Coronavirus

Românii din UK, atenţie la ţeparii care profită de coronavirus: fraude de peste 800.000 £

1183
(reînnoit 08:25 07.03.2020)
În Marea Britanie au apărut mai mulţi escroci care urmăresc să câştige mulţi bani din panica creată de răspândirea noului coronavirus. La ce trebuie să fie atenţi românii care locuiesc în această ţară.

BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik, Doina Crainic. Din februarie până acum, ţeparii care profită de pe urma răspândirii coronavirusului au reușit să facă fraude de peste 800.000 de lire sterline, înşelând mai mulţi britanici, potrivit The Independent.

Coronavirus
Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы

Potrivit Biroului Național de Informații legate de fraude, au fost raportate 21 de escrocherii, în cazul cărora coronavirusul a fost menționat încă din februarie. În 10 cazuri, victimele au încercat să cumpere măști de protecție pentru față de la falși vânzători.

Una dintre victime a spus poliției că a pierdut peste 15.000 de lire sterline după ce a plătit pentru măști de protecție care nu au fost livrate niciodată.

Potrivit Action Fraud UK, escrocii obişnuiesc să trimită mesaje ca și cum ar fi de la grupuri de cercetare care ţin de Centrele din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Escrocii spun victimelor că le pot furniza liste cu persoane infectate și le încurajază să dea clic pe linkuri care le duc pe website-uri destinate fraudelor, unde acestea fac plăţi, inclusiv prin Bitcoin.

„Nu dați clic pe linkurile sau atașamentele din e-mailurile suspecte și nu răspundeți niciodată la mesajele și apelurile nesolicitate care vă cer detalii personale sau financiare”, îndeamnă poliția din Londra.
1183
Tagurile:
Români, UK, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1519)
Tematic
Ultima oră: nou caz de îmbolnăvire cu coronavirus, în România
Coronavirus, inspector școlar: ”Primim acei profesori în școală?”
Știrea nopții: Două noi cazuri de Coronavirus la români! Se cer măsuri excepționale!
Rusia: Șase cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore
Alertă: Aproape 600 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus în Franța
Costache, despre o posibilă epidemie de coronavirus în Europa
Alertă: Numărul de cazuri de coronavirus confirmate în UE a depăşit 4.000

Rusia se retrage din acordul Cer Deschis

87
(reînnoit 02:29 17.01.2021)
Rusia se retrage din acordul Cer Deschis. Pe 15 ianuarie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunțat că Moscova demarează procedurile interne pentru retragerea din înțelegere.

Potrivit comunicatului diplomației ruse, decizia este legată de lipsa unor progrese în păstrarea documentului.

Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992. 34 de state au fost parte a acestui document, însă în noiembrie 2020, SUA s-au retras oficial din acord, acuzând Rusia de nerespectarea condițiilor lui. Moscova a declarat că Washingtonul a părăsit înțelegerea sub pretexte false. Vor mai exista zboruri de observare și cum se va schimba securitatea globală – urmăriți în materialul video realizat de Sputnik.

87

Загрузка...
Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé

Președintele Guineea s-a vaccinat cu Sputnik V

114
Președintele Republicii Guineea, din Africa de Vest, s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.

Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina
© Sputnik / Дарья Станиславец

“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.

Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.

114
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mexicul vrea să cumpere 24 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
Primii brazilieni se vaccinează împotriva Covid-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V
După ce au criticat vaccinul Sputnik V, jurnaliștii străini stau la coadă pentru a-l primi
Moscova și Caracas semnează un acord pentru producerea vaccinului Sputnik V
În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

Загрузка...
Elevi

Romaniuc: “Numirile din pixul inspectorului general, eliminate”

12
Fostul inspector școlar general susține că, în urma discuțiilor purtate cu profesori, cu părinți și cu elevi, în legătură cu numirea directorilor, după ce li s-au încheiat mandatelor, a ajuns la câteva concluzii. Care sunt acestea.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general și o voce importantă în mediul educațional prezintă câteva concluzii referitoare la numirea directorilor de școli după încheierea mandatelor. Aceste concluzii sunt rezultatul discuțiilor purtate cu profesori, părinți și elevi.

”Numirile din pixul inspectorului general trebuie eliminate cât mai repede posibil. Am auzit despre situații în care inspectorul general nu s-a consultat nici măcar cu adjuncții”, scrie Liliana Romaniuc.

Aceasta susține că Legea educației, din ianuarie 2011, prevedea foarte clar ce se întâmplă la finalizarea mandatului directorului: Consiliul de Administrație numește persoana care va ocupa funcția de director, până la organizarea concursului.

De asemenea, concursul pentru ocuparea funcției de director trebuie să fie organizat la nivelul școlii, de către Consiliul de Administrație - entitatea care cuprinde reprezentanții tuturor beneficiarilor direcți sau indirecți ai educației: elevi, părinți, comunitate locală, profesori. În opinia Lilianei Romaniuc, procesul trebuie să fie mai mult decât un concurs...

”Nu știu când vom ajunge la această decizie, dar e bine să începem să ne pregătim pentru ea. Asta și pentru că directorii și profesorii spun că își doresc autonomia școlilor, și e bine ca școlile să aibă autonomie”, a adăugat fostul inspector școlar general.

O altă concluzie se referă la reformarea sau transformarea din temelii a CNEME - Corpul Național al Experților în Management Educațional.

Directorii unităților de învățământ au nevoie de formare consistentă pentru a ajunge în această entitate profesională.

Romaniuc a făcut o paralelă cu Corpul Experților Contabili, structură profesională în care se intră foarte greu. Este, de asemenea, o structură cu un grad înalt de competență.

În opinia expertului, cam așa ceva ar trebui să avem și pentru directorii de școli;

Profesionalizarea managementului școlilor și reformarea/transformarea inspectoratelor sunt provocări mari, dar care, dacă sunt depășite, pot contribui la îmbunătățirea calității școlilor noastre, mai este de părere Liliana Romaniuc.

Fostul inspector școlar general și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la acest deziderat cu răbdare, înțelepciune, profesionalism, decizii transparente, fundamentate pe studii și cu implicarea specialiștilor din educație.

”Ce a fost și ce este știm, important este să începem să privim către alte abordări. Nu peste noapte și nu fără resurse!”, a punctat Romaniuc.

Fostul inspector școlar general a reluat o idee enunțată anterior potrivit căreia un director nu trebuie să aibă mai mult de două mandate la aceeași unitate de învățământ.

12
Tagurile:
Școala

Загрузка...