Coronavirus

Cercetătorii francezi care vor testeze vaccinul în Africa, acuzați de rasism

99
(reînnoit 16:00 07.04.2020)
Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus i-a acuzat de rasism pe cercetătorii francezi care au menţionat Africa drept „teren de testare” pentru vaccinul anti-coronavirus .

BRUXELLES, 7 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut declarații dure împotriva propunerii de a testa vaccinul antivirus în Africa, în cadrul unei conferințe virtuale ținute ieri la Geneva.

Rusia
© Sputnik / Press Service of the Moscow Department of Health

„Acest tip de afirmaţii rasiste nu determină niciun progres. Ele merg împotriva spiritului solidarităţii. Africa nu poate şi nu va fi un teren de încercări pentru niciun vaccin.Moştenirea mentalităţii coloniale trebuie să înceteze”, a afirmat Ghebreyesus, fost şef al diplomaţiei etiopiene.

Reacția directorului OMS vine după ce, săptămâna trecută, pe postul de televiziune francez La Chaine Info, directorul Departamentului de cercetare din cadrul INSERM (Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franța) a discutat despre cercetările vizând folosirea vaccinului anti-tuberculoză BCG în combaterea COVID-19. Jean-Paul Mira, directorul serviciului de medicină intensivă şi reanimare al spitalului parizian Cochin, l-a întrebat: „(…) nu ar trebui să facem acest studiu în Africa, unde nu există măşti, nici tratamente, nici reanimare, cam ca atunci când s-a procedat astfel în cazul anumitor studii despre SIDA sau în cazul prostituatelor, când s-au încercat anumite lucruri pentru că se ştia că ele se aflau în categoria cea mai expusă?”

Interlocutorul a răspuns: „Aveţi dreptate, de altfel suntem pe cale să analizăm, în paralel, posibilitatea demarării unui studiu în Africa cu acelaşi tip de abordare, însă asta nu ne împiedică să ne gândim în paralel la un studiu în Europa şi în Australia”.

INSERM a precizat într-un comunicat ulterior că „o înregistrare video trunchiată face obiectul unor interpretări eronate pe reţelele de socializare”.

„Vreau să prezint scuze, să le cer iertare tuturor acelora care s-au simţit lezaţi, şocaţi, care s-au simţit insultaţi de cuvintele pe care le-am pronunţat într-o manieră nepotrivită (…) adresându-le scuzele mele sincere”, a declarat Mira într-un comunicat de presă.
99
Tagurile:
coronavirus, Africa, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1331)
Tematic
Pericol pentru nou-născuţi! Maternităţile nu au vaccin, părinţii sunt disperaţi!
Vaccin antigripal: ministrul Sănătății, despre livrarea unui nou lot
În Rusia au început testările unui vaccin împotriva coronavirusului - detalii
Știrea nopții: Raed Arafat a anunțat când va fi scos pe piață un vaccin pentru coronavirus
Vaccin anti COVID-19: secretar de stat din ministerul Sănătății, anunț
Security forces guard the area after a reported knife attack at Notre Dame church in Nice, France

Arhiepiscopul de Toulouse: „religia nu poate fi ridiculizată”

118
(reînnoit 19:57 30.10.2020)
Spunând că este împotriva publicării unor caricaturi precum cea a profetului Mahomed, arhiepiscopul de Toulouse şi-a exprimat opinia că faptul de a lua în râs o religie nu este fără urmări.

BUCUREŞTI, 30 oct – Sputnik. La o zi după atacul terorist de la Nisa și la două săptămâni după decapitarea lui Samuel Paty, arhiepiscopul de Toulouse Monsignor Le Gall și-a exprimat opinia, pentru France Inter, despre libertatea de a lua în râs o religie.

„Legat de aceste caricaturi, le consider periculoase, pentru că prin ele punem gaz pe foc. Trebuie calmate apele. Pentru că aceste caricaturi sunt împotriva musulmanilor, dar și împotriva credinței creștine”, a spus episcopul Le Gall, răspunzând la întrebarea de ce au fost vizate bisericile de atacatorii terorişti.

Acesta consideră că francezii trebuie să înceteze să publice acest gen de caricaturi.

„Libertatea de exprimare are limite, aşa cum au toate libertățile umane. Nu râdem de religie fără a suporta urmări, nu ne putem permite să râdem de religii, vedeți care este rezultatul”, a spus arhiepiscopul.

Pentru episcopul Le Gall, noțiunea de fraternitate este esențială.

„Libertatea de a fi împreună, de a vorbi împreună, libertatea de a fi frați, dar de a nu fi furioşi”, a adăugat acesta, citat de Sputnik France
118
Tagurile:
Arhiepiscopul de Toulouse, Religie

Загрузка...

O nouă mutație a coronavirusului descoperită în Spania

89
(reînnoit 18:53 30.10.2020)
Oamenii de știință au identificat o nouă mutație a coronavirusului care provine din Spania și care s-a răspândit rapid în toată europa.

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik. Noua mutație a coronavirusului, detectată pentru prima dată în Spania la începutul verii, s-a răspândit rapid în toată Europa. Acest lucru este afirmat într-un articol publicat pe portalul medical medrxiv de către un grup internațional de oameni de știință.

Conform datelor lor , pe lângă Spania, această specie se găsește la 40-70% dintre pacienții din Elveția, Irlanda și Marea Britanie.

În plus, o nouă variantă a COVID-19 este comună în Norvegia, Letonia, Olanda și Franța.

Anterior, Comisia Europeană a spus că țările UE vor primi un vaccin împotriva infecției cu coronavirus  în același timp și în aceleași condiții.

89
Tagurile:
Spania, coronavirus
Tematic
Românii din Spania, afectați: carantină totală în Madrid
Spania: Măsurile luate pentru protejarea muncii până în 2021
Spania va extinde schema de ajutor până în 2021 pentru a garanta o parte din venituri
Spania: proteste împotriva lockdown-ului – ciocniri violente
Stare de urgență în Spania: ar putea dura 6 luni!
Covid-19: Situaţie „scăpată de sub control” în Spania
Starea de alarmă în Spania – în vigoare de azi

Загрузка...