BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik, Georgiana Arsene. În a doua zi a lunii martie, la Centrul Rus de Știință și Cultură din București era programat un eveniment de mare interes. Este vorba despre prezentarea raportului savantului rus Alexei Ivanovici Umnov-Denisov pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.
Din păcate, spre regretul profund al reprezentanților societății științifice și universitare din România și Bulgaria adunați în sala Centrului Rus de Știință și Cultură, lectorul însuși nu a putut participa la eveniment. Motivul îl reprezintă faptul că, în ciuda primirii la termen a vizei de intrare la Consulatul General al României la Sankt Petersburg, Alexei Ivanovici Umnov-Denisov a fost reținut de către autoritățile de frontieră la aeroportul „Henri Coandă” din București.
”Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patrie cu zborul următor la 3 martie”, precizează reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la București în nota trimisă Ministerului Afacerilor Externe al României în data de 3 martie 2020.
Interdicția de intrare în România a făcut ca prelegerile pe care savantul trebuia să le susțină la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța să fie anulate.
Din fericire, publicul local a putut, cu acordul autorului, să afle care sunt tezele principale ale prelegerii, iar autorul a promis să trimită materialele suplimentare – răspunsurile la întrebările cele mai frecvente pe subiectul raportului – pentru traducerea în limba română care, fără îndoială, vor fi de interes pentru societatea științifică românească.
”Sperăm că în viitor nu se vor crea obstacole artificiale în calea dezvoltării legăturilor științifice ruso-române”, menționează diplomații ruși în nota trimisă de către Ambasada Rusiei la MAE al României.
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.
Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.
Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Egiptul intenționează să înregistreze trei vaccinuri împotriva coronavirusului în următoarele zile, inclusiv cel fabricat în Rusia, a declarat duminică ministrul Sănătății Hala Zayd.
"Am început să luăm măsuri pentru înregistrarea a trei vaccinuri - cel chinezesc, britanic și rusesc. În zilele următoare, vom primi noi loturi de vaccinuri, noile vaccinuri vor fi înregistrate", a declarat ministrul la o conferință de presă televizată.
Potrivit acesteia, autoritățile au semnat contracte pentru furnizarea a „100 de milioane de doze” de diferite vaccinuri. Ministrul a anunțat începerea unei campanii naționale de vaccinare. Medicii vor fi primii care vor fi vaccinați, începând de luni.
Rusia este gata să livreze vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului în Egipt, este posibilă și transferul de tehnologii pentru producția acestuia pentru a stabili producția vaccinului în această țară arabă, a declarat serviciul de presă al ambasadei ruse pentru RIA Novosti.
Potrivit Ministerului Sănătății din Egipt, peste 161 de mii de cazuri de coronavirus au fost înregistrate în țară, peste 126 de mii de persoane s-au recuperat și 8902 de pacienți au decedat. Duminică seara, Ministerul egiptean al Sănătății a raportat 680 de cazuri noi de boală și 49 de decese cauzate de aceasta.