Drapeaux devant le Parlement européen

Șapte președinți ai Parlamentelor din UE cer solidaritate și suveranitate

454
(reînnoit 16:07 08.04.2020)
Preşedinţii de parlament din şapte ţări europene au făcut un apel către liderii instituțiilor europene în care cer ca UE să fie solidară în criză, dar și dreptul la suveranitate industrială pentru a răspunde provocărilor pandemiei.

BRUXELLES, 8 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cei șapte președinți ai Parlamentelor din Franţa, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Portugalia şi Slovenia au cerut Uniunii Europene printr-un apel comun ca aceasta să răspundă rapid la nevoile cetăţenilor săi, mobilizând resurse "fără precedent" în faţa pandemiei de COVID-19.

Oficialii cer întărirea "suveranităţii industriale europene pentru a produce bunurile şi materialele indispensabile în domeniul sănătăţii publice", precum şi "mecanisme de solidaritate" pentru a face faţă mai bine pandemiilor.

"Gravitatea situaţiei implică, în spiritul de solidaritate care este la fundamentul integrării europene, o mobilizare fără precedent de resurse, în special în zona euro", se arată în apelul celor șapte președinți de legislative, adresat liderilor principalelor instituţii ale UE.

Semnatarii mai atrag atenția că această criză subminează soliditatea democraţiilor și atrag atenția că ”suntem obligaţi să demonstrăm că Uniunea Europeană şi ansamblul statelor sale membre sunt hotărâte să furnizeze un răspuns concret şi rapid la aşteptările şi nevoile populaţiei".

Apelul președinților de Parlamente din țările UE se adaugă unui număr impresionat de scrisori deschise și apeluri publice făcute de diverși politicieni sau membri ai mediului academic care avertizează că lipsa de solidaritate a UE ar ptuea duce la dispariția acesteia.

454
Tagurile:
Suveranitate, UE
Tematic
Expert: Ce se va întâmpla cu UE după pandemie
UE nu se poate pune de acord cum să lupte împotriva crizei
UE va aloca partenerilor săi 15 miliarde de euro pentru combaterea COVID-19
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano

Papa Francisc, reacție puternică după dezastrul din Gaza și Israel

77
(reînnoit 18:46 16.05.2021)
Capul Bisericii Catolice reacționează după ultimele evoluții ale conflictului din Orientul Mijlociu – o intervenție mai puțin obișnuită

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. În cadrul mesajului său duminical rostit din balconul din Piaţa Sfântul Petru, Papa a transmis un mesaj părților implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă în aceste zile - ciocnirile armate violente dintre Fâşia Gaza şi Israel s-au intensificat şi riscă să escaladeze într-o spirală de moarte şi distrugere”, a spus Papa Francisc, subliniind – ”Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii, acest lucru fiind teribil şi inacceptabil!”.

Esența mesajului Papei Francisc este ”Moartea (copii)lor este un semn că nu vrem să construim viitorul, ci vrem să-l distrugem”.

”Unde va duce ura şi răzbunarea?”, întreabă Papa Francisc. ”Ne gândim cu adevărat la construirea păcii prin distrugerea celuilalt?”.

Apelul Sanctității Sale este mișcător: ”Dumnezeu a creat fiinţe umane egale - în numele lui Dumnezeu, fac apel la calm şi le cer celor care au responsabilitatea să oprească ciocnirea armelor şi să parcurgă cărările păcii, tot cu ajutorul unității internaționale”.

Și azi, duminică, în perioadă de mari sărbători pentru cele trei mari religii avraamice, bilanțul este înfricoșător: cel puţin 33 de palestinieni, între care 8 copii, au fost ucişi în bombardamentele asupra unui cartier din Gaza, conform datelor oficiale palestiniene.

Conform acelorași surse, în total au fost uciși 52 de copii, printre cei 181 de palestinieni, în urma raidurilor armatei israeliene.

 

 

77
Tagurile:
Palestina, Israel, Mesaj, Papa Francisc

Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Devoir: Statele Unite au pierdut statutul de hegemon mondial

377
Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Statele Unite nu mai pot concura cu Rusia și China în același timp, motiv pentru care putem vorbi despre formarea unei lumi tripolare. Această opinie a fost împărtășită pentru Le Devoir de istoricul și lectorul de la Universitatea din Montreal Samir Sol.

În opinia sa, deși Statele Unite încearcă să reziste influenței crescânde a Chinei, aceasta din urmă a devenit demult motorul economiei mondiale și a devenit un partener de frunte al zeci de țări. Acest lucru, spune Sol, pune vecinii de peste mări într-o lumină nefavorabilă, deoarece nu au nimic de oferit decât statu quo-ul.

În același timp, „respinsă de Occident”, Rusia găsește din ce în ce mai multe avantaje în consolidarea cooperării și apropierii cu China, ceea ce, potrivit autorului, insuflă Statelor Unite teama „formării unei Eurasii mari” care va pune capăt dominației americane.

Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Sol concluzionează că în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să „facă o favoare” Statelor Unite și să decidă despărțirea. Dimpotrivă, triunghiul va determina ordinea pe arena mondială, precum și să-și subordoneze logicii lor evenimentele din Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni.

377
Tagurile:
Lumea multipolară, China, Rusia, SUA

Загрузка...