Militari francezi

Franța își retrage trupele din Irak din cauza coronavirusului

252
(reînnoit 20:24 26.03.2020)
Franţa a decis să îşi retragă trupele din Irak din cauza pandemiei noului coronavirus, a anunţat Statul Major francez.

BRUXELLES, 26 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. Irakul a impus duminică la nivel naţional măsuri foarte stricte împotriva noului coronavirus, care a ucis deja 20 de oameni şi a contaminat peste 230.

”În coordonare cu Guvernul irakian, coaliţia a decis să-şi ajusteze dispozitivul în Irak şi să-şi suspende provizoriu activităţile de formare a forţelor de securitate irakiene, având în vedere criza sanitară”, a anunţat ieri Statul Major francez, într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării din Franța. 

Astfel, ”Franţa a decis să-şi repatrieze, până la noi ordine, personalul din Operaţiunea Chammal (partea franceză a Operaţiunii internaţionale Inherent Resolve) desfăşurată în Irak”, adică aproape 200 de militari, angajaţi până acum în formarea armatei irakiene sau care fac parte din Statul Major al coaliţiei la Bagdad.

Începând de astăzi - data începerii repatrierii - ”nu mai există trupe Chammal în Irak”, a declarat și un purtător de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Frédéric Barbry, precizând că această retragere este "a priori temporară".

Armata americană, care reprezintă marea majoritate a forţelor străine desfăşurate în Irak, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute o reducere temporară a activităţilor coaliţiei.

”Pentru a preveni o răspândire a covid-19, armata irakiană a suspendat orice antrenament. Prin urmare, coaliţia va trimite temporar în ţările sale, în zilele următoare, unele dintre elementele sale specializate în formare”, anuţa vineri Comandamentul centralal armatei americane (CENTCOM), care acoperă Irakul şi Siria.

Britanicii şi cehii au anunţat deja o retragere parţială sau totală a forţelor lor din Irak.

”Pe viitor preconizăm că această coaliţie va susţine forţele irakiene în mai puţine baze, cu mai puţini oameni”, a avertizat CENTCOM, adăugând că această coaliţie rămâne ”angajată pe termen lung” în lupta împotriva Statului Islamic.

În urma asasinării în ianuarie, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, Parlamentul irakian s-a pronunţat prin vot în favoarea plecării din Irak a trupelor străine, inclusiv a celor 5.200 de militari americani.

Această retragere pare o lovitură dură pentru Paris, care insistă de luni de zile asupra importanţei de a nu lăsa să se reconstituie în Siria vecină şi în Irak gruparea Statul Islamic, comanditara unei serii de atentate pe teritoriul francez începând din 2015.

”Franţa va rămâne hotărât angajată alături de partenerii săi din cadrul coaliţiei în asigurarea înfrângerii durabile a Daech”, a promis astăzi Statul Major francez, evocând menţinerea militarilor săi în Statele Majore ale coaliţiei internaţionale în Kuwait şi Qatar, desfăşurări maritime franceze în Canalul Siriei şi o continuare a misiunilor sale de susţinere aeriană din bazele sale regionale din Iordania şi Qatar.

Pandemia noului coronavirus tocmai a afectat operaţiunile armatei franceze în Orientul Mijlociu, însă ”misiunile continuă” în Sahel, unde 5.100 de militari sunt desfăşuraţi în prezent în cadrul Operaţiunii Barkhane, dă asigurări Statul major francez.

Noul coronavirus a început să-şi facă apariţia în ţările din Sahel. Mali, o ţară aflată în război, a anunţat ieri primele două cazuri confirmate de covid-19, doi locuitori ai ţării care s-au întors din Franţa la jumătatea lui martie. Nigerul a anunţat primul caz joia trecută. Burkina Faso este cea mai afectată ţară din Africa de vest - cu 4 morţi şi 75 de infectări -, potrivit ultimului bilanţ oficial, publicat la sfârșitul săptămânii.

