Poliția franceză

Starea de urgență sanitară în Franța, adoptată de deputați pentru a lupta cu coronavirusul

5430
Parlamentul a adoptat definitiv duminică seara, 22 martie, printr-un vot final al Adunării, proiectul de lege care permite stabilirea unei stări de urgență sanitare de două luni în fața epidemiei de coronavirus.

BUCUREȘTI, 23 mart - Sputnik. Adunarea Națională a adoptat duminică, 22 martie, un proiect de lege privind starea de urgență sanitară pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus din Franța.

Deputații au votat prin ridicarea mâinilor, reprezentând fiecare membru al grupului lor în conformitate cu regulile enunțate de Richard Ferrand de la tribună, într-un hemiciclu aproape gol din motive de sănătate, specifică agenția France-Presse (AFP), citată de Sputnik France.

Starea de urgență sanitară, care face posibilă declararea unei stări de urgență pe întregul sau o parte a teritoriului "în cazul unui dezastru în sănătate, în special a unei epidemii care implică prin natura și gravitatea sa, sănătatea populației" , prevede restricționarea libertăților publice (izolare, rechiziții etc.). 

Nota red. - Rechiziție=Măsură excepțională prin care un organ al administrației de stat obligă pe cetățeni la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile (contra plată) pentru nevoile armatei sau ale statului.

Starea de urgență va fi stabilită timp de două luni de la data promulgării acestei legi și publicarea acesteia în „Jurnalul Oficial”. Dacă situația în sănătate se îmbunătățește în Franța, autoritățile pot pune capăt acesteia înainte de termen.

Pe lângă starea de urgență sanitară, proiectul de lege autorizează guvernul să ia, prin ordonanță, o serie de măsuri pentru susținerea companiilor și să decidă amânarea celei de-a doua runde a alegerilor municipale, potrivit AFP.

Covid-19 în Franța

În seara zilei de 22 martie, Franța a avut un total de 674 de decese înregistrate în spitalele sale și 7.240 de persoane spitalizate din cauza coronavirusului, a anunțat Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății.

În 24 de ore, 112 persoane au murit în țară din cauza coronavirusului. Printre aceste decese se numără pentru prima dată un medic de spital.

5430
Tagurile:
Franța, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1408)
Summitul NATO la Bruxelles

Stoltenberg îndeamnă la consolidarea prezenței NATO în Marea Neagră

20
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încemnat la consolidarea prezenței militare a alianței în Marea Neagră.

BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Miniștrii de Externe ale statele NATO vor discuta miercuri, în cadrul unei conferințe video, cu participarea miniștrilor Georgiei și Ucrainei, despre activitatea alianței în Marea Neagră, a anunțat secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg.

“Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru NATO, pentru toții membrii. De asemenea, cooperăm foarte strâns cu doi parteneri din această regiune – Georgia și Ucraina”, a spus Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles.

Oficialul a acuzat din nou Rusia de “nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei și Georgiei”, remarcând “consolidarea prezenței militare rusești în Crimeea”.

“Trebuie să ne consolidăm în continuare prezența în regiune” a spus secretarul de stat al alianței.

Stoltenberg a susținut conferința de presă la Bruxelles în ajunul Consiliului Alianței Nord-Atlantice la nivel de miniștrii de Externe, care se va desfășura pe 1-2 decembrie în regim de conferință video.

20
Tagurile:
Rusia, Marea Neagră, Jens Stoltenberg, NATO
Tematic
Turcia - despre testele sistemului de apărare antiaeriană S-400
Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”
Lansatoarele de rachete din România, un ”mesaj” pentru Rusia
De ce sistemul HIMARS e un pericol pentru România, nu Rusia

Загрузка...
Proteste la Londra

VIDEO: Proteste anti-lockdown la Londra: ciocniri cu Poliţia

37
În weekend s-a desfăşurat un protest amplu la Londra, având loc şi ciocniri cu forţele de ordine. Peste 150 de persoane au fost arestate, poliţia spunând că protestele sunt „ilegale” și pot răspândi coronavirusul.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Sâmbătă după-amiază un număr mare de oameni au demonstrat în centrul Londrei, scandând „libertate” și cauzând întreruperea traficului. Potrivit Poliţiei Metropolitane, au fost făcute 155 de arestări pentru încălcarea reglementărilor cu privire la pandemia de coronavirus, informează The Guardian

De asemenea, poliţiştii au interceptat autocare care transportau grupuri de manifestanți la Londra, iar persoanele care nu s-au întors au fost arestate sau amendate. Manifestanţii au strigat către forţele de ordine „Să vă fie rușine!”

Pe Regent Street traficul a fost întrerupt temporar, în timp ce ofițerii au încercat să încătușeze oameni în mijlocul drumului.

„Vă rugăm să vă asigurați accesul la rețelele de socializare pe parcursul zilei, deoarece trebuie să reacționăm în funcție de circumstanțe”, a anunțat StandUpX, un grup anti-lockdown, într-un pliant publicat on-line.

„Aduceți oale, tigăi, fluiere, goarne și orice puteți pentru a vă face auziți”, au cerut organizatorii.

„Incompetența și autoritarismul arătat de Poliția Metropolitană sunt uluitoare. Dreptul la protest este fundamentul oricărei democrații. Pentru mine este clar că există o încercare deliberată de a diminua acest drept și de a denatura legea”, a spus unul dintre protestatari.

„Fără libertate, fără voce”, „Masca afectează sistemul imunitar”, „Libertate, nu frică”, „Nu vaccinurilor obligatorii” sunt câteva dintre mesajele de pe bannerele purtate de protestatari.

Au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari când poliția a ordonat dispersarea mulțimii, avertizând manifestanţii că încalcă regulile de distanțare socială și de purtare a măştii. În imaginile video se vede cum ofițerii au folosit bastoane, în timp ce protestatarii au aruncat cu sticle.

37
Tagurile:
Londra, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1408)
Tematic
La Berlin au izbucnit proteste anti-Merkel
Contra restricțiilor și lockdown-ului: Europa e cuprinsă de proteste
VIDEO: Proteste violente în Franţa faţă de măsurile de lockdown
Proteste la Paris și Leipzig după votarea unor legi controversate
Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO
Fum, flăcări, vitrine distruse: protestele din Paris - Foto

Загрузка...