Un muncitor pulverizează dezinfectant pe trotuar

Ar putea devină coronavirusul şi mai periculos? Oamenii de știință răspund

313
(reînnoit 18:21 13.04.2020)
În contextul în care numărul morților din cauza pandemiei este în creștere, un om de știință rus lămureşte, într-un interviu acordat agenţiei de presă RT, dacă acest virus ar putea să devină şi mai periculos în viitor.

BUCUREŞTI, 13 apr. – Sputnik, Doina Crainic. Deși numărul morților din cauza pandemiei este în creștere, un om de știință rus a spus, într-un interviu acordat RT, că virusul nu va prezenta mutații mai periculoase. Totuşi, ar putea deveni sezonier și ar putea să revină în formă moderată în octombrie sau noiembrie.

Prin urmare, coronavirusul nu va avea mutații mai periculoase, în ciuda evoluției sale constante, a declarat, într-un interviu acordat RT, Kirill Charchov, șeful laboratorului de ecologie virală din cadrul Centrului de Cercetare pentru Medicină de bază și translațională din Rusia.

„Fiecare virus are un genom. Se schimbă constant. Chiar fără influența factorilor externi, mutațiile apar rar, dar în ritm constant. Factorii externi pot afecta viteza și natura mutațiilor”, a explicat specialistul rus.

Totuşi, potrivit acestuia, aceste mutații virale nu ar trebui să devină mai periculoase pentru oameni.

„Își reduce virulența în timp, fapt demonstrat în cazul majorităţii virusurilor moderne. În general, o rată mare de mortalitate reprezintă un impas în evoluția virusului”, a adăugat Charchov, citat de Sputnik France

Posibilă boală sezonieră

Oamenii de știință spun că Covid-19 ar putea deveni sezonier și că răspândirea sa la începutul verii ar putea scădea, după care ar putea să reapară în formă moderată în octombrie sau noiembrie.

„Această variantă este foarte probabilă. Acest virus poate deveni sezonier. Orice infecție respiratorie arată ca un val. Un exemplu este gripa porcină, care a lovit omenirea foarte rapid în 2009 și s-a transformat într-un virus sezonier relativ inofensiv”, a mai spus Charchov.

Numărul actual de morţi și infectări

Până pe 13 aprilie, Covid-19 a ucis deja peste 112.500 de oameni din întreaga lume, de la apariția sa în decembrie în China, cifră care s-a dublat în puțin peste o săptămână. În total, peste 1.700.000 de cazuri au fost confirmate la nivel mondial.

Statele Unite rămâne țara cea mai afectată, cu cel puțin 22.020 de decese şi peste 555.000 de cazuri confirmate. Cu un număr total de 75.011 morți (909.673 cazuri totale), Europa rămâne continentul cel mai puternic lovit de pandemie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

313
Tagurile:
oameni de știință, coronavirus
Tematic
Doliu mondial: mare personalitate religioasă, deces după infectarea cu Coronavirus
Câți medici infectați cu noul coronavirus sunt în Republica Moldova
Epidemia de coronavirus: situația la zi în Germania
Coronavirus România: 6300 de persoane infectate
Coronavirus în România, ultimul bilanţ: 265 de noi cazuri, 257 decese
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
Marea Britanie:19 medici au murit din cauza infecției cu coronavirus
Situația din Libia

Vărul lui Gaddafi a numit principalii vinovați de haosul din Libia

70
(reînnoit 20:13 06.08.2020)
Vărul lui Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam, consideră că NATO și Consiliul de Securitate al ONU se fac responsabili de situația din Libia și le cere să-și prezinte scuze poporului libian.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Consiliul de Securitate al ONU și NATO trebuie să-și aducă oficial scuze poporului Libiei pentru agresiunea din 2011, a declarat agenției RIA Novosti liderul “Frontului Luptei Naționale în Libia”, vărul fostului lider libian, Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam.

“Frontul Luptei Naționale în Libia” reprezintă una din mișcările politice ale susținătorilor lui Gaddafi. O bună parte a membrilor mișcării sunt în exil, după evenimentele din 2011 și se află în opoziție față de Guvernul Concilierii Naționale din Libia, care își are sediul în Tripoli.

O parte a membrilor, foști militari, luptă acum în rândurile Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar.

Potrivit lui Gaddaf al-Dam, “agresiunea din partea NATO a distrus principala supapă de siguranță a întregii Africii de Nord”, pe care, în opinia lui, o reprezenta Libia.

“În 2011 Consiliul de Securitate al ONU și-a asumat responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în Libia. Cum de au putut admite apariția în această țară a extremiștilor și teroriștilor care nu au existat anterior în Libia, nici în Africa de Nord?”, se întreabă Gaddaf al-Dam.

Potrivit politicianului, dacă și-ar dori, „Consiliul de Securitate al ONU ar putea pune capăt tuturor cataclismelor din Libia în câteva ore”. Cu toate acestea, menționează el, “Occidentul nu-și dorește soluționarea problemei libiene, Occidentului îi convine continuarea haosului din Libia”.

