Covid-19: situaţia pe plan global - lumea se îndreaptă spre o recesiune economică severă

257
Având peste 400.000 de cazuri de contaminare și 14.700 de decese din cauza Covid-19, Statele Unite este a doua ţară la numărul de decese într-o lume care suferă deja primele semne ale unei recesiuni economice severe. Noile evoluţii cu privire la pandemie.

BUCUREŞTI, 9 apr - Sputnik, Doina Crainic. Un nou record american trist: pentru a doua zi consecutiv, Statele Unite au înregistrat aproape 2.000 de decese cauzate de Covid-19, cel mai ridicat număr zilnic din lume de la începutul pandemiei. Conform datelor de la Universitatea Johns Hopkins, în SUA sunt 429.052 de cazuri în total.

Acest nou număr (+1.973 de decese), uşor mai mare decât în ziua precedentă (+1.939), aduce numărul total de decese înregistrate la 14.695. Puterea principală a lumii depășește acum Spania (14.555 de morți), dar rămâne încă în urma Italiei (17.669), scrie Sputnik France

Economia, afectată grav

În 2020, comerțul mondial se va contracta cu un procent între 13% și 32%, un procent mai mare decât în cazul crizei financiare din 2008, a estimat Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Pandemia ar putea provoca „cea mai gravă recesiune sau cel mai sever blocaj economic din existența noastră”, a adăugat directorul general al organizaţiei.

Și organizaţia internaţională de caritate Oxfam avertizează că o jumătate de miliard de oameni din lume ar putea ajunge în sărăcie în absența unor planuri rapide de sprijin pentru cele mai sărace țări.

În Statele Unite, administrația Donald Trump a stabilit cu Congresul alocarea a 250 miliarde de dolari suplimentari pentru menţinerea locurilor de muncă. Democrații cer o extindere de 500 de miliarde. Președintele Trump a spus că speră să vadă „lumina de la capătul tunelului”.

În UE, cei 27 de miniștri ai Finanțelor nu au căzut încă la un acord privind un răspuns economic comun. Ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtiere, a făcut apel la „solidaritate și decizii curajoase și comune”, dar atât Germania, cât și Olanda refuză punerea împreună a datoriilor publice pentru a amortiza șocul.

În Franţa, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu aproximativ 6% în primul trimestru, cea mai slabă performanță trimestrială din 1945, ceea ce marchează intrarea țării în recesiune, potrivit Banque de France.

În Germania, economia s-ar putea contracta cu aproape 10% în al doilea trimestru, potrivit principalelor sale institute economice.

Care sunt cele mai recente evoluţii cu privire criza creată de coronavirus:

- 108.202 de cazuri confirmate și 2.107 de decese în Germania.

- Ca măsură în asistenţa acordată companiilor private, autoritățile saudite au convenit să compenseze cu 60% din salariile angajaților.

- Starea lui Boris Johnson, aflat la terapie intensivă de trei zile, „se îmbunătățește”, potrivit ministrului britanic de Finanțe.

- În Panama este interzistă ieşirea din case de Paște.

257
Tagurile:
coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1226)
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

73
(reînnoit 07:40 24.09.2020)
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

73
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Скопление Столпы Творения, 1995. NASA

Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

56
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
NASA a preluat datele digitale de la telescoapele care observă centrul galactic al Căii Lactee și a creat o simfonie celestă. Rezultatul este uimitor.

BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. NASA preia regulat date digitale de la telescoapele îndepărtate și le transformă în imagini uluitoare. Aceste imagini sunt compuse din diferite lungimi de undă de lumină și radiații pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Într-un efort de a se autodepăși, cercetătorii NASA au dus lucrurile la nivelul următor și au „sonificat” stelele, utilizând aceleași date digitale ale telescoapelor pentru a crea concerte cosmice scurte, potrivit RT. 

Sonificarea este procesul prin care datele, sub forma unui cod binar sau o serie de unități și zerouri, sunt traduse în sunete în loc de imagini.

Pentru a contextualiza informațiile, NASA a creat aceste delicii audiovizuale, în care tonul și volumul sunt controlate de poziția și intensitatea stelelor din imaginile din centrul galactic.

Stelelor și luminilor individuale li se atribuie note individuale, în timp ce norii de gaz și praf produc sunete atmosferice, care evoluează pe măsură ce piesa progresează de-a lungul imaginilor, de la stânga la dreapta.

Piesa se încheie atunci când lovește gaura neagră de patru milioane de mase solare Sagetator A. Piesa audio scurtă acoperă o regiune a galaxiei noastre care are o distanță de aproximativ 400 de ani lumină.

Spectacolul galactic, care are loc la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Pământ, este compus din „spectacole” ale telescopului spațial Hubble, telescopului spațial Spitzer și Observatorului cu raze X Chandra al NASA.

Fiecare telescop cântă propriul său „instrument”, după „partitura” datelor pe care le colectează.

Hubble „interpretează” regiunile energetice ale galaxiei, unde se nasc stelele, prin corzi delicate pizzicato.

Spitzer „cântă” spectrul infraroşu eteric, dând „glas” norilor strălucitori de praf.

Nu în ultimul rând, Chandra „cântă” feericele raze X provenind din gazul ultraîncălzit rezultat din exploziile supernova.

De asemenea, NASA a produs versiuni sonificate ale rămășițelor exploziei supernovei Cassiopeia A și ale imaginii renumite „Pilonii creației”.

56
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează: apropierea de Pământ a unui asteroid de mărimea unui teren de fotbal
Alertă NASA: Doi asteroizi Apollo vor „vizita” Pământul în decembrie
Imagini inedite NASA - cometă care nu face parte din sistemul nostru solar

Загрузка...