două state. Nici măcar ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, nu a putut salva imaginea președintelui și nu i-a putut lua apărarea în conferința de presă comună cu omologul ungar. Fie nu a înțeles capcana oficialului maghiar – sacrificarea lui Iohannis pentru împăcarea cu România – fie nu a a avut pregătirea și capacitatea de a-i da un răspuns lui Szijjártó care să-i salveze fața președintelui.

Prin interpretarea atacurilor nemaivăzute ale lui Iohannis la adresa maghiarilor în cheie electorală internă, Budapesta îi refuză președintelui României calitatea de a reprezenta statul român, declarându-l un simplu politician ieșit la cules de voturi sau la stârnit furia publică împotriva adversarilor politici de la PSD. Numai considerându-l pe Iohannis un cetățean particular ale cărui declarații nu angrenează statul român și în nici un caz nu îl reprezintă a putut Ungaria să refacă relația normală cu România. Dacă Iohannis ar fi fost luat în serios, iar acuzațiilor sale li s-ar fi acordat greutatea statului, devenind poziția oficială a României, atunci acest gen de atac la adresa Budapestei ar fi închis orice posibilitate de comunicare și colaborare între cele două capitale.

Dar soluția adoptată de Ungaria a fost ca declarațiilor cetățeanului Iohannis să nu li se răspundă și să fie declasate ca simple perorații politice ale unei persoane aflate în campanie electorală. În felul acesta, ele au putut fi trecute în plan secund, ca toate nebuniile și promisiunile pe care le spun politicienii în campaniile electorale și le uită a doua zi după alegeri.

Singurul perdant al afacerii rămâne Iohannis, pe care Ungaria a decis astfel public, prin declarație oficială dată la București, să îl coboare de pe tronul de președinte și să îl treacă în categoria politicienilor înfierbântați care zic vrute și nevrute, dar nu trebuie băgați în seamă, iar declarațiile lor rămân fără consecințe reale.

Dacă Budapesta și-a permis să neutralizeze astfel pericolul conflictului cu România, dovedind o diplomație abilă, nu același lucru poate fi făcut de UDMR. Spre deosebire de Péter Szijjártó, care a reprezentat ieri statul ungar și la București, dar și la Cluj, Kelemen Hunor, în conferința comună din capitala Ardealului, a fost mai puțin îngăduitor cu președintele Iohannis și i-a transmis că așteaptă scuze de la acesta. UDMR este implicat în politica internă a României și, de aceea, nu poate avea distanța și înălțimea Budapestei de a nu-l lua în serios pe președintele de la Cotroceni.

Dacă Iohannis este în campanie electorală, la fel este și UDMR care trebuie să își păstreze electoratul aproape, un electorat care nu poate trece la fel de ușor ca Ungaria peste acuzațiile lui Iohannis. Transformați brusc din susținătorii lui Iohannis în ”inamicii” României care complotează cu o putere străină pentru ”vânzarea Ardealului”, maghiarii din România nu vor uita niciodată afrontul adus de Iohannis, iar această temă va fi principalul cal de bătaie al UDMR la următoarele alegeri.

Budapest s-a spălat pe mâini de acuzațiile lui Iohannis: nu bagi în seamă un politician disperat după atenție, chiar dacă transmiți public, cum a făcut-o ieri Péter Szijjártó, de două ori, și la București, și la Cluj, că preferi să nu fii amestecat în ciorba politică internă din România. Iohannis rămâne însă cu o comunitate maghiară supărată care nu îi găsește scuze președintelui și care, după următoarele alegeri, nu va mai dori să sprijine PNL la guvernare, de vreme ce liberalii s-au suit în barca anti-maghiară a locatarului de la Cotroceni.

Culmea este că nu relațiile dintre România și Ungaria vor avea cel mai mult de suferit de pe urma intervenției anti-maghiare a președintelui, acestea fiind pasate abil de diplomatul Péter Szijjártó, ci relațiile interne dintre comunitatea maghiară și tabăra politică a lui Iohannis. Din fericire, așa cum a ținut să arate și Kelemen Hunor, românii nu au mers pe fenta președintelui și nu consideră maghiarii din România ca inamici, după cum a arătat un sondaj de opinie făcut după inflamarea temei de către Iohannis. În schimb, maghiarii din România nu vor mai fi niciodată partenerii echipei lui Iohannis și, deci, nici a PNL-ului care îi duce trena președintelui. Acum, acest lucru pare să nu aibă mare importanță. Dar după alegeri, cu un PNL slăbit care nu va putea face singur majoritatea în Parlament indiferent ce jocuri electorale ar face și cât s-ar juca cu data alegerilor, Iohannis va plăti scump prețul îndepărtării UDMR-ului.

58

Загрузка...
Donald Trump

Premieră: Război între Trump și Twitter, acuzații de ”Amestec în alegerile prezidenţiale”

89
(reînnoit 07:36 27.05.2020)
”Twitter înăbușe complet libertatea de exprimare – iar eu, în calitate de președinte, nu voi permite să se întâmple asta!”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Numai la așa ceva nu ajunsese tupeul  platformelor de socializare! Platforma Twitter a adăugat aseară menţiunea ”prezentați faptele” la două dintre mesajele postate de preşedintele american Donald Trump!

Impetuosul președinte american scrie că votul prin corespondenţă este ”cel puțin substanţial fraudulos”.

Postare pe Twitter a lui Donald J. Trump
Postare pe Twitter a lui Donald J. Trump

De fapt, link-ul din marcajele postate de Twitter trimit la articole din presa constant nefavorabilă președintelui.

”Aceste mesaje conţin informaţii care pot induce în eroare cu privire la procesul de vot şi au fost semnalate pentru a oferi un context suplimentar despre votul prin corespondenţă. Decizia a fost luată în acord cu abordarea pe care am prezentat-o mai devreme în cursul lunii”, a motivat un purtător de cuvânt al Twitter, conform AGERPRES

Peste câteva ore, într-un nou mesaj, preşedintele Trump, a acuzat Twitter că ”se amestecă în alegerile prezidenţiale” din Statele Unite.

”Twitter  intervine acum în alegerile prezidențiale din 2020. Aceștia spun că declarația mea cu privire la buletine prin poștă, care va duce la corupție masivă și fraudă, este incorectă, pe baza verificării faptelor de către Fake News CNN și Amazon Washington Post ...”, atacă președintele Trump.

Mai mult, președintele acuză Twitter că ”înăbușe complet libertatea de exprimare” – ”iar eu, în calitate de președinte, nu voi permite să se întâmple asta!”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Twitter, Război, Donald Trump

Загрузка...