„NATO și Consiliul de Securitate al ONU sunt responsabile de tot ce se întâmplă astăzi în Libia. Aceștia ar trebui să-și aducă scuze oficial libienilor și să înceapă să-și corecteze erorile comise, pe care continuă să le comită”, spune Gaddaf al-Dam, care în ultimii ani ai vechiului regim ocupa funcția de responsabil pentru relațiile Libia – Egipt.

În martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care prevedea blocarea spațiului aerian al Libiei. Apoi, coaliția internațională, condusă de NATO, profitând de acest document, a declanșat o operațiune militară în Libia, care s-a încheiat cu debarcarea a lui Muammar al-Gaddafi.

După debarcarea și asasinarea liderului, Libia a încetat să mai funcționeze ca un stat unitar. Astăzi în această țară există o dualitate a puterii. În Est prezidează un parlament ales de popor, iar în Vest, în capitala Tripoli, se află un guvern, format cu susținerea ONU și UE, în frunte cu Fayez al-Sarraj. Autoritățile din partea de Est a țării acționează independent de Tripoli și cooperează cu Armata Națională a Libiei, condusă de mareșalul Khalifa Haftar. Guvernul Concilierii Naționale este susținut de Turcia și Qatar, iar Armata Națională a Libiei – de Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

70
Tagurile:
Muammar Gaddafi, Libia
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Lavrov: Libia e departe de restabilirea statalității
Berlinul a definit sarcinile părților în conflictul din Libia
Turcia se opune rolului coordonator al UE în Libia
Putin și Merkel au discutat despre Siria, Libia, Ucraina și COVID-19

Загрузка...
US President Barack Obama and First Lady Michelle Obama attend the Commander-in-Chief's Ball, honoring US service members and their families, at the Walter E. Washington Convention Center on January 21, 2013 in Washington, DC.

Michelle Obama, împinsă spre a deveni vicepreședintele lui Joe Biden

41
(reînnoit 18:44 06.08.2020)
Michelle Obama este îndemnată de fani și susținători să intre în tandem cu Joe Biden în cursa acestuia pentru președinția SUA, iar dacă Biden ar câștiga, soția lui Barack Obama ar deveni vicepreședintele SUA.

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Soția fostului președinte Barack Obama, Michelle Obama, este îndemnată de fani să devină partenera electorală a candidatului democrat la preşedinţie Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. În cazul în care Biden ar câştiga alegerile din noiembrie, fosta prima doamnă a SUA ar deveni vicepreşedinte al Statelor Unite.

Un comitet de susținere a lui Michelle Obama a fost constituit pentru ca ea să devină candidatul la vicepreședinția SUA în tandem cu Joe Biden care va lua o decizie în cel mai scurt timp privind candidatul său la vicepreşedinţie.

Comitetul de susținere al fostei primei doamne crede că Biden „trebuie să vină cu cel mai puternic ticket posibil pentru a obţine o victorie zdrobitoare, care nu doar să-l înlăture pe Donald Trump din funcţie, ci să şi arunce spiritul neamerican al trumpismului la coşul de gunoi al istoriei”. Mesajul a fost transmis public printr-o scrisoare deschisă a comitetului care a lansat ipoteza că un tandem Biden-Michelle Obama ar creşte şansele ca democraţii să recupereze controlul asupra Senatului.

Joe Biden a promis să aleagă o femeie pentru postul de vicepreşedinte, iar multe dintre potenţialele candidate sunt de culoare.

Candidatul democraților a fost de altfel întrebat în aprilie ce ar face dacă Michelle Obama şi-ar exprima interesul pentru a intra în tandem electoral cu el, iar Biden a răspuns atunci că ar alege-o „fără ezitare”.

Argumentele în favoarea alegerii lui Michelle Obama sunt multe: în 2019 un sondaj YouGov a desemnat-o drept cea mai admirată femeie din lume, depăşindu-le pe Angelina Jolie şi Oprah Winfrey.

Michelle Obama a spus în trecut, în alt circumstanțe însă, că nu vrea să candideze, afirmând că poate face mai multe pentru societate rămânând în afara politicii. Ea s-a implicat în acțiuni civice și a publicat o carte de memorii devenită bestseller, intitulată „Becoming”, care i-a dat ocazia să devină și mai cunoscută pe plan mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Joe Biden, Michelle Obama
Tematic
Cutremur la nivel mondial – Regimul Obama, lovit de o acuzație de corupție uriașă!
Trump, înfrângere importantă în fața lui... Obama!
Trump: Obama este responsabil de imixtiunea rusească în alegeri
Obama "tună şi fulgeră" după anunţul lui Trump de retragere din acordul nuclear cu Iranul
Trump: Asta nu i-o voi ierta niciodată lui Obama

Загрузка...