BRUXELLES, 1 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Inițial, patronatul Confindustria a făcut niște estimări dramatice pentru economia Italiei, afirmând că PIB-ul țării va scădea cu 6 la sută dacă economia se redeschide din luna mai.
"Din păcate previziunile sunt realiste. În acelaşi timp, putem spune că economia Italiei poate aspira la o redresare viguroasă", a răspuns Gualtieri la aceste estimări într-un interviu acordat publicaţiei Il Fatto Quotidiano.
Şi Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit luna trecută estimarea privind evoluţia economiei italiene în acest an, din cauza efectelor pandemiei.
Gualtieri a adăugat că, în actualele condiţii, folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) pentru a contracara declinul provocat de pandemie nu reprezintă o opţiune, dar Europa are nevoie de o politică fiscală comună, precum şi de "noi soluţii pentru a defini un răspuns comun, adecvat".
Şi preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, a anunţat că în următoarele zile miniştrii de Finanţe din zona euro vor accelera discuţiile privind folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM) şi a Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a contracara declinul economic provocat de pandemie.
În 7 aprilie, Eurogrupul va avea o teleconferinţă unde se vor analiza măsurile de sprijin, aşa cum au cerut liderii UE săptămâna trecută, după disputa privind emiterea unor "euro-obligaţiuni", care ar împărţi riscurile pentru datoriile celor 19 state care au adoptat moneda unică.
În timp ce nouă ţări, inclusiv Italia, Franţa şi Spania susţin emiterea de "euro-obligaţiuni", numite special pentru situația de față ”coronabonduri”, ideea nu este acceptată de Germania, Olanda şi Finlanda.
ESM dispune de o putere de peste 400 miliarde de euro şi are drept sarcină principală să salveze ţările care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă Mecanismul european de stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţiei de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată dar care trimit e un semnal pentru a linişti pieţele.
Italia nu precupețește să atragă atenția asupra gravității situației, mai mulți primari și guvernatori publicând ieri chiar și o scrisoare în presa germană prin care aceștia îi amintesc Berlinului de felul în care și nemții au fost ajutați după război, reducându-li-se datoriile.
Pentru multe voci autorizate, de felul în care UE se va comporta în această criză va depinde supraviețuirea sa, iar deocamdată ”solidaritatea” europeană s-a manifestat doar ca fiecare pentru sine.
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. În Italia, sub culoarea roşie sunt patru regiuni: Puglia, care are încă peste 250 de cazuri la 100.000 de locuitori săptămânal, Sardinia, care era în zona albă până acum câteva săptămâni, Valle d’Aosta și Campania.
Restul Italiei se află în zona portocalie, trecerea sub culoarea galbenă, însemnând un nivel de restricţii mult mai scăzut, fiind suspendată până la 30 aprilie, potrivit gazetaromaneasca.com.
Totuşi, sunt mai multe regiuni care ar putea trece în curând sub culoarea galbenă, indicele de transmisie (Rt) fiind sub 1, unul dintre criteriile solicitate. Lazio a confirmat scăderea indicelui, până la 0,90 și a înregistrat o scădere a cazurilor noi. De asemenea, Rt sub 1 s-a înregistrat în Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Molise, Piemont, Calabria, provinciile autonome Bolzano și Trento.
Veneto (0,96) și Umbria (0,97) ating nivelul critic 1. Rt nu este singura valoare de care se ţine cont, dar, conform vechilor clasificări de culori, astăzi o bună parte a Italiei ar fi în zona galbenă, potrivit Il Messaggero.
Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a semnat noile ordonanțe în vigoare de luni pentru regiunile Calabria, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Toscana, care devin portocalii, și pentru regiunea Sardinia, care trece în zona roșie.
În cele șase regiuni care vor beneficia de tranziția la niveluri mai puțin stricte de blocare, are loc o relaxare care afectează în total cel puțin 25 de milioane de italieni.
Vineri au fost înregistrate 18.938 de cazuri noi, iar numărul de decese rămâne uriaș: 718 vineri, dar acest număr este influențat de cele peste 200 de decese care au fost raportate târziu de regiunea Sicilia. Cifrele arată însă o îmbunătăţire lentă.
Astfel, RT național este acum constant sub 1 (0,92), incidența scade (210,8 la nivel național acum, faţă de peste 232 săptămâna precedentă) şi doar patru regiuni au un nivel ridicat de risc (Liguria, Toscana, Puglia și Valle d’Aosta).
BUCUREŞTI, 11 apr – Sputnik. Aproape 47% dintre cehi spun că ar fi de acord să fie vaccinați cu vaccinul rusesc Sputnik V împotriva coronavirusului, dacă va primi o aprobare de urgență din partea autorităților sanitare din Praga, arată un nou sondaj.
Sondajul, realizat de agenția de cercetare STEM / MARK, a fost desfăşurat la începutul lunii aprilie și publicat în presa cehă în weekend.
Majoritatea celor care ar opta pentru vaccinul rusesc sunt bărbați și vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani, categorie care prezintă cel mai mare risc de complicații asociate cu virusul. Vaccinul este, de asemenea, popular printre persoanele fără studii superioare și cele care locuiesc în municipalități mici, potrivit sondajului, citat de RT.
De asemenea, aproximativ 53,4% au respins opțiunea pentru Sputnik V, invocând „neîncredere generală” în eficacitatea imunizării și faptul că acesta nu are aprobare din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
În prezent, EMA evaluează Sputnik V, cu toate acestea, se pare că nu se grăbește în ciuda deficitului de vaccinuri împotriva coronavirusului în cadrul blocului de 27 de membri.
Acest lucru a determinat unele state membre UE, precum Austria, să ia în considerare achiziționarea vaccinurilor Sputnik V fără aprobarea EMA. Sâmbătă, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că negocierile pentru achiziționarea vaccinului rusesc „s-au încheiat de facto” și că Viena ar putea procura până la un milion de doze de vaccin. Ungaria foloseşte deja Sputnik V, împreună cu Sinopharm din China.
În timp ce președintele ceh Milos Zeman susţine de mai mult timp utilizarea vaccinului rusesc pentru a accelera vaccinarea, prim-ministrul Andrej Babis s-a opus utilizării acestuia fără aprobarea organismului UE. Ministrul Sănătății nou instalat, Petr Arenberger, a declarat, totuși, că ar fi de acord să folosească Sputnik V ca parte a unui studiu clinic.
Neîncrederea în vaccinul Sputnik V în Republica Cehă se pare că este cauzată de sentimentele anti-Rusia, aproximativ 22% dintre respondenți spunând că nu vor vaccinul pentru că nu cred în ceea ce spune Moscova.
Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.
Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.
Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.