Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

Apel al primarilor din șapte orașe europene către UE și guverne se mobilizeze

135
(reînnoit 21:06 31.03.2020)
Primarii din şapte oraşe europene, dintre care șase capitale de țări și o capitală de regiune, au făcut apel astăzi la instituţiile europene și la guvernele lor să îşi mobilizeze "de urgenţă" mijloacele de producţie şi de distribuţie "pentru a salva vieţi" .

BRUXELLES, 31 mart - Sputnik, Daniela Porovăț. Apelul este semnat de primarii din şase capitale de ţări europene - Paris, Londra, Bruxelles, Lisabona, Varşovia şi Budapesta – dar şi din Florenţa, capitala regiunii Toscana din Italia.

”Facem apel solemn la guvernele noastre şi la instituţiile europene să depună toate eforturile, fără întârziere, pentru a mobiliza mijloacele de producţie şi de distribuţie necesare şi disponibile pentru a pune la dispoziţie toate echipamentele de protecţie de care îngrijitorii noştri au imperativ nevoie (măşti, ochelari, combinezoane), materialul medical care le lipseşte serviciilor de reanimare, medicamentele şi tratamentele necesare”, au transmis primarii printr-un comunicat.

Potrivit edililor, toate eforturile industriilor şi economiilor trebuie să fie mobilizate de urgenţă şi cu prioritate pentru aceste obiective care ar permite salvarea de vieţi.

Apelul primarilor de capitale din Europa vine în contextul în care tot mai multe voci critice arată că UE reacționează tardiv în fața crizei și că dă dovadă de lipsă de solidaritate.

O inițiativă similară a fost lansată de mai mulți primari şi guvernatori regionali italieni care au cumpărat tot astăzi o pagină în ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru a-i cere Germaniei să manifeste solidaritate în faţa epidemiei generate de noul coronavirus.

Disputa principală la nivelul UE este legată de emiterea de ”coronabonduri” ca instrumente de debit european care să permită angajarea de fonduri necesare combaterii crizei, o inițiativă a țărilor din Sud blocată deocamdată de Germania și de alte țări bogate din Nord, un răspuns în acest sens fiidn amânat de liderii UE pentru două săptămâni deși criza este în toi.

135
Tagurile:
Europa, primari
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1740)
Tematic
Epidemiolog britanic: epidemia de coronavirus din Regatul Unit dă semne de încetinire
Declarația fulminantă care dă peste cap teoria Coronavirus și contestă măsurile radicale
Coronavirus în Rusia: 302 noi cazuri, trei decese
Record negativ în Spania: peste 12.000 de cadre medicale testate pozitiv cu coronavirus
Nou bilanţ în Franţa: 400 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore
Criza Coronavirus: Informația ESENȚIALĂ despre care autoritățile române NU au spus NIMIC!

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

100
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

100
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

63
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

63
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...