252
Tagurile:
coronavirus, militari, Franța
Tematic
Anunțul TAROM despre cursele aeriene interne și despre zborurile către Franța și Germania
Starea de urgență sanitară în Franța, adoptată de deputați pentru a lupta cu coronavirusul
Coronavirus în Franța: Noi decizii privind izolarea, anunțate de Philippe
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

54
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

54
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...
Игрок сборной России Юрий Жирков, игрок сборной России Георгий Джикия, игрок сборной Бельгии Дрис Мертенс, игрок сборной Бельгии Ромелу Лукаку (слева направо) в матче 1-го тура группового этапа чемпионата Европы по футболу 2020 между сборными Бельгии и России.

Îngenuncherea jucătorilor de fotbal - „Un semn de supunere ideologică”

85
(reînnoit 20:09 15.06.2021)
Filosoful francez Robert Redeker a comentat gestul jucătorilor de fotbal de a îngenunchea, gest care ar simboliza „lupta împotriva rasismului și discriminării”. Potrivit filosofului, în realitate, este un „semn al supunerii față de imperative ideologice”.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. „Jucătorii sunt folosiți ca nişte marionete pentru ceva în afara fotbalului. Este un atac grav asupra libertății lor de conștiință”, a spus filosoful francez Robert Redeker pentru Sputnik France

Redeker nu este de acord cu gestul simbolic pe care jucătorii echipei Franței se pregătesc să-l facă marți, 15 iunie. Cu o zi înainte, căpitanul echipei Franței, Hugo Lloris, a anunțat la o conferință de presă că colegii săi vor îngenunghea înainte de începerea meciului cu Germania.

Sportivi din întreaga lume au copiat acest gest, care are legătură cu mişcarea Black Lives Matter din Statele Unite. Totuşi, în spatele acestui gest aparent inofensiv se ascunde de fapt o adevărată chestiune politică, susţine Redeker.

„Folosim sportul și pe jucători pentru a transmite un mesaj ideologic, despre care credem, poate în mod greșit, că este popular. Este vorba despre o lecție de morală, sau mai bine zis, despre ceea ce Nietzsche numea «moralina»: cineva îți spune cine sunt [oamenii] buni și cine sunt cei răi, aşa cum ți se spune şi cum trebuie să gândești pentru a nu face parte din tabăra celor răi”, a spus filosoful francez, care este şi autorul cărții „Mai putem iubi fotbalul?” (ed. du Rocher).

De asemenea, Robert Redeker îl consideră mai ales ca pe „un semn de supunere față de imperative ideologice, morale și politice”, gest care, potrivit lui, ar fi „impus de puterea culturală a Statelor Unite”. Însă această atitudine este departe de a fi unanimă în rândul susținătorilor.

Sâmbătă, 12 iunie, la Sankt Petersburg, suporterii ruși i-au huiduit pe jucătorii belgieni care au îngenuncheat înainte de meci, în timp ce jucătorii echipei Sbornaïa au rămas în picioare. De asemenea, duminică, 13 iunie, la Wembley, Londra, fluierele de dezaprobare s-au amestecat cu aplauzele când jucătorii englezi au îngenuncheat.

Cu câteva zile mai devreme, pe 10 iunie, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a descris acest gest drept o „provocare aberantă”. „Nu am nicio simpatie pentru aceste gesturi de îngenunchere. Nu cred că aceste lucruri au ce căuta pe teren. Sportul este despre altceva. Sportivii joacă în picioare”, spus Orban, care a adăugat că nu putem îngenunchea decât „în fața lui Dumnezeu sau a națiunii”.

Pe lângă jucătorii ruși și maghiari, cei scoțieni și croați au anunțat deja că nu vor îngenunchea înaintea meciului. De la anunțul lui Hugo Lloris, hashtagul #BoycottEquipeDeFrance a început să fie distribuit masiv pe Twitter.

Robert Redeker crede că această atitudine semnalează, pe de altă parte, o formă de politizare a sportului de nivel înalt, fenomen care este în creştere.

„În trecut, sportul era trăit ca un moment de neutralizare a tensiunilor. În contextul acestei confiscări a sportului de către moralină, se întâmplă opusul: o punere în scenă a tensiunilor societale”, a mai comentat filosoful francez.

85
Tagurile:
Fotbal

Загрузка...